27 augustus 2009
Renault Grand Scenic (2009 - 2016)

Renault Grand Scenic (2009 - 2016)

5 EuroNCAP sterren voor Renault Scenic

Autozine
27 augustus 2009 | De nieuwe Grand Scénic is de twaalfde Renault die vijf sterren heeft behaald bij Euro NCAP. Het nieuwe model heeft het maximaal aantal sterren gehaald, ondanks dat er dit jaar nog strengere criteria worden gehanteerd. Euro NCAP legt de lat nu hoger bij aanrijdingen van opzij en van achteren, de bescherming van kinderen, volwassenen en voetgangers en de aanwezigheid van veiligheidsuitrustingen.

Net als de rest van de Mégane-familie heeft de Grand Scénic dubbele zijdelingse crashsensoren, een innovatie die Renault heeft geïntroduceerd op de Laguna III, zes airbags, het Renault SRP-beschermingssysteem dat bestaat uit dubbele gordelspanners, spankrachtbegrenzers, adaptieve front- en zijairbags. de laatste generatie hoofdsteunen. Bovendien heeft de Grand Scénic standaard ABS, noodstopbekrachtiging, Elektronisch Stabiliteit Programma (ESP) en onderstuurcontrole (CSV).

Renault Grand Scenic (2009 - 2016)

De constructie met geprogrammeerde kreukelzones van de nieuwe Grand Scénic absorbeert de energie die vrijkomt in geval van een aanrijding, zodat de inzittendenruimte en daarmee de inzittenden zelf beter beschermd zijn. De gebruikte materialen, en dan met name het staal dat een zeer hoge elasticiteitsgrens kent, kunnen aanzienlijk veel kinetische energie opvangen. Controle over de vervormingen zorgt ervoor dat de impact bij een aanrijding minder groot is voor de inzittenden. In combinatie met het Renault SRP-beschermingssysteem is een maximale bescherming gegarandeerd.

Het SRP-systeem in de nieuwe Grand Scénic houdt rekening met de kracht van de schok en de lichaamsbouw van inzittenden. Het combineert dubbele gordelspanners voorin (die voorkomen dat het lichaam naar voren komt door de gordel strak te zetten bij de borstkas en het bekken), spankrachtbegrenzers op alle zitplaatsen (die de druk van de gordel op de borstkas beperken) en adaptieve airbags (waarvan er naargelang de impact van de schok één dan wel twee airbags wordenopgeblazen). De versterkte zittingen hebben een ophoging die, opnieuw in combinatie met SRP, voorkomen dat het lichaam onder de gordel doorschuift. Dit zorgt voor een aanzienlijke beperking van letsel in de buikstreek bij aanrijdingen.

In de bebouwde kom vallen bij een zijdelingse aanrijding in maar liefst een derde van de gevallen dodelijke slachtoffers. Daarom is dit bij Renault een aandachtspunt geworden om in deze gevallen optimale bescherming te bieden. Met de dubbele zijdelingse crashsensoren die voor het eerst verschenen op de Laguna III vouwen de zij-airbags twee keer zo snel uit als voorheen. Ze zijn gekoppeld aan de nieuwste generatie grotere 'gordijnairbags' en hebben gezorgd voor een dertig procent betere bescherming van het hoofd. Nog een voordeel van dit systeem is dat de druk die wordt ontwikkeld door de zij-airbags met twee volumes drie keer zo groot is op het kwetsbare bekkengedeelte in vergelijking met de druk op de borstkas.

De voorzijde van de nieuwe Grand Scénic bevat een aantal technische voorzieningen dat voetgangers beter beschermt in geval van een botsing met de auto. De bumper is aangepast en daardoor sterker en dikker geworden. Absorberend materiaal ter hoogte van schenen en knieën zorgen voor minder letsel aan de onderste ledematen. Ook de motorkap, de zijpanelen, motorkapscharnieren en de vorm van de bekleding van de motorkap zijn aangepast.

De veiligheid van de kinderen vormde bij de nieuwe Grand Scénic een onderwerp op zich. De eisen van het onderzoek dat Renault hieraan besteedt zijn even streng als bij het onderzoek voor de ontwikkeling van de veiligheidsystemen voor volwassenen. Met behulp van de Isofix bevestigingsystemen op de drie stoelen van de tweede zitrij zijn Isofix kinderzitjes en verhogers makkelijker te plaatsen en tevens veiliger.

Voor meer passieve veiligheid is de Grand Scénic standaard uitgerust met ABS met een elektronische remkrachtverdeler en een noodstopbekrachtiging. Verder heeft de auto Elektronisch Stabiliteit Programma (ESP) met onderstuurcontrole (CSV).

IkWilVanMijnAutoAf
Renault Grand Scenic is beste trekautoRenault Grand Scenic is beste trekauto
26 april 2010
Samenwerking Renault en DisneySamenwerking Renault en Disney
22 september 2009
Renault maakt prijzen Scenic 2009 bekendRenault maakt prijzen Scenic 2009 bekend
1 april 2009
 

Info

Test

Techniek

Prijs

Forum