23 december 2005
Mercedes-Benz E-Klasse (2002 - 2009)
Nieuws

Mercedes-Benz E-Klasse (2002 - 2009)

Mercedes-Benz E klasse nu ook op aardgas

23 december 2005 - De Het leveringsgamma van de Mercedes-Benz E-Klasse is uitgebreid met de E 200 NGT. NGT staat voor Natural Gas Technology en verwijst naar het aardgas waar de auto op kan rijden. Deze nieuwkomer is gebaseerd op de E-Klasse 200 Kompressor in Sedan-uitvoering, voorzien van een automatische versnellingsbak. Staatssecretaris Van Geel nam vandaag zijn Mercedes-Benz E 200 NGT in gebruik.
AutoCoach

Het belangrijkste voordeel van rijden op aardgas, vergeleken met diesel en benzine, is de geringere uitstoot van schadelijke stoffen. Zo zijn de emissies van kooldioxide (CO2) beduidend lager, evenals de emissiewaarden van stikstofoxide (NOx), koolmonoxide (CO) en koolwaterstoffen. De prestaties zijn nog steeds van niveau, met een topsnelheid van rond de 220 km/u. Het maximum vermogen bedraagt 120 kW (163 pk) en het maximum koppel 240 Nm. Het is aan de aanwezigheid van de compressor te danken dat de technische specificaties van de E 200 NGT grotendeels overeenkomen met die van de E 200 Kompressor.

Mercedes-Benz E-Klasse (2002 - 2009)

Met behulp van de toetsen op het multifunctionele stuurwiel kan de bestuurder kiezen tussen rijden op aardgas of op benzine. Als de aardgasvoorraad op is, schakelt de auto automatisch over op benzine. Na het tanken van aardgas schakelt de motor dan automatisch weer om naar aardgas. Hoeveel aardgas nog aanwezig is, valt af te lezen op het multifunctionele display in de snelheidsmeter.

De E 200 NGT beschikt over de standaard 65 liter benzinetank (of 80 liter tegen meerprijs) en vier aardgastanks met een totale inhoud van 107,5 liter (goed voor 18 kg aardgas). Deze tanks zijn in de kofferruimte geplaatst, tegen de achterbank en in de reservewielbak. De E 200 NGT kan hierdoor niet voorzien worden van een neerklapbare achterbank en een reservewiel. Ondanks de aanwezigheid van de tanks bedraagt de inhoud van de bagageruimte nog altijd een forse 400 liter. Afgezien van de type-aanduiding achterop is niet te zien dat de E 200 NGT op aardgas rijdt. De aardgasvulopening is weggewerkt achter de brandstofklep en zit naast de vulopening voor benzine.

Aardgas is in Nederland nog maar op beperkte schaal verkrijgbaar als autobrandstof. Tankmogelijkheden zijn er met name in de regios Almelo, Amsterdam en Utrecht en binnenkort ook Tilburg. Ofschoon de E 200 NGT zonder problemen ook op Euro loodvrij kan rijden, zal deze jongste aanvulling op het reeds grote E-Klasse gamma vooral interessant zijn voor bedrijven en automobilisten in de buurt van zon aardgasvulstation. Hierbij valt te denken aan taxi-ondernemingen, fleetowners en mensen die het milieu een extra warm hart toedragen.

Mercedes-Benz E-Klasse (2002 - 2009)

De Mercedes-Benz E 200 NGT met automatische versnellingsbak kost € 58.833,- inclusief BTW en BPM. Met circa 18 kg in de aardgastank en bij een aardgasprijs van € 0,59 per kg kan de toekomstige bestuurder voor ca. € 10,- ongeveer 250 kilometer rijden.

XLLease
XLLease