21 mei 2014
Mercedes-Benz C-Klasse Estate (2014 - 2021)

Mercedes-Benz C-Klasse Estate

Mercedes onthult nieuwe C-Klasse Estate

Autozine
21 mei 2014 | Mercedes-Benz breidt de C-Klasse-familie uit met de nieuwe C-Klasse Estate. De Estate onderscheidt zich door innovatieve technologie, flexibiliteit en een bagageruimte die groter is geworden ten opzichte van het voorgaande model. Dankzij de vele nieuwe assistentiesystemen biedt de nieuwe Estate een hoog veiligheidsniveau. Tegelijkertijd valt hij op een lichtgewichtconstructie, uitzonderlijke aerodynamica en relatief zuinige motoren. De C-Klasse Estate vormt bovendien het platform voor de wereldprimeur van de "Mercedes connect me" services. De C-Klasse Estate is vanaf 30 juni te bestellen, in september arriveert hij in de showrooms.

De nieuwe C-Klasse Estate is aanzienlijk gegroeid. Naast een 80 mm grotere wielbasis (2.840 mm) is het nieuwe model 96 mm langer (4.702 mm) en 40 mm breder (1.810 mm) vergeleken met zijn voorganger. De grotere ruimte die daaruit voortvloeit, komt vooral ten goede aan de achterpassagiers, die nu 45 mm meer beenruimte hebben. Ook is er ten opzichte van het vorige model meer ruimte voor de schouders, ellebogen en het hoofd.

Mercedes-Benz C-Klasse Estate (2014 - 2021)

De groei heeft ook zijn invloed gehad op de bagageruimte. Onder de sportief gestylde achterzijde van de nieuwe Estate gaat een laadvermogen van 1.510 liter (volgens ISO 3832) schuil. Daarmee is hij tien liter ruimer dan zijn voorganger. Achter de achterbank nam de laadruimte met vijf liter toe tot 490 liter. De achterbank is nu in een 40 : 20 : 40 verhouding opgedeeld vergeleken met de 60 : 40 indeling van de vorige Estate. Daarmee biedt het interieur nu meer mogelijkheden, als vijf-, vier-, drie- of tweepersoons auto.

Praktische details garanderen dat de bagageruimte nog gemakkelijker in het gebruik is en nog meer op specifieke, individuele vervoerstaken ingericht kan worden. De rugleuning van de achterbank kan elektrisch via een druk op een knop ontgrendeld en neergeklapt worden om een grotere, vlakke laadruimte te creëren. Het gebruiksgemak van de laadruimte kan optioneel vergroot worden met de EASY PACK achterklep en het HANDS-FREE ACCESS systeem. Deze technologie opent en sluit de achterklep zonder die te hoeven aanraken. Slechts een beweging van een voet onder de achterbumper volstaat.

Kopers kunnen kiezen uit twee fronts, met de sportgrille of met de exclusief aan de EXCLUSIVE Line voorbehouden luxegrille met de Mercedes-ster op de motorkap.

De door Mercedes-Benz ontwikkelde touchpad in de nieuwe C-Klasse Estate heeft een evolutie doorgemaakt. Net als bij een smartphone kunnen alle hoofdfuncties hiermee worden bediend. Het 65x45 mm oppervlak van de touchpad is geïntegreerd in de armsteun op de tunnelconsole en gehuld in een kwalitatief hoogwaardig metalen paneel dat zowel het hightech- als luxegevoel versterkt.

Een head-up display is eveneens een nieuwe voorziening voor de C-Klasse Estate. Net als in een straaljager projecteert het systeem belangrijke informatie rechtstreeks in het blikveld van de bestuurder, om afleiding tot een minimum te beperken. Het systeem informeert de bestuurder over de snelheid, snelheidsbeperkingen, navigatie-instructies en DISTRONIC-signalen.

Mercedes-Benz C-Klasse Estate (2014 - 2021)

De benzine- en dieselmotoren met ECO start/stopfunctie voldoen aan de Euro 6 emissienormen. Vergeleken met het vorige model verbruiken ze tot ruim 20% minder brandstof. Voor de C-Klasse Estate verwacht Mercedes-Benz meerdere motoren die in de gunstige 20% bijtellingscategorie vallen.

De dieselversies van de nieuwe C-Klasse worden aangedreven door de verder doorontwikkelde viercilindermotor, die in de BlueTEC-uitvoeringen alle beschikken over SCR-technologie (Selective Catalytic Reduction). 

