12 januari 2009
Mercedes-Benz E-Klasse (2009 - 2016)

Mercedes-Benz E-Klasse

Mercedes-Benz onthult nieuwe E-Klasse

Autozine
12 januari 2009 | Mercedes-Benz onthult de geheel nieuwe E-Klasse. De auto onderscheidt zich dankzij een combinatie van assistentiesystemen voor de bestuurder (m/v). Daartoe behoort onder andere Attention Assist, Adaptive Mainbeam Assist, Night View Assist Plus, Distronic Plus en de automatische noodstop, die bij een dreigend ongeval wordt geactiveerd.
XLLease

Het comfort op lange afstanden, dat kenmerkend is voor de E-Klasse, heeft Mercedes-Benz verbeterd door intelligente carrosseriebouwtechniek met tot 30 procent meer stijfheid, betere stoelen en een nieuw ontwikkeld Direct Control onderstel, waarbij de schokdempers zich automatisch aan de actuele rijsituatie aanpassen. De als optie leverbare Airmatic luchtvering werkt voortaan in combinatie met een traploos, elektronisch geregeld dempingsysteem.

Mercedes-Benz E-Klasse (2009 - 2016)

De nieuwe E-Klasse is niet alleen veiliger en comfortabeler, maar scoort ook beter op het gebied van zuinigheid en milieuzorg. De nieuwe vier- en zescilinder-motoren beschikken over directe inspuiting en verbruiken tot 23 procent minder brandstof dan voorheen. De nieuwe viercilinder CDI-dieselmotoren verbruiken volgens de gecombineerde Europese rijcyclus 5,3 liter per 100 kilometer. Dat komt overeen met 139 gram CO2 per kilometer. Alle motoren van de nieuwe E-Klasse voldoen aan de EU5-uitstootnorm. Bij de E 350 BlueTEC ligt de uitstoot zelfs onder de EU6-norm, die in 2014 moet ingaan.

Het motorprogramma van de nieuwe E-Klasse omvat vier-, zes- en achtcilinder-krachtbronnen, waarbij het vermogen uiteenloopt van 100 kW/136 pk tot 285 kW/388 pk. De viercilindermotoren zijn nieuw ontwikkeld en beschikken over directe inspuiting en één of twee turbo's. Ze leveren bij een kleinere cilinderinhoud meer vermogen en een groter koppel dan de vergelijkbare V6-motoren van het voorgaande model. Motoren met turbocompressor komen in de plaats van grote motoren zonder turbo en scoren dankzij een lager gewicht, minder interne wrijving en een gunstiger verbruik.

Mercedes-Benz E-Klasse (2009 - 2016)

Naast de nieuwe motoren draagt ook het BlueEFFICIENCY-pakket van de nieuwe E-Klasse bij tot een lager verbruik. Ingenieurs uit alle ontwikkelingsafdelingen hebben onderdelen en componenten verder geoptimaliseerd, om dankzij een lager gewicht, een andere vorm, een betere werking of efficiënter energiemanagement brandstof te besparen.

Tot het pakket van BlueEfficiency-maatregelen behoren verder de nieuw ontwikkelde banden met een tot 17 procent lagere rolweerstand, de energiebesparende werking van generator, brandstofpomp, de compressor voor de klimaatregeling en de stuurbekrachtiging, alsmede de ECO start-stop-functie, die de motor van de nieuwe E 200 CGI uitschakelt wanneer er niet wordt gereden. Displays in de snelheidsmeter laten zien hoeveel brandstof er wordt verbruikt en wanneer er voor een zuinige, milieubewuste rijstijl een versnelling zou moeten worden opgeschakeld.

Mercedes-Benz E-Klasse (2009 - 2016)
Dutchlease

Gedurende de ontwikkelingsperiode heeft de nieuwe E-Klasse 150 hogesnelheidscrashes ondergaan en meer dan 17.000 crashsimulaties. Veertig verschillende crashtests waren bedoeld voor de wereldwijde typegoedkeuring. De overige crashsimulaties zijn bij Mercedes-Benz op eigen initiatief uitgevoerd volgens normen, die verder gaan dan de wettelijke vereisten. De toepassing van Ultra-high-strength staalsoorten die meer weerstand bieden en tegelijkertijd lichter zijn zorgen er voor dat de 'passagierscel' hoge krachten kan weerstaan. Zo'n 72% van alle carrosseriedelen van de nieuwe E-Klasse zijn van deze hightech staalsoorten gemaakt. nieuw record voor een personenauto.

