24 juni 2014
Mercedes-Benz CLS (2011 - 2017)

Mercedes-Benz CLS (2011 - 2017)

Mercedes-Benz CLS ondergaat facelift

Autozine
24 juni 2014 | Mercedes-Benz heeft de vierdeurs CLS Coupé en vijfdeurs CLS Shooting Brake verregaand vernieuwd. Beide hebben een nieuw front gekregen. Het opgewaardeerde interieur van de Coupé en Shooting Brake is voorzien van een groot aantal nieuwe functies. Sterke, precieze LED-modules zorgen automatisch voor de best mogelijke verlichting, ongeacht de weg- en verkeerscondities. Tot het pakket van nieuwe technologieën behoren bovendien de 9-traps 9G-TRONIC automatische transmissie, nieuwe motoren, aan elkaar gekoppelde rijassistentie- en veiligheidssystemen en een multimediasysteem met internet.
AutoCoach

De vormgeving van de nieuwste generatie CLS Coupé en CLS Shooting Brake zorgt voor meer dynamiek. Dat is met name te danken aan de nieuwe, expressieve radiatorgrille, een opvallende voorbumper met grote luchtinlaten, MULTIBEAM LED koplampen en nieuwe, licht getinte adaptieve achterlichten.

Mercedes-Benz CLS (2011 - 2017)

Beide modellen worden vanaf nu standaard geleverd met volledig-LED koplampen in een nieuw ontwerp. De nieuwe MULTIBEAM LED koplampen die door Mercedes-Benz zelf werden ontworpen en ontwikkeld zijn als optie verkrijgbaar. Het Adaptive Highbeam Assist Plus, dat werkt op basis van cameratechnologie, levert de informatie voor het verlichtingssysteem. Wanneer de camera tegemoetkomend verkeer of voorliggers bespeurt, worden alle 24 high-performance LEDS in de matrix lichtbron individueel elektronisch aangestuurd, waardoor specifieke delen van de weg worden gedimd en afgestemd op de specifieke situatie van dat moment.

De aansturing van de koplampen koppelt de matrix lichtbron aan de bewezen technologie van het LED Intelligent Light System, om zo de precisie van de huidige lichtbronnen te vergroten en een groot-lichtbundel in een minimale breedte te onderbreken. Daarmee voorkomt het systeem dat andere weggebruikers verblind worden, terwijl bestuurders van de CLS Coupé en CLS Shooting Brake altijd profiteren van de best mogelijke, meest heldere verlichting van de weg en bermranden. De niet-verblindende groot-lichtbundel kan permanent worden ingeschakeld.

Het nieuwe 20,3 cm (8 inch) vrijstaande kleurendisplay in de middenconsole draagt bij aan de uitstraling in het interieur. Andere nieuwe voorzieningen zijn onder meer een nieuw ontworpen driespaaks sportstuur. Het centrale bedieningspaneel in de middenconsole heeft vier in plaats van de gebruikelijke twee knoppen, waardoor het bedieningsgemak bevorderd wordt. Vijf interieurkleuren, zes keuzes voor wat betreft de sierelementen en uiteenlopende leersoorten worden leverbaar en garanderen een keur aan individualiseringsmogelijkheden.

De nieuwe AMG Line Plus vormt een aanvulling op de beschikbare design- en uitrustingslijnen Sportpakket Exterieur en AMG Line. Een speciaal Nightpakket biedt klanten tegen het einde van het jaar nog meer keuze. Nieuwe interieurdesignpakketten zijn eveneens aan de optielijst toegevoegd.

Mercedes-Benz CLS (2011 - 2017)

Een nieuwe aanwinst in de CLS is de BlueTEC, voorzien van een viercilinder dieselmotor met vierde-generatie directe common-rail inspuiting, tweetraps turbolading en BlueTEC-technologie. De motor genereert 125 kW (170 pk) en levert een maximumkoppel van 400 Nm. 150 kW (204 pk) en een koppel van 500 Nm zijn de kenmerken van de viercilinder diesel in de CLS 250 BlueTEC. De V6 dieselkrachtbron in de CLS 350 BlueTEC overtreft deze waarden en levert 190 kW (258 pk) en 620 Newtonmeter aan koppel.

Eveneens nieuw is de V6 benzinemotor met turbolader in de CLS 400, met een cilinderinhoud van 3,5 liter en dubbele turbo. Vergeleken met zijn voorganger, die over een atmosferische motor beschikte, levert de CLS 400 met 245 kW (333 pk) 20 kW meer. Het koppel nam met 110 Nm toe tot 480 Nm en is beschikbaar over een breed toerengebied, van 1.200 tot 4.000 tpm. De 300 kW (408 pk) en 600 Nm sterke CLS 500 voert wat vermogen betreft de lijst aan.
 
