9 februari 2003
 

Porsche Carrera GT

wereldpremiere porsche carrera gt in geneve

Autozine
9 februari 2003 | Met de nieuwe Carrera GT presenteert Porsche niet alleen de technische mogelijkheden die tegenwoordig bij deze fabrikant mogelijk zijn; deze 'high performance' sportwagen geeft ook een indruk van mogelijke toekomstige Porsche technologie├źn. Op de Autosalon van Geneve in maart wordt de Carrera GT voor het eerst in het openbaar getoond.
KwikFit

De uitstraling en het gehele ontwerp van de Carrera GT verraden al op het eerste gezicht dat de genen van deze auto afkomstig zijn uit de autosport. Porsche's nieuwste sportwagencreatie beschikt over een pure racemotor. De tiencilinder V-motor met 'dry-sump'-smering is gebaseerd op de atmosferische 5,5-liter V10 motor die voor Porsche's raceactiviteiten werd ontwikkeld. Voor de toepassing in een productiemodel hebben de technici van het ontwikkelingscentrum in Weissach de cilinderinhoud vergroot tot 5,7 liter. Het maximum vermogen bedraagt 450 kW (612 pk) bij 8.000 toeren per minuut en hij ontwikkelt een maximum koppel van 590 Nm. Zo bedraagt de topsnelheid 330 km/h en accelereert hij van 0-100 km/h in 3,9 seconden en van 0-200 km/h in 9,9 seconden. De aandrijfkracht wordt aan de wielen overgebracht via een door Porsche zelf ontwikkelde, handgeschakelde zesversnellingsbak.

Porsche Carrera GT

Consequente lichtbouw en de concentratie op de absoluut essentiële eigenschappen voor een sportwagen waren belangrijke punten uit het ontwikkelingsdraaiboek van de Carrera GT. Zo heeft de roadster bij een lengte van 4,61 meter, een breedte van 1,92 meter, een hoogte van 1,16 meter en een wielbasis van 2,73 meter een ledig gewicht van 1.380 kilogram. Zowel de monocoque als de hele aandrijflijnophanging bestaan uit met koolstofvezel versterkte kunststof. Door zijn functionele en formele eenheid onderscheidt de Carrera GT zich duidelijk van al het geëigende. Porsche heeft dan ook patent aangevraagd op dit principe. Bij realiseerbare snelheden van meer dan 300 km/h speelt de arodynamica een uiterst belangrijke rol. Om zoveel mogelijk neerwaartse druk ('downforce') te realiseren heeft de Carrera GT een geometrie van de onderbodem die men normaliter uitsluitend bij racewagens toepast. De volledig beklede onderbodem uit koolstofvezel zorgt met een achterdiffusor en stromingskanalen voor extra onderdruk. Door dit effect wordt de Carrera GT als het ware sterker tegen de rijbaan gezogen.

De Carrera GT wordt vertraagd door het keramische remsysteem PCCB (Porsche Ceramic Composite Brake), dat Porsche al sinds 2001 in een productiemodel aanbiedt (GT2). De lichte magnesium-velgen van de Carrera GT worden in een speciaal smeedproces vervaardigd. De banden met grote loopvlakken zijn speciaal voor de Carrera GT ontwikkeld - voor in de maat 265/35 ZR 19 en achter in de maat 335/30 ZR 20. De nieuwe Porsche roadster beschikt over een eenvoudig te bedienen daksysteem. Dit bestaat uit twee aparte, lichtgewicht, koolstofvezel dakschalen (die elk 2,4 kg wegen), die in de voorste bagageruimte kunnen worden opgeborgen. De eerste exemplaren van de Carrera GT, die in de Porsche-fabriek in Leipzig zal worden geproduceerd, worden eind 2003 aan klanten afgeleverd. De prijs van de Carrera GT is nog niet bekend.

Porsche Carrera GT
1000ste Porsche Carrera GT geproduceerd1000ste Porsche Carrera GT geproduceerd
3 september 2005
Porsche Carrera GT beste sportwagenPorsche Carrera GT beste sportwagen
14 februari 2004
Porsche maakt prijs Carrera GT bekendPorsche maakt prijs Carrera GT bekend
14 maart 2003
 

Info

Techniek

Prijs

Forum