Met zeven standaard airbags waaronder een knie-airbag, gordelspanners, gordelkrachtbegrenzers, NECK-PRO crash-actieve hoofdsteunen en ISOFIX-bevestiging voor kinderzitjes biedt de E-Klasse een nog omvangrijkere veiligheidsuitrusting dan zijn voorganger. Het aantal airbags is uit te breiden tot elf met bekkenairbags (leverbaar vanaf tweede kwartaal 2009) en sidebags achterin. Nieuw is ook de actieve motorkap, waarmee Mercedes-Benz het jarenlange streven naar meer veiligheid voor voetgangers voortzet. Deze voorziening is standaard bij de nieuwe E-Klasse. Bij een ongeval zorgt een veersysteem ervoor dat de motorkap aan de achterkant binnen enkele milliseconden vijf centimeter omhoog wordt gedrukt, waardoor de afstand tussen de motorkap en het motorblok toeneemt. Dankzij het doordachte mechaniek kan de bestuurder de actieve motorkap weer in zijn normale stand terugzetten, zonder dat de auto hiervoor naar de garage moet. Standaard levert Mercedes-Benz de E-Klasse ook met het Pre-Safe-beschermingssysteem voor inzittenden.

Mercedes-Benz E-Klasse (2009 - 2016)

Bij de nieuwste generatie kunnen klanten niet alleen kiezen uit verschillende motoren en drie onderstelvarianten, maar ook tussen twee design- en uitrustingsversies, twaalf combinaties van banden en wielen in de maten 16, 17, 18 of 19 inch, twaalf carrosseriekleuren en zes verschillende soorten bekleding in maximaal vijf verschillende kleurencombinaties. In vergelijking met het voorgaande model is het aanbod aan sierdelen verdubbeld, er kan worden gekozen uit edele houtsoorten en aluminium.

De standaarduitrusting omvat al 16 inch lichtmetalen negenspaaks wielen, sierdelen van eucalyptushout of aluminium en een multifunctioneel stuurwiel dat is bekleed met fijn nappaleer en afgewerkt met chroom. Ook het infotainmentsysteem Audio 20 CD met dubbele tuner, CD-speler, acht luidsprekers en Bluetooth-functie voor mobiele telefoons behoort tot de standaarduitrusting. Het standaard kleurendisplay in het midden van het dashboard kan worden bediend met een knop op de middenconsole. De achterlichten zijn voorzien van LED-verlichting (voor achter- en remverlichting) en aan de voorzijde is de E-Klasse standaard voorzien van dagrijverlichting.

Mercedes-Benz E-Klasse (2009 - 2016)

Als basis voor het individualiseringsprogramma van de E-Klasse dienen twee uitrustingsniveaus: Elegance wordt gekenmerkt door een klassieke uitstraling met een verchroomde grille en vier metallic zilver gekleurde lamellen, 16 inch lichtmetalen wielen met tien dubbele spaken, sierdelen van wortelnotenhout en de stijlvolle Ambient sfeerverlichting voor het dashboard en de afdekking van de portieren.

Avantgarde staat bij de E-Klasse voor modern en innovatief, met onder andere standaard voorzieningen als bi-xenon-koplampen met Intelligent Light System en LED-dagverlichting, en LED-achterlichten (inclusief richtingaanwijzers), 17 inch lichtmetalen wielen met vijf dubbele spaken, een speciale afstelling van het onderstel met verlaagde carrosserie, Ambient sfeerverlichting en het sportief vormgegeven combi-instrument. Ook de bumpers en de verchroomde grille met drie glanzend zwart gelakte lamellen zijn specifiek voor deze variant.

Mercedes-Benz E-Klasse (2009 - 2016)
XLLease
IkWilVanMijnAutoAf
Nieuw infotainment in Mercedes E-KlasseNieuw infotainment in Mercedes E-Klasse
13 februari 2015
Mercedes E300 rijdt 1968 km op een tankMercedes E300 rijdt 1968 km op een tank
4 juli 2014
Mercedes verlaagt uitstoot E-KlasseMercedes verlaagt uitstoot E-Klasse
11 juni 2014
Mercedes E-Klasse nu als Edition SportMercedes E-Klasse nu als Edition Sport
10 december 2013
 

Info

Test

Techniek

Prijs

Forum