14 november 2008
Mercedes-Benz SL (2001 - 2012)
Nieuws

Mercedes-Benz SL (2001 - 2012)

7 Mercedes SL65 AMG Black Series voor Nederland

14 november 2008 - Zeven exemplaren van de Mercedes-Benz SL 65 AMG Black Series zijn bestemd voor de Nederlandse markt. De door de AMG Performance Studio ontwikkelde supersportwagen heeft een V12-biturbomotor met een vermogen van 670 pk en een koppel van 1.000 Nm. De prijs van deze exclusieve topsporter is vastgesteld op € 485.218 incl. BPM en BTW.

De Mercedes-Benz SL 65 AMG Black Series beschikt over een met de hand gebouwde zesliter AMG V12 biturbo-motor met een vermogen van 493 kW/670 pk en een elektronisch begrensd koppel van 1.000 Nm (beschikbaar tussen 2.220-4.200 tpm). Toch zijn het niet alleen deze cijfers die tot het prestatiepotentieel leiden. De SL 65 AMG Black Series weegt door een ruime toepassing van lichtgewicht materialen als met koolstofvezel versterkte kunststof (CFRP) 1.770 kg. Daarmee komt de pk/gewichtverhouding op 1: 2,64. Dat leidt in de praktijk (waar het kan en mag) tot een topsnelheid van 320 km/h (elektronisch begrensd) en een sprint van 0-100 km/h in 3,8 seconden. Voor de '0-200' is 11 seconden nodig.

Mercedes-Benz SL (2001 - 2012)

De auto beschikt over de vijftraps AMG Speedshift Plus-transmissie met dubbelclutch-functie en keus uit vier schakelprogramma's. 'C' en 'S' zijn volledig automatisch, terwijl 'M1' en 'M2' een actieve rol van de bestuurder vragen. M2 is de meest sportieve stand. In deze modus reageert de transmissie nog eens 20% sneller dan in 'M1'.

Het AMG-sportonderstel heeft diverse elementen die rechtstreeks uit de autosport stammen, zoals de instelbare schokdempers waarmee de bestuurder een 'set-up' naar eigen wens en inzicht kan configureren. Ook de vergrote spoorbreedte vóór en achter en de extra directe besturing dragen bij aan optimale dynamiek en stabiliteit. Het ESP vervult daarbij ook een belangrijke rol. Het stabiliteitssysteem heeft drie standen (On, Sport en Off). De laatste stand vraagt nadrukkelijk om een zeer ervaren bestuurder én een afgesloten circuit. De Sport-stand laat al een zekere mate van overstuur toe en verhoogt op die manier het rijplezier.

Mercedes-Benz SL (2001 - 2012)

Uiteraard is het remsysteem van de SL 65 AMG Black Series extra krachtig. Dat komt onder meer op het conto van de remschijven van composietmateriaal. Deze schijven zijn intern geventileerd én radiaal doorboord. Vóór worden remklauwen met zes zuigers gebruikt, achter hebben ze vier zuigers. Ook de wiel/band-combinaties zijn pure hightech. Vóór zijn 19-inch AMG-wielen met 265/35 R19 banden gemonteerd, achter 20-inch wielen met 325/30 R 20-banden van het type Dunlop Sport Maxx GT.

Gelijkenissen met de DTM-modellen van Mercedes AMG zijn geen toeval. Een bijzonder (visueel) element van de SL 65 AMG Black Series is het dak met de geïntegreerde rolbeugel. In tegenstelling tot andere SL-modellen is dit dak niet inklapbaar. Wel is de daklijn vergeleken met de andere modellen lager. Het dak is volledig gemaakt van met koolstofvezel versterkte kunststof (CFRP - Carbon Fibre Reinforced Plastic). CRFP is zeer licht en sterk. Ook de achterspoiler, die bij snelheden vanaf 120 km/h automatisch omhoog komt, is van dit materiaal gemaakt. De diffuser achter is gemaakt van koolstofvezel. Hierin is het actieve koelsysteem voor het gelimiteerde sperdifferentieel opgenomen.

Mercedes-Benz SL (2001 - 2012)

Ook het interieur van de SL 65 AMG Black Series kenmerkt zich door sportiviteit. De kleurstelling is simpel: zwart. Dat geldt bijvoorbeeld voor de nieuw ontworpen sportstoelen met een frame van het lichte en sterke CFRP. De stoelen zijn bekleed met een combinatie van nappaleer en alcantara. Het AMG-stuurwiel heeft ten opzichte van andere AMG-sportsturen een 15 mm kleinere diameter. De onderzijde is afgevlakt en de 'gripzones' zijn bekleed met geperforeerd leder. Diverse afwerkingspanelen zijn uitgevoerd in koolstofvezel.

Specifiek voor dit Black Series-model zijn het AMG-instrumentarium met een snelheidsmeter die tot 360 km/h reikt en de toerenteller met geïntegreerde led-lampjes, die het juiste schakelmoment aangeven. De Racetimer, die onderdeel is van het AMG-menu kan onder andere rondetijden weergeven. Tot de standaarduitvoering van de Mercedes-Benz SL 65 AMG Black Series horen onder andere Comand APS, een nieuw multimediasysteem met 40 GB harddisk, 6,5-inch kleurenscherm, telefoonvoorbereiding (Bluetooth), CD-/DVD-wisselaar, een navigatiesysteem en USB-aansluitingen. Het Nederlandse contingent SL 65 AMG Black Series-modellen is uitverkocht.

Op zoek naar een Mercedes-Benz SL SL350?
Nederland Mobiel heeft er 1 vanaf € 32.500,-

Mercedes-Benz SL (2001 - 2012) SL350

AutoCoach