13 december 2012
Mercedes-Benz E-Klasse (2009 - 2016)

Mercedes-Benz E-Klasse (2009 - 2016)

Mercedes onthult vernieuwde E-Klasse

Autozine
13 december 2012 | Mercedes-Benz presenteert de ingrijpend vernieuwde E-Klasse sedan en Estate. Naast uiterlijke wijzigingen zijn er nieuwe efficiƫntere motoren, waaronder direct ingespoten BlueDIRECT viercilinder benzinekrachtbronnen. In de nieuwe E-Klasse debuteren elf nieuwe of verbeterde assistentiesystemen die nauw samenwerken.
AutoCoach

Voor het eerst is de E-Klasse met keus uit twee 'gezichten' leverbaar. De basisuitvoering en de Elegance-lijn hebben de klassieke grille met de ster op de motorkap. De Avantgarde-lijn beschikt over een sportieve grille met centraal geplaatste grote ster. De vernieuwde E-Klasse volgt ook op andere punten de nieuwe designlijn van het merk.

Mercedes-Benz E-Klasse (2009 - 2016)

Opvallend zijn de nieuwe koplampen. Alle lichtfuncties zijn ondergebracht in één unit, maar dankzij vloeiende lichtelementen blijft het typische 'vier-ogen-gezicht' behouden. Dagrij- en dimlicht wordt in alle uitvoeringen verzorgd door LED-technologie. Optioneel is volledige LED-verlichting leverbaar. Andere kenmerkend zijn de nieuwe bumpers en de 'characterline' die samen met de laaggeplaatste sierlijn optisch voor extra lengte zorgt. Nieuwe achterlichten benadrukken juist de breedte.

Alle nieuwe assistentiesystemen voor de nieuwe E-Klasse vallen onder de noemer Intelligent Drive. Dat betekent dat ze nauw met elkaar samenwerken en zowel comfort- als veiligheid dienen. Veel van de nieuwe systemen maken gebruik van een in de voorruit geplaatste stereocamera. De elektronische ogen ervan kunnen wegmarkeringen en verkeersborden herkennen. Bewegende objecten als voetgangers en auto's (ook kruisend verkeer) worden bovendien 'geïnterpreteerd'. De stereocamera werkt samen met verder verbeterde (radar)sensoren. Alle nieuwe E-Klasse modellen beschikken standaard over "Collision Prevention Assist". Via radarsensoren wordt de bestuurder gewaarschuwd voor ongevalgevaar. De adaptieve remassistent helpt bij het uitvoeren van de juiste remactie. Ook vermoeidheidsherkenning (Attention Assist) is standaard. Dit werkt voortaan over een breder snelheidsbereik en de gevoeligheid is nu instelbaar.

Mercedes-Benz E-Klasse (2009 - 2016)

Voor de vernieuwde E-Klasse is er een breed aanbod van benzine- en dieselmotoren, alle met ECO start/stop functie. Nieuw zijn de direct ingespoten 2,0-liter viercilinder BlueDIRECT-motoren met snel schakelende Piezo-injectoren, meervoudige inspuiting en dito ontsteking. Andere kenmerken zijn de toepassing van turbotechnologie, variabele nokkenasverstelling (in- en uitlaatzijde), een geregelde oliepomp, een schakelbare waterpomp en balansassen.

Voor beide vermogensvarianten (135 kW/184 pk en 155 kW/211 pk) geldt dat het meest gunstige gemiddelde verbruik 5,8 l/100 km bedraagt (afhankelijk van de uitvoering) en de gemiddelde CO2-uitstoot 135 g/km. De nieuwe viercilinder BlueDIRECT-motoren voldoen nu al aan de nieuwe EU6 emissienorm die vanaf 2015 in werking treedt. Eveneens nieuw in het programma is de E 400 met een 245 kW/333 pk sterke V6 BlueDIRECT-motor met biturbo-technologie. Ook deze voldoet aan de EU6-norm.

Mercedes-Benz E-Klasse (2009 - 2016)
KwikFit

De reeks dieselmotoren omvat diverse V6 BlueTEC-versies. De meeste beschikken over SCR-technologie (Selective Catalytic Reduction) en voldoen aan de EU6-norm. De E300 BlueTEC Hybrid, waarin een viercilinder CDI samenwerkt met een elektromotor, is de zuinigste versie met een gemiddeld verbruik van 4,1 l/100 km (CO2: 107 g/km). Bovendien is de Hybrid sedan ingeschaald in de 20%-categorie van de fiscale bijtelling. Er is keus uit een handgeschakelde zesbak en de zeventraps 7G-Tronic Plus-transmissie met Direct-Select handschakelmogelijkheid. 4matic permanente vierwielaandrijving is ook beschikbaar.

De nieuwe E-Klasse biedt keuze uit vier onderstelvarianten:

Mercedes-Benz E-Klasse (2009 - 2016)
  • DIRECT CONTROL-onderstel met selectieve demping: nadruk op comfort. Standaard op basisuitvoering en ELEGANCE.
  • DIRECT CONTROL-onderstel met selectieve demping: verlaagd (-15 mm) en sportief afgestemd. Standaard bij AVANTGARDE.
  • Verlaagd sportonderstel: in combinatie met Sportpakket exterieur en AMG Sportpakket.
  • AIRMATIC luchtvering met elektronisch geregelde demping: standaard op V8-versies. Bij de Estate-modellen is niveauregeling voor de achteras inbegrepen.

Alle nieuwe E-Klasse modellen hebben standaard een elektromechanisch "Direct Steer"-stuursysteem. Dit combineert snelheidsafhankelijke parameter stuurbekrachtiging met een variabele stuuroverbrenging. Deze stuurinrichting werkt alleen wanneer nodig en is daardoor zeer energie-efficiënt. Daarnaast zijn er andere voordelen zoals de mogelijkheid om de stuurinrichting te koppelen aan assistentiesystemen als "Active Parking Assist".

De vernieuwde E-Klasse is leverbaar met "Hands-Free ACcess". Na een voetbeweging onder de achterbumper opent of sluit de achterklep automatisch. Een andere highlight is het COMAND Online multimediasysteem met geïntegreerde apps die het reizen comfortabeler maken. Er zijn apps met weer- en verkeersinformatie, Google Streetview, zoekfuncties etc. Ook is het mogelijk om vooraf uitgestippelde routes uit Google Maps te downloaden. Bij stilstand kan de bestuurder surfen en mailen: mails en sites worden weergegeven via een groot (17,8 cm) high-res scherm. COMAND Online omvat ook navigatie, een alarmnummerfunctie en een DVD-wisselaar. Standaard is Audio 20 met dubbele tuner, CD-speler, USB-/Bluetooth-aansluiting, en een 14,7 cm kleurenscherm.

Mercedes-Benz E-Klasse (2009 - 2016)

De nieuwe E-Klasse wordt in april 2013 op de markt verwacht. De prijzen en de exacte specificaties zijn nog niet bekend.

Nieuw infotainment in Mercedes E-KlasseNieuw infotainment in Mercedes E-Klasse
13 februari 2015
Mercedes E300 rijdt 1968 km op een tankMercedes E300 rijdt 1968 km op een tank
4 juli 2014
Mercedes verlaagt uitstoot E-KlasseMercedes verlaagt uitstoot E-Klasse
11 juni 2014
Mercedes E-Klasse nu als Edition SportMercedes E-Klasse nu als Edition Sport
10 december 2013
 

Info

Test

Techniek

Prijs

Forum