Publicatiedatum: 2 september 2021
 

Private-lease

Zakelijk inzicht, eigen voordeel

Special | Toe aan een nieuwe auto? Dan is niet alleen het aanbod van auto's enorm. Wanneer de juiste auto eindelijk is gekozen rest een andere vraag: wordt de auto gekocht, zakelijk geleaset of privé geleaset? Autozine zet de mogelijkheden op een rijtje, inclusief tips, trucs en aanbevelingen van experts.
 
Info

Het begint allemaal met het budget. Is er voldoende spaargeld? Wie voldoende spaargeld heeft kan kiezen tussen auto kopen of auto leasen. Zonder spaargeld is er de keuze tussen lenen of leasen. Lenen heeft als voordeel dat de auto aan het einde van de looptijd eigendom wordt. Het nadeel van lenen is dat het vrijwel niet opzegbaar is en alle risico's (reparatie, schade, wijziging in inkomen) zelf moeten worden gedragen.

Private-lease

En dat is waarom het "leasen" van de zakelijke wereld zijn weg heeft gevonden naar de privé-sfeer. Leasen is een mooie term voor huren op lange termijn. Bij zakelijk leasen wordt hiermee de zorg van een wagenpark uitbesteed en/of heeft een bedrijf meer geld vrij om te investeren.

Ook bij privé-lease draait het vooral om zorgeloosheid. De leasemaatschappij neemt alle zorgen uit handen. Juist omdat leasemaatschappijen hierin zijn gespecialiseerd is privé leasen in veel gevallen ook nog eens voordeliger dan geld lenen. Echter: de leaseauto blijft eigendom van de leasemaatschappij, ook na afloop van het contract.

Tarieven

Prive-leasen kan met nieuwe en gebruikte auto's. Vanaf zo'n € 200,- is het al mogelijk om een compacte, nieuwe auto (Mitsubishi Space Star, Suzuki Swift) privé te leasen. Reken zo'n € 400,- voor een middelgrote auto (Toyota Corolla, Ford Focus) of een compacte SUV (Opel Crossland, Volkswagen T-Roc). Wie gaat voor minimale gebruikskosten kiest een elektrische auto. Richtprijzen zijn € 300,- voor een Skoda Citigo Vi of € 400,- voor een Fiat 500 e. Reken bij het privé leasen van gebruikte auto's op tarieven die zo'n 25% tot 50% lager liggen, afhankelijk van de leeftijd en kilometerstand van de betreffende occasion.

Het maandelijkse tarief is uiteraard afhankelijk van de gekozen auto, maar er is meer dan dat. Zo worden accessoires niet altijd meegerekend in de leaseprijs. Het is daarom belangrijk om van tevoren na te gaan of bijvoorbeeld een navigatiesysteem standaard is, of als accessoire moet worden bijbesteld (en betaald). Ook trekhaken of skiboxen kunnen op verzoek worden meegeleaset.

De kleine lettertjes

In het vaste, maandelijks te betalen bedrag zijn de aanschaf, afschrijving, onderhoud, wegenbelasting en verzekering verwerkt. De klant is zelf alleen nog verantwoordelijk voor de brandstof of het opladen van de auto, alsmede voor boetes. Bij het vergelijken van aanbiedingen loont het om de kleine lettertjes te lezen, want het tarief is onder andere afhankelijk van het aantal te rijden kilometers en de looptijd. Per aanbieder verschillen het minimum aantal kilometers per jaar (gemiddeld 10.000 km) en de manier waarop eventuele meer of minder afgelegde kilometers achteraf worden verrekend. Bij schade kan een eigen risico gelden en de hoogte hiervan is eveneens van invloed op het maandbedrag.

Of private-lease voordeliger is dan lenen of kopen is sterk afhankelijk van het gebruik van de auto. Wie weinig rijdt en voldoende spaargeld heeft, is in de regel voordeliger af met kopen. Ook voor kleine zelfstandigen kan private-lease een optie zijn. Acceptatie is namelijk vaak eenvoudiger dan bij zakelijk leasen en in de boekhouding kunnen de zakelijke kilometers alsnog worden gedeclareerd. Wie nu goed bij kas zit, maar later verwacht minder reserves te hebben (bijvoorbeeld bij het aangaan van een hypotheek) kan het leasebedrag ook voor meerdere maanden vooruit betalen.

Alhoewel een private-leaseauto geen eigendom wordt, mag deze wel door vrienden of gezinsleden worden gebruikt. Net als bij een eigen auto geldt: de hoofdbestuurder blijft aansprakelijk. Een private-leaseauto mag ook worden gebruikt in het buitenland, alhoewel sommige landen worden uitgesloten. Dit is echter een beperking van de verzekering en geldt dus ook wanneer de auto in eigendom is.

Voor- en nadelen

De belangrijkste voordelen:

 • vast maandbedrag, dus zorgeloos rijden
 • leasemaatschappij is verantwoordelijk voor onderhoud en reparaties
 • private-lease kan ook op hogere leeftijd, dit in tegenstelling tot een persoonlijke lening

De belangrijkste nadelen:

 • auto wordt geen eigendom
 • sommige leasemaatschappijen hebben een beperkt aanbod van auto's, vooral "pretauto's" zijn niet beschikbaar in private-lease
 • private-lease kan later van invloed zijn op een maximaal te lenen hypotheekbedrag

Bij het aangaan van een private-leasecontract zal de leasemaatschappij een krediet check doen bij het BKR. Hier wordt o.a. nagegaan of het inkomen voldoende is om de maandtermijn te betalen. Bij een tijdelijk contract is private-lease mogelijk, maar alleen voor de duur van het tijdelijke contract.

Tips van de experts

 • de voorwaarden voor tussentijds opzeggen verschillen per aanbieder. Kijk goed na wat de gevolgen zijn bij bijvoorbeeld scheiding, werkloosheid of arbeidsongeschiktheid
 • het eigen risico bij schade verschilt per aanbieder, neem dit gegeven mee in de vergelijking
 • per maatschappij verschillen de leeftijdsgrenzen, zowel voor een mimimum- als een maximumleeftijd
 • sommige maatschappijen vereisen een minimum aantal schadevrije jaren van de bestuurder
 • "bijtelling" speelt alleen bij zakelijk leasen, hier is bij private-lease geen sprake van
 • wie maximaal voordeel zoekt kan bij sommige maatschappijen kiezen voor reclame op de auto, dit kan 10 tot 30 euro per maand opleveren

Tenslotte

Omdat de auto op de naam van de leasemaatschappij staat, worden tijdens de leaseperiode geen schadevrije jaren opgebouwd voor de verzekering. Zorg er daarom voor dat de laatste stand van de schadevrije jaren bekend is bij "Roy Data". Op die manier kan later toch nog aanspraak worden gemaakt op de schadevrije jaren.

Bij afloop van de leaseperiode wordt de auto volgens een zogenaamd "inleverprotocol" geïnspecteerd. Daarbij wordt gelet op bovenmatige gebruikssporen (deuken, krassen) die gezien de leeftijd niet met redelijkheid mogen worden verwacht. Lees dit inleverprotocol van tevoren goed door om later niet voor verrassingen komen te staan. Immers, bij private-lease draait alles om zorgeloos rijden.