3 oktober 2008
Mitsubishi Colt (2004 - 2014)

Mitsubishi Colt (2004 - 2014)

Facelift voor Mitsubishi Colt

Autozine
3 oktober 2008 | Op de autosalon van Parijs is de nieuwe Mitsubishi Colt onthuld. Kort na de introductie van de compleet nieuwe Lancer-range bouwt Mitsubishi hiermee verder aan het verstevigen van zijn positie op de personenautomarkt met een volledig programma van modern vormgegeven producten die zich stuk voor stuk kenmerken door dezelfde sportieve 'Jet Fighter'-grille.
 

Afhankelijk van het land zal de nieuwe Colt (m.u.v. de Clear Tec-versies) in Europa worden geïntroduceerd in oktober/november 2008. Evenals voorheen zullen alle Colts worden gebouwd bij de Mitsubishi Motors NedCar-fabriek in Born. De productiestart staat gepland voor deze maand.

Mitsubishi Colt (2004 - 2014)

Waar de nieuwe Lancer de plaats inneemt van de enkele jaren uit het C/D-segment verdwenen Carisma, Lancer en Galant, is de nieuwe Colt de directe opvolger van zijn halverwege 2004 geïntroduceerde voorganger.

Met een exterieurdesign dat is opgefrist door Mitsubishi Design Europe – dat ook verantwoordelijk was voor de vorige generatie Colt – heeft de nieuwe Colt als jongste telg van een merk met een grote sportieve traditie een sterkere verwantschap met zijn grotere Lancer-broers. Na het inruilen van de MPV-achtige hoge bouw van zijn voorganger kenmerkt de nieuwe Colt zich door zijn lagere en bredere profiel, waarbij met name de 'Jet Fighter'-grille en de geheel vernieuwde frontpartij direct in het oog springen.

De zijkant kenmerkt zich door een langgerektere raamlijn doordat de C- en D-stijlen (D-stijl alleen bij de 5-deursversie) met zwart folie zijn afgewerkt en de dorpels donker zijn uitgevoerd.

Tot slot is de achterkant van de 5-deursversie ingrijpend gewijzigd (slankere, lagere en om de hoeken doorlopende achterlichten, nieuwe achterklep en grotere bumper), wat de auto een lagere en bredere uitstraling – en daardoor meer karakter – geeft. Een nieuwe achterbumper en nieuwe, donkere achterlichtglazen zijn de belangrijkste wijzigingen aan de achterkant van de 3-deursversie.

Mitsubishi Colt (2004 - 2014)

Het nieuwe exterieurdesign wordt gecomplementeerd met nieuwe velgen, waaronder twee donker uitgevoerde Ralliart-vijfspaaksvelgen die ook leverbaar zijn voor de Lancer Ralliart van 2009 en verwijzen naar de historische Japanse sportsedans uit de jaren '60 en '70, om te beginnen met Mitsubishi's eigen Lancer 1600 GSR uit 1973.

De Clear Tec-versies van de Colt zijn uitgerust met het zogeheten 'lage CO2-pakket'. Dit bestaat onder meer uit een 'Automatic Stop & Go'-systeem (AS&G), dat een vermindering van de CO2-emissie met ruim 10% mogelijk maakt (afhankelijk van versie en motortype – de exacte waarde moet nog officieel worden gehomologeerd). Daarnaast zal ook een 'FlexFuel'-variant (FFV) deel gaan uitmaken van het Clear Tec-programma voor de Colt. Komend voorjaar introduceert Mitsubishi behalve deze lage-emissie-Colts voor het B-segment, ook een geheel nieuw ontwikkelde eigen Euro 5-dieselmotor voor de tot het C/D-segment behorende Lancer.

In lijn met Mitsubishi's historie en merkidentiteit komt er, evenals voor de Lancer, een Colt Ralliart met een vermogen van 150 pk, zowel in 3- als 5-deursversie. Daarbij is ter verbetering van de rijdynamiek ten opzichte van de huidige Colt CZT de wielophanging op acht punten gewijzigd, onder andere door de toepassing van een dikkere voorstabilisator. Voor de sprint van 0 tot 100 km/h heeft de Colt Ralliart 7,4 seconden nodig; 0,6 seconde minder dan zijn voorganger. De topsnelheid en het brandstofverbruik zijn ongewijzigd.

De Mitsubishi-technici hebben veel tijd en energie gestoken in het terugdringen van lawaai en trillingen. Door het toepassen van extra dempend plaatwerk en extra viltmatten van grote dikte is het geluidsniveau in het interieur aanzienlijk teruggebracht.

Mitsubishi Colt (2004 - 2014)

Het dashboard zelf is ook vernieuwd, waarbij veel elementen uit de Lancer zijn overgenomen (stuurwiel, infodisplay, amberkleurige instrumentenverlichting). Daarnaast is het audiosysteem beter in het geheel geïntegreerd en is in plaats van de jeugdig aandoende lichtblauwe transparante elementen uit de huidige Colt gekozen voor een donker- en zilverkleurige afwerking.

Ook de uitrusting is uitgebreid, onder andere met nieuwe voorzieningen als cruise control, noodstopsignalering, 'Coming home'-verlichting, een aux-aansluiting voor het audiosysteem en een schakelindicator.

Tot slot heeft de nieuwe Colt, conform de gedachte achter de Lancer Sportback('veel ruimte + de nodige flexibiliteit') een aantal nieuwe voorzieningen die een flexibeler gebruik van de royale ruimte mogelijk maken. Zo kan een vlakke laadvloer worden gecreëerd zonder de achterbank te verwijderen en kan de hoogte van de laadvloer worden aangepast om het laadvolume te vergroten tot maximaal 1.032 liter (nu 854 liter).