9 juni 2011
Seat Alhambra

Seat Alhambra

Seat Alhambra nu ook met vierwielaandrijving

Autozine
9 juni 2011 | De Seat Alhambra is voortaan ook leverbaar met vierwielaandrijving. De Seat Alhambra 4WD wordt als vijf- of zevenpersoonsversie leverbaar in de Style-uitvoering. De Alhambra 4WD 2.0 TDI Style is per direct leverbaar in Nederland voor 44.500 euro.
Seat Private Lease
 

Het all-wheel drive systeem in de 4WD-versie is geïntegreerd zonder noemenswaardige veranderingen aan het chassis. Het vermogen wordt naar de achteras gedirigeerd via een aandrijfas die vanaf het voorste differentieel naar achteren loopt, met aan het einde een Haldex-koppeling. Om de aslastdistributie te verbeteren is die koppeling aan het eind van de aandrijfas samen met het achterste differentieel in één unit gemonteerd.

Seat Alhambra

Binnenin deze elektronisch gestuurde koppeling bevindt zich in een oliebad een meerplatenpakket dat op continu variabele wijze samengeperst kan worden via gereguleerde hydraulische druk. De aandrijfkracht naar de achteras is afhankelijk van de druk die wordt opgewekt. De noodzakelijke druk wordt geleverd door een elektrisch gestuurde zuigerpomp, waarbij een drukregelaar een constante oliedruk van 30 bar handhaaft. Als gevolg daarvan kan de Haldex-koppeling snel werken via een elektronisch gestuurde klep, wat een belangrijk voordeel oplevert onder moeilijke rijomstandigheden.

Een tweede en even belangrijk voordeel is dat vroegere all-wheel drive systemen enkel konden reageren op verschillen in draaisnelheid tussen de voor- en achterwielen. De all-wheel drive koppeling op de Alhambra 4WD daarentegen krijgt zijn opdrachten volledig via elektronische intelligentie aangereikt, waardoor het in combinatie met ESP en ABS sneller kan anticiperen op wisselende omstandigheden.

Seat Alhambra

Bij het optrekken of bij tussenacceleraties is een groot deel van het koppel gewenst voor de achteras. Op dat moment worden de platen in het koppelingssysteem hard samengeperst waardoor veel vermogen naar de achterwielen wordt gestuurd. In een extreme situatie en om het doorslippen van de voorwielen te voorkomen, stuurt het systeem 100% van het vermogen naar de achteras. Onder constante rijcondities vergen de achterwielen echter maar heel weinig aandrijfkracht. Daarbij opent het koppelingssysteem zich grotendeels, wat een positief effect heeft op het brandstofverbruik.

Bij het remmen wordt de koppeling volledig geopend, zodat er geen vermogen meer naar de achterwielen gaat. Dit all-wheel drive systeem kan al zijn mogelijkheden direct in het werk stellen wanneer systemen als ABS, ESP en EDS op gladde wegoppervlakken in werking treden. Afhankelijk van de situatie kan de koppeling worden geopend voor een ABS-ingreep, of gesloten voor ESP-input.

Seat Alhambra

De Seat Alhambra 4WD wordt in Nederland geleverd met de 2.0 TDI met 103 kW/140 pk en een handgeschakelde zesversnellingsbak. De Alhambra 4WD heeft een topsnelheid van 191 km/u en accelereert in 11,4 seconden vanuit stilstand naar 100 km/u. Tegelijkertijd verbruikt hij gemiddeld 6,0 liter brandstof per 100 kilometer, wat gelijk staat aan een CO2-uitstoot van 158 g/km. Het Ecomotive-pakket met energieterugwinning en een stop/start-systeem speelt een grote rol bij het realiseren van deze waarden.