20 juni 2008
Opel Insignia (2008 - 2017)

Opel Eye

Opel Eye leest verkeersborden

Autozine
20 juni 2008 | Opel introduceert "Opel Eye": een camera die bestuurders op twee manieren helpt. De functie "Traffic Sign Detection" leest borden met maximumsnelheden of inhaalverbod en geeft deze weer in het instrumentenpaneel. "Lane Departure Warning" waarschuwt bestuurders wanneer ze ongemerkt afwijken van hun rijstrook.

Op zoek naar een Opel Insignia?
bynco heeft er 2 vanaf € 15.098,-

Opel Insignia (2008 - 2017)

De groothoekcamera met hoge resolutie en de processoren worden het "Opel Eye" (het Opel-oog) genoemd. Het systeem werd gezamenlijk ontwikkeld door ingenieurs van GM/Opel in Rüsselsheim en specialisten van toeleverancier Hella. De camera, die zich tussen de voorruit en de achteruitkijkspiegel bevindt, detecteert verkeersborden en wegmarkeringen. Het is niet veel groter dan een mobiele telefoon maar kan dertig beelden per seconde registreren. Twee signaalprocessoren en door GM gepatenteerde software, filteren en lezen de foto's.

Opel Insignia (2008 - 2017)

De functie "Traffic Sign Detection" kan borden met een snelheidsbeperking of inhaalverbod lezen en de bestuurder informeren wanneer de beperking wordt opgeheven. Afhankelijk van de lichtomstandigheden begint het systeem verkeersborden al vanaf honderd meter afstand te lezen. De camera focust op cirkelvormige patronen en identificeert vervolgens de getallen erin via contourvergelijking. Wanneer een foto overeenkomt met een verkeersbord in de software van de auto, wordt het verkeersbord weergegeven in het instrumentenpaneel.

Het systeem geeft steeds de meest relevante informatie weer om de veiligheid te waarborgen en filtert verschillende verkeersborden eruit om de bestuurder niet te overweldigen. Als er twee verkeersborden vlak bij elkaar worden herkend, geeft het systeem voorrang aan speciale borden, zoals "verboden in te halen", boven snelheidsbeperkingen.

De waarschuwingen worden gedurende enkele seconden weergegeven met een symbool in het midden van het instrumentenpaneel tussen de grote ronde wijzerplaten. Bovendien kunnen bestuurders op elk moment het laatst gedetecteerde verkeersbord opnieuw oproepen met een druk op een toets op het stuurwiel. Traffic Sign Detection kan worden geactiveerd via een subpagina in het menu van de boordcomputer.

Aangezien de camera in real time werkt, geeft Opel Eye meer accurate informatie dan draagbare navigatiesystemen waarin snelheidsbeperkingen zijn opgeslagen. Wanneer een snelheidsbeperking wordt gewijzigd door bijvoorbeeld wegwerkzaamheden, heeft Opel Eye het gezien.

Opel Insignia (2008 - 2017)

De Opel Eye camera controleert ook of bestuurders op de snelweg op hun rijstrook blijven. Dit voorkomt gevaarlijke situaties, zoals bestuurders die achter het stuur in slaap vallen. De "Lane Departure Warning" kan met een toets worden in- en uitgeschakeld. Wanneer deze actief is, waarschuwt het de bestuurder met een gonggeluid en een knipperlichtje in het instrumentenpaneel.

De Lane Departure Warning gebruikt een tweede signaalverwerkingsprocessor en software om de lijnen en overlangse patronen te filteren bij snelheden vanaf 50 km/u. Zo kan het systeem rijstroken herkennen. Met specifieke algoritmen, die bepalen in welke omstandigheden er alarm moet worden gegeven en op basis van de bewegingen van het stuur en de richtingaanwijzers (die een bewuste verandering van rijstrook aangeven), is het systeem ontwikkeld om alleen te reageren als het echt nodig is.

"Opel Eye", met de functies Traffic Sign Detection en Lane Departure Warning, zal als optie worden aangeboden in de nieuwe Opel Insignia. In de toekomst zullen nog andere modellen volgen.

AutoCoach
Opel introduceert Insignia Grand SportOpel introduceert Insignia Grand Sport
7 december 2016
Opel Insignia rijdt 2.111 km op een tankOpel Insignia rijdt 2.111 km op een tank
14 april 2016
Opel Insignia nu met IntelliLinkOpel Insignia nu met IntelliLink
5 november 2015
Opel produceert 750.000ste InsigniaOpel produceert 750.000ste Insignia
20 januari 2015
 

Info

Test

Techniek

Prijs

Occasions

Forum