Binnenkort zijn vier versies (in plaats van twee) beschikbaar met permanente vierwielaandrijving. Deze techniek is nu ook beschikbaar voor de CLS 250 BlueTEC 4MATIC en de CLS 400 4MATIC.

Nieuwe technologie komt ook terug in de 9G-TRONIC: een 9-traps automaat met hydrodynamische koppelomvormer. Deze transmissie wordt gebruikt in de CLS 220 BlueTEC, CLS 250 BlueTEC, CLS 350 BlueTEC en de CLS 500.

Om maximale veiligheid voor iedereen beschikbaar te maken, wordt de CLS-Klasse in de toekomst uitgerust met een keur aan nieuwe assistentiesystemen en bestaande systemen waarvan de functionaliteit is uitgebreid. Tot de standaarduitrusting behoort onder andere COLLISION PREVENTION ASSIST PLUS, dat kop-staartbotsingen helpt te voorkomen, indien nodig door autonoom te remmen.

Mercedes-Benz CLS (2011 - 2017)
IkWilVanMijnAutoAf

Ook de geavanceerde assistentiesystemen uit de S-Klasse zijn indien gewenst leverbaar op de CLS. Daartoe behoren DISTRONIC PLUS met stuurassistent en Stop&Go Pilot, BAS PLUS met kruispuntassistent, PRE-SAFE rem met voetgangerherkenning, PRE-SAFE PLUS, Actieve dodehoekassistent, Actieve spoorassistent, Verkeersbordenassistent, Actieve parkeerassistent met PARKTRONIC inclusief inparkeren in dwars op de rijbaan gepositioneerde parkeervakken en een 360 graden camera.

De Audio 20 CD of het optionele COMAND Online infotainmentsysteem zijn beschikbaar in combinatie met het nieuwe 20,3 cm (8 inch) vrijstaande scherm in de middenconsole. Beide bieden de mogelijkheid om onbeperkt het internet op te gaan wanneer de auto stilstaat. Het enige vereiste is een mobiele telefoon met Bluetooth en data-abonnement. Eveneens nieuw is de nu standaard geleverde, geïntegreerde Media Interface om een iPod® en iPhone aan te kunnen sluiten.

Aanvullend op COMAND Online kunnen Mercedes-Benz Apps als Weather, Google Local Search met StreetView en Panoramio, bestemming/route download en Facebook worden gebruikt. Audio en video kunnen vanaf verschillende bronnen worden afgespeeld, onder andere via Bluetooth, vanaf een Apple iPod en iPhone, vanaf een SD-kaart, een USB of CD/DVD. COMAND Online voorziet daarnaast ook in het LINGUATRONIC stembedieningsysteem; digitale TV/radio-ontvangst is beschikbaar als optie.

In de uitvoering met voorbereiding kan het basis Audio 20 CD systeem worden aangevuld met het gebruiksvriendelijke Garmin MAP PILOT navigatiesysteem. Tot de  eigenschappen behoren 3D-weergave met een exacte weergave van straten en gebouwen, en fotorealistische kruising- en rijbaanassistenten. De navigatiesoftware en kaartgegevens worden opgeslagen op een SD-kaart die eenvoudig in de daartoe bestemde uitsparing van de Audio 20 CD met Garmin MAP PILOT voorbereiding gestoken kan worden.

Mercedes-Benz CLS (2011 - 2017)

Met de nieuwe generatie CLS-Klasse wordt in Europa onder de naam 'Mercedes connect me' tevens een nieuw pakket aan services gelanceerd. Mercedes-Benz noodhulp en ongeval-, onderhoud- en pechmanagement zijn bijvoorbeeld voorhanden via een standaard gemonteerde KOM-module in de auto voorzien van een eigen SIM-kaart. Tevens kunnen klanten via het internet en 'connect.mercedes.me' op elk willekeurig moment en vanaf elke locatie verbinding zoeken met hun auto, bijvoorbeeld om de resterende brandstofvoorraad te raadplegen.

Sterkere motoren voor Mercedes CLSSterkere motoren voor Mercedes CLS
15 maart 2011
Mercedes kondigt CLS 63 AMG aanMercedes kondigt CLS 63 AMG aan
18 november 2010
Mercedes CLS ook als 250 CDIMercedes CLS ook als 250 CDI
12 november 2010
Mercedes CLS tijdelijk als Edition 125Mercedes CLS tijdelijk als Edition 125
24 september 2010
 

Info

Test

Techniek

Prijs

Forum