3 april 2013
Porsche Panamera (2009 - 2016)

Porsche Panamera (2009 - 2016)

Porsche vernieuwt Panamera

Autozine
3 april 2013 | Porsche heeft de Panamera-reeks ingrijpend vernieuwd. Het technologische hoogtepunt is de komst van de 416 pk sterke Panamera S E-Hybrid, de eerste plug-in-hybride van Porsche. Het nieuwe model heeft een gemiddeld verbruik van 3,1 l/100 km en is door een CO2-uitstoot van 71 g/km goed voor 14% bijtelling. Ander belangrijk nieuws is het aangescherpte design, de komst van de Executive-versies met verlengde wielbasis en de introductie van een compleet nieuwe V6 bi-turbo benzinemotor. De nieuwe Panamera-reeks debuteert op de Shanghai Auto Show (vanaf 21 april).
Nieuwe vloermatten voor de Panamera ?
Dat kan! Vanaf € 45,-
Just Carpets.nl

De nieuwe Panamera S E-Hybrid is een zogenaamde Parallel Full Hybrid. Hij heeft een elektromotor die 95 pk (70 kW) levert. De Panamera S Hybrid van de vorige generatie had een 47 pk sterke elektromotor. De nieuwe lithium-ion accu heeft een energiecapaciteit van 9,4 kWh. Dit is vijf keer meer dan de accu (nikkel-metaalhydride) van zijn voorganger.

Porsche Panamera (2009 - 2016)

Het plug-in principe houdt in dat de batterij van de Panamera S E-Hybrid via het stroomnet kan worden opgeladen. Bij gebruik van een industriële stroomaansluiting in combinatie met de Porsche Universal Charger (wisselstroom) duurt het laden circa 2,5 uur. Via een huishoudstopcontact duurt het laadproces minder dan vier uur.

Het systeemvermogen van de Panamera S E-Hybrid bedraagt 416 pk. Daarmee zijn een topsnelheid van 270 km/h en een sprint van 0-100 km/h in 5,5 s mogelijk. Ondanks de verbeterde prestaties is de Panamera S E-Hybrid 56% zuiniger dan zijn voorganger. Het gemiddelde verbruik volgens de New European Driving Cycle (NEDC) komt uit op 3,1 l/100 km (voorganger: 7,1l/100 km). De daarmee corresponderende CO2-uitstoot (71 g/km) leidt ertoe dat de Panamera S E-Hybrid de eerste Porsche is met 14% bijtelling bij zakelijk gebruik.

Als Parallel Full Hybrid heeft de Panamera S E-Hybrid diverse rijmodi. Volgens de NEDC bedraagt de elektrische en dus lokaal emissievrije actieradius maximaal 36 km. Porsche verwacht dat deze actieradius in de praktijk uitkomt op 18-36 km, onder meer omdat het NEDC meet met uitgeschakelde airco of verwarming.

Porsche Panamera (2009 - 2016)

In elektrische modus bedraagt de topsnelheid 135 km/h. Bij de Boosting-functie ondersteunt de elektromotor de V6 benzinemotor, bijvoorbeeld bij snelle inhaalacties en het gebruik van de kickdown. Bij hogere snelheden in combinatie met een lage motorbelasting kan de zeil-functie worden gebruikt. De benzinemotor wordt dan afgekoppeld en de elektromotor houdt de constante snelheid vast. Zodra het nodig is, schakelt de benzinemotor in fracties van seconden automatisch weer in.

Voor de Panamera S E-Hybrid is een app ontwikkeld. Hiermee is bijvoorbeeld de laadstatus van de accu en de resterende actieradius op te vragen. Via Porsche Car Connect of de app kan ook de voorverwarming- en koeling functie worden geactiveerd en geprogrammeerd. Ook voor andere Panamera-modellen is de Porsche Car Connect app beschikbaar.

Een andere belangrijke noviteit is de komst van de Panamera Turbo en Panamera 4S Executive-modellen met 15 cm verlengde wielbasis. Deze uitvoeringen met twee individuele stoelen achterin bieden de inzittenden  meer beenruimte en comfort. De nieuwe Executive-modellen zijn standaard uitgevoerd met luchtvering.

Porsche Panamera (2009 - 2016)
Vandebron

De nieuwe V6 bi-turbo motor biedt meer vermogen (+20 pk) en meer koppel (+20 Nm) dan de 4,8-liter V8 van de Panamera S/4S die hij aflost. Desondanks is de V6 bi-turbo 18% zuiniger dan de V8.

De meeste Panamera-modellen beschikken over de zeventraps PDK-transmissie (Porsche Doppel Kupplung). Deze transmissie is uitgevoerd met een brandstofbesparende zeil-functie (behalve bij de Panamera GTS). De Panamera Diesel en S E-Hybrid maken gebruik van de comfortabele Tiptronic S achttraps automaat.

De nieuwe Panamera-reeks kenmerkt zich ook door een aangescherpt design. Vloeiende lijnen zorgen voor een gestrekter silhouet. Aan de achterzijde valt het bredere raam op. Samen met de gewijzigde lichtunits wordt de breedte van de auto zo geaccentueerd.

Porsche Panamera (2009 - 2016)

De standaarduitrusting is uitgebreid. Alle modellen beschikken standaard over bi-xenon koplampen, een multifunctioneel stuurwiel en een automatische achterklep. Tot de opties behoren volledige LED-verlichting, de verbeterde adaptieve cruise control, verkeersbordenherkenning en het Lane Departure Warning systeem.

Het Panamera-leveringsprogramma wordt in de loop van de tijd uitgebreid. Begin 2014 krijgt de Panamera bijvoorbeeld de beschikking over een nieuwe 300 pk sterke dieselmotor. Later verschijnen ook de exclusieve Panamera Turbo S en Panamera Turbo S Executive.

De nieuwe Panamera is vanaf juli te bewonderen in de showroom van de officiële Porsche-dealer.

Porsche Panamera (2009 - 2016)
KwikFit
Porsche Panamera nu ook als 4 E-HybridPorsche Panamera nu ook als 4 E-Hybrid
9 september 2016
Porsche introduceert Panamera ExclusivePorsche introduceert Panamera Exclusive
30 oktober 2014
Porsche Panamera volgens Maria SharapovaPorsche Panamera volgens Maria Sharapova
10 februari 2014
Porsche Panamera Turbo S in TokyoPorsche Panamera Turbo S in Tokyo
31 oktober 2013
 

Info

Test

Techniek

Prijs

Forum