8 december 2004
 

Mercedes-Benz M-Klasse (2005 - 2011)

Mercedes-Benz toont nieuwe M-klasse

Autozine
8 december 2004 | De nieuwe Mercedes-Benz M-Klasse beleeft tijdens de Detroit Motor Show in januari 2005 zijn wereldpremiere. In het voorjaar start de verkoop in de Verenigde Staten, in de zomer komt de nieuwe M-Klasse ook naar Europa. De nieuwste generatie onderscheidt zich door innovatieve technologie, zoals de standaard zeventraps automatische transmissie 7G-TRONIC, het anticiperende beschermingssysteem voor inzittenden PRE-SAFE, AIRMATIC luchtvering, effectievere 4-ETS vierwielaandrijving en zes- of achtcilinder motoren.
AutoCoach

Het uiterlijk verraadt al het onmiskenbaar krachtige karakter van de nieuwe M-Klasse. De vlak liggende voorruit, de opvallende spatborden en de naar achteren oplopende taillelijn zorgen voor een sportieve uitstraling. Ten opzichte van het voorgaande model is de carrosserie van de nieuwe M-Klasse 150 millimeter langer, 71 millimeter breder en 9 millimeter lager. De wielbasis nam met 95 millimeter toe tot 2915 millimeter.

Mercedes-Benz M-Klasse (2005 - 2011)

Drie van de vier motoren die in 2005 leverbaar worden, zijn nieuw ontwikkeld en bieden ten opzichte van het voorgaande model tot 38 procent meer vermogen en koppel. Dankzij moderne technieken en een gunstige luchtweerstand is het brandstofverbruik met maximaal 10 procent gereduceerd. De tot nu toe gebruikte vijfcilinder dieselmotor wordt met de komst van de nieuwe M-Klasse vervangen door een V6-dieselmotor met directe common-rail-inspuiting. In de ML 280 CDI levert deze motor 140 kW (190 pk) en 440 Nm. In de nieuwe ML 320 CDI levert de V6-motor een vermogen van 165 kW (224 pk) met een maximum koppel van 510 Nm dat beschikbaar is vanaf 1600 omw./m. Het brandstofverbruik van deze dieselversies bedraagt circa 9,4 liter per 100 km volgens de NEFZ-norm. De V6-benzine motor in de ML 350 is ook nieuw en levert 200 kW (272 pk) en een koppel van 350 Nm. De ML 500 vormt het topmodel van de nieuwe M-Klasse en wordt aangedreven door de beproefde V8-motor met een vermogen van 225 kW (306 pk).

Mercedes-Benz heeft de permanente vierwielaandrijving met 4-ETS verder ontwikkeld en uitgebreid met extra functies als assistentie voor wegrijden en bergaf rijden, alsmede een speciaal off-road-ABS. Er kan worden gekozen uit twee varianten van vierwielaandrijving: de basisuitvoering met single speed verdeelbak of het nieuwe off-road-pakket, waarmee de M-Klasse ook door zwaardere terreinpassages komt. Dit pakket omvat onder andere een two-speed verdeelbak met terreinoverbrenging, handmatig of automatisch inschakelbare sperdifferentielen (100 procent) tussen voor- en achteras en op de achteras zelf, alsmede een voor terreinrijden aangepaste AIRMATIC luchtvering, waarmee de bodemvrijheid met 110 millimeter tot 300 millimeter en de waaddiepte tot 600 millimeter kan worden vergroot. Voor extra comfort kan ook een luchtvering worden geleverd die speciaal is afgestemd voor gebruik op normale wegen.

Naast airbags en veiligheidsgordelsystemen, een zelfdragende carrosserie met grote voorgeprogrammeerde kreukelzones is op de M-Klasse ook het nieuwe anticiperende beschermingssysteem PRE-SAFE voor inzittenden leverbaar. Wanneer er een gevaarlijke situatie dreigt, zorgt dit systeem onder meer voor het aanspannen van de gordels, het eventueel in juiste positie plaatsen van de voorpassagierstoel en het sluiten van het als extra leverbare schuifdak zodat de veiligheidssystemen hun taak zo efficient mogelijk kunnen uitvoeren. Het systeem is gekoppeld aan veiligheidssystemen als ABS, BAS en ESP waardoor het in staat is al in een vroeg stadium een dreigende gevaarlijke situatie te herkennen. Voor meer comfort zijn hoogwaardige materialen toegepast en de ruimte en bewegingsvrijheid voor de inzittenden is toegenomen.

Mercedes-Benz M-Klasse (2005 - 2011)

Het volume van de laadruimte nam toe van 2020 liter tot 2050 liter volgens VDA-norm. Naar keuze kan de M-Klasse ook worden geleverd met de nieuwe multi-zone klimaatregeling THERMOTRONIC, parkeerhulp PARKTRONIC en het bedienings- en informatiesysteem COMAND APS met DVD navigatie.

XLLease
Mercedes ML nu als Edition 125Mercedes ML nu als Edition 125
9 december 2010
Prijzen vernieuwde Mercedes ML bekendPrijzen vernieuwde Mercedes ML bekend
30 juni 2008
Mercedes M-Klasse als Edition 10Mercedes M-Klasse als Edition 10
3 april 2008
Mercedes ML ondergaat faceliftMercedes ML ondergaat facelift
13 maart 2008
 

Info

Techniek

Prijs

Forum