Publicatiedatum: 21 juli 2021
Renault Trafic
Autotest

Renault Trafic

Werkverkeer

Autotest - Renault introduceert de vernieuwde Trafic Combi. Een aantal zaken blijven bij het oude. De laadruimte heeft dezelfde afmetingen en de motoren zijn slechts doorontwikkelde versies van de vorige Trafic. Toch doet Renault een bijzondere belofte: de nieuwe Trafic zou namelijk rijden als een personenauto. Een test moet uitwijzen of de nieuwe Trafic dat waar kan maken.
YourLease

De Renault Trafic is verkrijgbaar in drie "smaken". Er is een versie voor goederenvervoer die simpelweg "Trafic" heet. Dan is er een versie voor personenvervoer die als "Combi" te boek staat. De derde variant is ook bedoeld voor personenvervoer, maar dan in alle luxe en luisterend naar de naam "Space Class". Voor deze test is de Combi ingezet en wel in de standaard hoogte en standaard lengte ("L1H1").

Renault Trafic

Dan meet de Trafic Combi 5 meter 8 (wielbasis 3 meter 10) en biedt ruimte aan negen personen plus een beperkte hoeveelheid bagage. De langere versie (L2H1) biedt eveneens ruimte aan negen inzittenden, maar heeft ook nog eens voldoende plek voor hun bagage. Wanneer wordt gekozen voor de versie met gesloten laadruimte heeft deze dezelfde maten als de vorige Trafic, zodat eventuele op maat gebouwde ombouw eenvoudig is mee te nemen.

Uitrusting

Het echte nieuws is te vinden in de cabine, bij de bestuurder. Daar zijn de opzet en materiaalkeuze meer die van een personenauto en minder die van een bedrijfswagen. De materialen stralen niet alleen duurzaamheid uit, maar hebben voortaan dezelfde verfijning als in een personenauto. Zelfs de zithouding is minder rechtop en "op de bok" dan voorheen en gaat iets meer richting personenauto.

Renault Trafic
Renault Trafic

In de uitrusting benadert de Trafic de kwaliteiten van een personenauto het dichtst. Dit is uiteraard afhankelijk van de gekozen uitvoering en opties, maar de testauto liet weinig te wensen over. Zo is de Trafic te voorzien van eenzelfde audio-, communicatie- en navigatiesysteem als de Renault personenauto's. Dankzij ondersteuning voor Apple CarPlay en Android Auto is dit bovendien toekomstbestendig. De klokken achter het stuurwiel zijn nog altijd analoog, met er tussenin een klein beeldschermpje voor de boordcomputer.

Ook de veiligheidsvoorzieningen zijn vergelijkbaar met die van de Renault personenauto's. Middels een waarschuwingslampje in de buitenspiegels wordt gewaarschuwd voor objecten in de dodehoek. Een camera leest verkeersborden en zo wordt de laatst gespotte snelheidsbeperking getoond in het display van de boordcomputer. Een camera achterop maakt manoeuvreren veiliger. Echter, over dit beeld worden geen hulplijnen getoond en daardoor is het oriënteren minder makkelijk dan gewenst.

„De vooruitgang die de Trafic boekt zit in de uitrusting en de verfijning“

Diesel

Alhoewel Renault de kleinere Kangoo en de grotere Master levert met elektrische aandrijving, zwijgt de fabrikant in alle talen als het gaat om elektrische aandrijving voor de Trafic. Vooralsnog is deze bus alleen leverbaar met dieselmotoren. Dit zijn geen nieuwe motoren, maar slechts verbeterde versies van bestaande krachtbronnen.

Toch is juist de dieselmotor ("150 dCi") als één van de grootste pluspunten ervaren tijdens de testrit! Na het starten klinkt geen nagelend geluid, maar blijft het zo rustig in de cabine dat niet direct duidelijk is wat voor motor in het vooronder ligt. Vanaf zo'n 1.500 tpm heeft de dieselmotor veel trekkracht, waardoor de Trafic zich moeiteloos in beweging zet. De "Trafic 150 dCi" is niet snel of agressief, maar wel heel soepel en sterk. Zelfs bij een laag toerental in de zesde versnelling wordt nog steeds moeiteloos geaccelereerd. Sterker nog: omdat de Trafic zo makkelijk presteert, wordt ongemerkt te hard gereden. Het testverbruik kwam uit op 7.6 liter per 100 km en dat komt overeen met de waarden die Renault in de folder belooft.

Renault Trafic

Weggedrag

Met de uitrusting en de verfijnde loop van de dieselmotor benadert de Trafic het karakter van een personenauto meer dan voorheen. Echter, hoe goed de technici ook hun best doen: in het weggedrag kan de Trafic niet verhullen dat het hier een grote bus betreft die is gemaakt om zware ladingen te transporteren.

Ook de nieuwe Trafic rijdt daarom als een doorsnee bus en absoluut niet als een personenauto. Daarbij is er wel een duidelijk verschil met bussen van andere merken. Zoals gebruikelijk bij Renault is de afstand tussen de bestuurder en het mechaniek relatief groot. Of om het anders uit te drukken: Renault kiest voor meer comfort.

Renault Trafic

Conclusie

Rijdt de vernieuwde Renault Trafic Combi als een personenauto? Dat ligt er aan waar op wordt gelet. Als het gaat om het weggedrag is en blijft de Trafic een grote bus die rijdt als een grote bus. Wel is de Trafic iets comfortabeler afgestemd dan bijvoorbeeld de Duitse concurrenten, maar dit is slechts een kwestie van smaak en fijnregeling.

De vooruitgang die de Trafic boekt zit in de uitrusting en de verfijning. De stoelen, de zithouding, de materiaalkeuze, de uitrusting, de geluidsisolatie en de veiligheidsvoorzieningen zijn sterk verbeterd. Op deze vlakken biedt de Trafic de kwaliteiten van een personenauto in het werkverkeer.

plus
  • Ruim en praktisch
  • Moderne uitrusting
  • Sterke, verfijnde dCi 150 motor
min
  • Geen hulplijnen over beeld achteruitrijcamera
  • (vooralsnog) niet leverbaar met elektrische aandrijving
Carsub
Remschijf.nl