11 juni 2003
Opel Vectra Wagon

Opel Vectra Wagon

Opel Vectra station vanaf oktober

Autozine
11 juni 2003 | Over een paar maanden zal de Vectra reeks compleet zijn: om precies te zijn eind november, want dan staat de nieuwe Opel Vectra stationwagon in de showroom, kort na zijn wereldpremiere op de 60ste internationale autotentoonstelling van Frankfurt (van 11 tot 21 september). Voor die tijd vanaf oktober is de auto echter al te bestellen. Met een laadvolume tot 1.850 liter en een laadlengte van bijna twee meter, kan de stationwagon net zoveel lading vervoeren als een Omega, terwijl hij tegelijkertijd ook nog eens meer knie- en beenruimte biedt achterin.
AutoCoach

De basis voor deze ruimte wordt gevormd door de 2.83 meter lange wielbasis, dezelfde als die van de Opel Signum. De nieuwe Vectra stationwagon (lengte/breedte/hoogte: 4.82/1.79/1.50 meter) zal gebouwd worden in Russelsheim. De Vectra biedt praktische oplossingen zoals het variabele FlexOrganizer concept voor de laadruimte, een elektrisch bedienbare achterklep met afstandsbediening of de volledig wegklapbare trekhaak. Veiligheids- en comfortelementen omvatten onder meer het Adaptive Forward Lighting (AFL) koplampsysteem en de optioneel leverbare Multi-Contour bestuurdersstoel. Wat motoren betreft, is vanaf het begin een brede range aan ECOTEC motoren leverbaar varierend van 100 tot 211 pk met onder meer de nieuwe 3.0-liter V6 common rail turbo-diesel en Opel's eerste direct ingespoten benzinemotor.

Opel Vectra Wagon

Aan het uiterlijk van de nieuwe Vectra stationwagon vallen, behalve de lange wielbasis, de vloeiend gevormde zijramen op boven de opvallende schouderlijn, die helemaal tot achteraan de auto doorloopt. De achterkant van de auto wordt duidelijk geaccentueerd door de in het oog springende achterlichten die als het ware om de achterzijde van de auto heengevouwen zijn. Het interieur van de Vectra stationwagon biedt behalve ruimte ook een aantal nieuwtjes. De optionele Travel Assistant bijvoorbeeld, zoals voor het eerst gezien in de Signum. Deze multifunctionele armsteun is geplaatst tussen de twee buitenste achterstoelen en bestaat uit twee uitklapbare tafeltjes, een koeler, een afvalbakje, bekerhouders, twee 12-volts aansluitingen en een houder voor een draagbare DVD-speler alsmede een Twin Audio-aansluiting voor gescheiden audio programmas (radio of CD) voor- en achterin de auto. Twin Audio is evenals de Travel Assistant als optie leverbaar.

Een ander aandachtspunt van de nieuwe Vectra stationwagon is het zogenaamde FlexOrganizer systeem, dat geordende opbergmogelijkheden biedt in de laadruimte. De basis voor dit systeem wordt gevormd door twee rails die zijn aangebracht op de achterste zijpanelen. Naar behoefte kan de gebruiker aan deze rails een flexibel systeem van bagagenetten en neerklapbare verdelers bevestigen, waardoor gescheiden opbergruimtes ontstaan. Deze verdeelde laadsecties kunnen op maat geconfigureerd worden naar elke transportbehoefte. De laadruimte wordt tegen ongewenste kijkers beschermd door een verwijderbaar afdekscherm, dat de laadruimte compleet bedekt op dezelfde hoogte als de laagste hoek van het raam. Daarnaast zijn er ook nog enkele geintegreerde opbergvakken: een in de achterzijde van de kofferbak en twee in de achterste zijschermen, die nog eens extra privacy bieden. Als optie is het mogelijk de vloer van de laadruimte te bedekken met een opvouwbaar, aan twee kanten te gebruiken vloerkleed. Een zijde van het kleed heeft een velours oppervlak, terwijl de andere kant is bedekt met eenvoudig schoon te maken rubber. Het kleed bedekt de volledige laadruimte inclusief de neergeklapte rugleuningen van de achterstoelen. De driezits achterbank is in delen neerklapbaar (60:40) en heeft een geintegreerd skiluik. Voor een ieder die iets wil vervoeren langer dan twee meter is bovendien nog een neerklapbare passagiersstoel voor beschikbaar.

Een elektrisch bedienbare achterklep met afstandsbediening is optioneel leverbaar. In dat geval kan de achterklep eenvoudig met een druk op de knop van de autosleutel of van binnenuit geopend worden; bovendien kan de klep daarmee ook halverwege, of op elke gewenste hoogte, gestopt en vervolgens vergrendeld worden. Om de klep te sluiten, volstaat een simpele druk op de knop van de sleutel, of de knop op de achterklep zelf. Om krassen te voorkomen bij het laden, is de bovenkant van de achterbumper afgedekt met een speciale beschermende laag.

Opel Vectra Wagon

Bij de introductie van de Opel Vectra stationwagon zullen vanaf het begin vier benzinemotoren en drie turbodiesels, afkomstig uit de ECOTEC familie, leverbaar zijn. Het motorengamma bestaat onder andere uit drie nieuw ontwikkelde, uit aluminium vervaardigde motoren, die ook al in de Signum worden aangeboden. Het betreft hier de 2.2-liter direct ingespoten benzinemotor met 114 kW (155 pk), de 129 kW (175 pk) 2.0 turbomotor (benzine) en de 3.0-liter V6 turbodiesel CDTI met een vermogen van 130 kW (177 pk). De topmotor voor de Vectra stationwagon is de krachtige 155 kW (211 pk) sterke 3.2 V6 ECOTEC benzinemotor.

Opel geeft prijzen Vectra stationwagonOpel geeft prijzen Vectra stationwagon
11 september 2003
Opel Vectra station vanaf januari 2004Opel Vectra station vanaf januari 2004
11 augustus 2003
 

Info

Test

Techniek

Prijs

Forum