9 december 2005
Mercedes-Benz GL-klasse (2006 - 2012)

Mercedes-Benz GL-klasse (2006 - 2012)

Mercedes-Benz introduceert GL-Klasse

Autozine
9 december 2005 | Mercedes-Benz introduceert met de GL-Klasse een nieuwe speler in het segment van de luxueuze Sports Utility Vehicles. De terreinwagen met zeven zitplaatsen voelt zich thuis op zowel asfalt als in het terrein. De naamgeving van de GL-Klasse is een verwijzing naar de oervader van alle Mercedes-Benz terreinauto's: de G-Klasse. Deze terreinklassieker is aan zijn 26ste productiejaar toe en blijft leverbaar naast de nieuwe GL-Klasse.
AutoCoach

De GL biedt plaats aan zeven inzittenden. Ook op de stoelen van de derde zitrij is veel bewegingsruimte. De afstand tot de middelste zitrij is 815 mm en de passagiers genieten er van een hoofdruimte van 979 mm. Als er minder zitplaatsen nodig zijn, is het mogelijk om een of beide stoelen van de standaard derde zitrij met een druk op de knop elektrisch (optie) in de vloer weg te klappen. Er ontstaat dan een volledig vlakke laadvloer. Met vijf zitplaatsen in gebruik is de bagageruimte 1240 liter groot. In de GL past maximaal 2300 liter bagage, waarbij de bagageruimtelengte 2128 mm is.

Mercedes-Benz GL-klasse (2006 - 2012)

4matic,de permanente vierwielaandrijving van Mercedes-Benz, helpt de GL-Klasse onder alle omstandigheden aan een goede rijdynamiek. Samen met de standaard luchtvering Airmatic, de parameterbesturing en het eveneens standaard adaptieve dempingsysteem ADS is de toch niet kleine GL (wielbasis 3075 mm) volgens de fabrikant makkelijk te hanteren. Met aanhangerlast is de GL-Klasse volgens de fabrikant ook goed handelbaar door het ESP component TSA (Trailer Stability Assist). Deze zorgt ervoor dat met doelgerichte remingrepen kritieke rijsituaties met aanhanger al in de beginfase de kop worden ingedrukt. Airmatic zorgt voor een volledig automatische niveauregeling.

Speciale offroad mogelijkheden zoals DSR (Downhill Speed Regulation), wegrijassistent en offroad-ABS helpen de GL-bestuurder in het terrein. Bovendien zorgt het standaard Offroad-pro techniekpakket ervoor dat de GL ook in moeilijk begaanbaar terrein vooruit komt. Tot dit techniekpakket behoren een verdeelbak met terreinreductie en 100-procent sperdifferentielen voor de verdeeltransmissie en de achteras. Een speciaal voor zwaarder gebruik gemodificeerde Airmatic brengt de bodemvrijheid indien nodig op maximaal 307 millimeter. De doorwaaddiepte is dan 600 millimeter.

De GL is leverbaar met diesel- en benzinemotoren. Tot het dieselaanbod behoren de 165 kW/224 pk sterke V6 in de GL 320 CDI en de nieuwe versie van de V8 diesel in de GL 420 CDI. Deze levert 225 kW/306 pk en een maximum koppel van 700 Nm. Beide diesels scoren beter dan de EU-4 norm en zijn voorzien van een onderhoudsvrij diesel partikel filter. In de GL 500 zit de nieuwe, in de nieuwe S-Klasse geintroduceerde 5,5-liter motor van 285 kW/388 pk. Verder beleeft een tweede versie van deze V8-motorenfamilie in de GL-Klasse zijn wereldpremiere. In de GL 450 heeft de motor een inhoud van 4,6 liter en levert deze 250 kW/340 pk. Beide motoren voldoen eveneens aan de EU-4 grenswaarden. Alle motorvarianten van de GL zijn standaard gekoppeld aan de zeventraps automaat 7G-Tronic met Direct Select.

Mercedes-Benz GL-klasse (2006 - 2012)

De nieuwe Mercedes-Benz GL-Klasse beleeft zijn wereldpremiere in januari 2006 tijdens de North American International Auto Show (NAIAS) in Detroit. Vanaf het voorjaar zal hij in Amerika leverbaar zijn, vanaf september 2006 is Europa aan de beurt.

XLLease
Mercedes GL nu ook als AMGMercedes GL nu ook als AMG
1 juni 2012
 

Info

Test

Techniek

Prijs

Forum