27 januari 2008
Mercedes-Benz CLC

Mercedes-Benz CLC

Mercedes-Benz presenteert nieuwe CLC-Klasse

Autozine
27 januari 2008 | De nieuwe CLC-Klasse vormt de basis van de Mercedes-Benz-coupé-familie. In vergelijking met de vorige Sportcoupé hebben de ingenieurs van Mercedes-Benz meer dan 1.100 onderdelen nieuw ontwikkeld en verfijnd. Tot de belangrijkste technische kenmerken van de CLC-Klasse behoren het nieuwe Dynamic Steering-systeem, alsmede een verbeterde viercilindermotor in de CLC 200 Kompressor die nu een vermogen levert van 135 kW/184 pk. In vergelijking met het voorgaande model werd het brandstofverbruik met 10,8 procent gereduceerd.
AutoCoach

De voorkant is geheel nieuw ontworpen, waarmee de Sportcoupé nu dezelfde lijn volgt als de andere Mercedes-Benz-personenauto's. De CL-Klasse coupé en de Avantgarde-versies van de C-Klasse dienden als voorbeelden. De grote Mercedes-ster is in het midden van de grille geplaatst, evenals bij de andere coupé-modellen. Ook nieuw zijn de koplampen met projectietechnologie. De nieuw ontworpen achterklep biedt toegang tot een variable in te delen bagageruimte, waarvan het laadvermogen kan worden uitgebreid tot 1.100 liter. De nieuwe achterlichtunits, de op een rij geplaatste LEDs die het derde remlicht vormen en de achterbumper, benadrukken de breedte van de auto.

Mercedes-Benz CLC

Sportstoelen die meer steun geven dan ooit, een driespaaks multifunctioneel stuurwiel, automatische airconditioning en afwerking met geborsteld aluminium maken deel uit van de standaarduitrusting. Voor de bekleding kan worden gekozen uit de kleuren zwart, alpaca-grijs en een bijzonder stijlvolle combinatie van zwart en rood, waarmee het interieur een heel eigen uitstraling krijgt.

Speciaal voor mensen die op zoek zijn naar extra sportiviteit heeft Mercedes-Benz het sportpakket samengesteld. Dit pakket omvat een extra complete uitrusting met onder andere 18 inch lichtmetalen velgen, brede banden, koplampen met zwart gekleurde randen binnenin, een sportonderstel met verlaagde carrosserie, een met leer bekleed sportstuurwiel en donker gekleurd geborsteld aluminium voor de afwerking in het interieur. Een ander speciaal kenmerk dat de CLC heeft overgenomen uit de autosport is het instrumentenpaneel met rode naalden voor de snelheidsmeter en de toerenteller. Wanneer de motor gestart wordt, slaan de naalden één keer uit en keren dan in hun uitgangspositie terug.

Mercedes-Benz CLC

Ook het nieuwe Dynamic Steering-systeem maakt standaard deel uit van dit sportpakket. Hiermee wordt niet alleen de dynamische indruk tijdens het rijden versterkt, maar wordt ook de veiligheid verbeterd. Het systeem is gebaseerd op de snelheidsafhankelijke stuurbekrachtiging. De stuurverhouding varieert, afhankelijk van de uitslag van het stuurwiel, zodat het stuurwiel slechts licht behoeft te worden gedraaid om een bocht te nemen. De Sportcoupé reageert hierdoor spontaner op stuurbewegingen, waarmee ook het rijgedrag sportiever wordt. In gevaarlijke situaties is dit systeem bovendien veiliger, bijvoorbeeld bij plotselinge uitwijkmanoeuvres.

Mercedes-Benz levert de nieuwe CLC-Klasse met viercilindermotoren en twee zescilinders, waarbij het motorvermogen uiteenloopt van 90 kW/122 pk tot 200 kW / 272 pk. De 135 kW / 184 pk sterke motor in de CLC 200 Kompressor levert nu 15 kW / 20 pk meer vermogen, terwijl het brandstofverbruik volgens NEDC-norm tussen de 7,8 en 8,2 liter per 100 km ligt, tot 0,7 liter minder dan voorheen. Met de turbodieselmotoren valt de CLC-Klasse wat het brandstofverbruik betreft in de zuinige klasse: de CLC 200 CDI verbruikt tussen de 5,8 en 6,1 liter per 100 km volgens NEDC-norm, tot 10,8 procent minder dan het voorgaande model.

Mercedes-Benz CLC

De handgeschakelde zesversnellingsbak wordt standaard geleverd in combinatie met alle motorvarianten. Mercedes-Benz kan voor de viercilindermotoren ook een vijftraps automatische transmissie leveren, terwijl voor de V6-modellen de zeventraps automaat 7G-Tronic leverbaar is. In combinatie met het sportpakket kan de automatische transmissie worden bediend met behulp van stuurschakeling.

Vanaf mei van dit jaar kan de Sportcoupé in de showrooms van de Mercedes-Benz-dealers worden bewonderd. Prijzen worden binnenkort bekendgemaakt.

Mercedes maakt prijzen CLC-Klasse bekendMercedes maakt prijzen CLC-Klasse bekend
20 maart 2008
 

Info

Test

Techniek

Prijs

Forum