20 oktober 2001
 

Opel Astra (1998 - 2004)

Opel Astra ECO4 verbruikt 4 liter per 100 kilometer

Autozine
20 oktober 2001 | Zuinig, milieuvriendelijk en betaalbaar. Dit zijn de drie belangrijkste speerpunten in Opels ECO filosofie. Om die kernwaarden kracht bij te zetten komt Opel met de Astra ECO4, de eerste telg uit het ECO programma.
AutoCoach

Nieuw is het ECO programma van Opel dat met de Astra ECO4 zijn eerste versie kent en de komende tijd uitgebreid zal gaan worden met een aantal modellen dat net zoals de ECO4 synoniem is voor zuinig en milieuvriendelijk autorijden zonder dat een aanslag op de portemonnee, de prestaties en de toepasbaarheid wordt gepleegd. De uitvoering die vanaf volgende week bij de dealer staat te pronken is de belichaming van de filosofie achter het ECO programma; hij is geen prototype of een technologisch hoogstandje dat tegen hoge prijzen wordt verkocht, maar een uitvoering die dagelijks bruikbaar is.

Opel Astra (1998 - 2004)

De Astra ECO4, die voor het eerst werd getoond op de autotentoonstelling van Frankfurt in 1999 is leverbaar met een drie- of vijfdeurs carrosserie. Hij dankt zijn lage brandstofverbruik aan de 1,7-liter DTI motor met directe inspuiting (55 kW/75 pk), vier kleppen per cilinder, twee bovenliggende nokkenassen en een turbo met tussenkoeler. Maar is er meer aangepast. Zo is de stroomlijn van de carrosserie verbeterd door montage van een achterspoiler en het lager leggen van de carrosserie. Daarnaast is de rolweerstand verlaagd door montage van speciale, smallere banden. Tot slot werden de overbrengingsverhoudingen van de vierde en vijfde versnelling gewijzigd. De 16V turbodieselmotor met directe inspuiting is gebaseerd op de motor van het lichtgewicht prototype Corsa ECO3. De 1.7-liter 4-cilinder met aluminium cilinderkop en dubbele bovenliggende nokkenas werd verder ontwikkeld voor serieproductie in de Astra. Zo is bijvoorbeeld de mechanische inspuiting vervangen door een elektronisch systeem. Met een boring en slag van respectievelijk 79 en 86 millimeter levert de turbodiesel zijn maximum koppel van 165 Nm tussen 1.800 en 3.000 toeren per minuut. Voor een snelle, maximale vermogensontwikkeling zorgt een relatief compacte turbo met tussenkoeler.

Bij de verdere ontwikkeling van de 1.7 DTi motor voor serieproductie in de Astra, heeft veel in het teken van het verlagen van het brandstofverbruik gestaan om deze eerste 4 liter-auto in de compacte middenklasse te maken. Concreter; de Astra ECO4 is in staat om 1 op 25 te halen. Voorts wordt hij aangeboden met een uitgebreide veiligheidsuitrusting, waaronder airbags, ABS, het door Opel gepatenteerde pedaalontkoppelingssysteem (Pedal Release System), pyrotechnische gordelspanners en electrohydraulische stuurbekrachtiging.

Het rijden met de Astra Eco 4 verschilt in niets van het rijden met andere Astra modellen. Behalve dan dat minder getankt zal hoeven worden: ECO rijden ten voeten uit. De ECO4 heeft een conventionele 5-versnellingsbak en de bestuurder hoeft geen speciale rijprogramma's in te schakelen voor een meer zuinige of sportieve rijstijl. Ondanks een relatief lange eindoverbrenging, waardoor het motortoerental laag blijft, gaat de Astra ECO4 van 0 tot 100 kilometer per uur in 15,0 seconden en haalt hij een topsnelheid van 175 kilometer per uur.

Opel Astra 1.7 CDTI voldoet aan Euro 4Opel Astra 1.7 CDTI voldoet aan Euro 4
18 januari 2003
Opel Astra en Astra Stationwagon als OPCOpel Astra en Astra Stationwagon als OPC
17 november 2002
Nieuwe dieselmotor voor Opel Astra 2002Nieuwe dieselmotor voor Opel Astra 2002
14 augustus 2002
 

Info

Techniek

Prijs

Forum