Daarnaast levert Mercedes-Benz een dieselmotor in combinatie met een hybridemodule. De C300 BlueTEC HYBRID is voorzien van een viercilinder dieselmotor en een compacte elektromotor en levert een vermogen van 150 + 20 kW (204 + 27 pk). Ondanks het hogere vermogen verbruikt deze combinatie 3,8 liter diesel op 100 km gecombineerd (NEDC), wat gelijk staat aan 99 gram CO2 per km.

De nieuwe C-Klasse Estate wordt daarnaast in eerste instantie leverbaar met drie BlueDIRECT viercilinder benzinemotoren en een BlueDIRECT zescilinder benzinemotor met vermogens variërend van 115 tot 245 kW (156 tot 333 pk). De C 350 HYBRID viercilinder met plug-in technologie en een vermogen van 155 + 50 kW zal op termijn volgen.

Berijders van de C-Klasse Estate krijgen een keuze uit twee uitvoeringen van de standaard stalen wielophanging, waarvan er één een sportieve afstemming heeft. Als alternatief biedt Mercedes-Benz in dit segment voor het eerst het luchtveringssyteem AIRMATIC, dat het gat overbrugt het tussen maximaal rijcomfort en optimale dynamiek. AIRMATIC voorziet daarnaast rondom in niveauregeling voor een optimaal rijcomfort, ook wanneer de auto zwaarbeladen is.

Mercedes-Benz C-Klasse Estate (2014 - 2021)

In de nieuwe C-Klasse Estate kan de bestuurder via een druk op een knop het gewenste rijprogramma kiezen. Afhankelijk van het uitrustingsniveau heeft hij de keuze uit een variatie aan vooraf bepaalde rijprogramma's. De Estate biedt de volgende opties: ‘Comfort', ‘ECO', ‘Sport' en ‘Sport+'. De extra ‘Individual' optie biedt de bestuurder de mogelijkheid de auto af te stemmen op zijn persoonlijke voorkeuren. Zoals gebruikelijk wordt de nieuwe C-Klasse Estate ook leverbaar met 4MATIC vierwielaandrijving.

Alle modellen binnen de C-Klasse-familie zullen in de toekomst standaard beschikken over het elektromechanische Direct-Steer systeem. Dit systeem combineert snelheidsafhankelijke stuurbekrachtiging met een stuuroverbrenging die varieert op basis van de stuurhoek op dat moment. De bekrachtiging via de tandheugel-en-rondsel besturing treedt wanneer nodig in werking, wat bijdraagt aan een grotere efficiency.

Mercedes-Benz heeft zich ten doel gesteld om maximale veiligheid voor iedereen beschikbaar te maken. Als gevolg daarvan krijgt de C-Klasse Estate bijna alle nieuwe assistentiesystemen van de S- en E-Klasse, die verder zijn uitgebreid met belangrijke functies. De assistentiesystemen verhogen zowel het comfort als de veiligheid. Mercedes-Benz noemt dat Intelligent Drive. De C-Klasse Estate wordt standaard geleverd met ATTENTION ASSIST, dat de bestuurder waarschuwt voor onoplettendheid en vermoeidheid. De gevoeligheid van het systeem kan worden ingesteld en het verschaft de bestuurder informatie over het vermoeidheidsniveau en de verstreken rijtijd sinds de laatste pauze.

COLLISION PREVENTION ASSIST PLUS maakt eveneens deel uit van de standaarduitrusting. Naast het Adaptieve remassistentiesysteem, dat bijdraagt aan het voorkomen van aanrijdingen bij snelheden boven 7 km/u, heeft deze technologie nu een extra functie gekregen: wanneer de kans op een aanrijding bestaat en de bestuurder niet reageert, is het systeem in staat autonoom een  remingreep uit te voeren bij snelheden tot 105 km/u (200 km/u in combinatie met DISTRONIC PLUS), om zo de impact van aanrijdingen met langzamere of remmende auto's te beperken. Ook remt het systeem als reactie op stilstaande auto's bij snelheden tot 50 km/u en kan het kop-staartaanrijdingen bij snelheden tot 40 km/u voorkomen.

Net als de sedan vertrouwt ook de Estate op een compleet nieuwe multimediageneratie met intuïtieve bediening, uitgebreide animaties en visuele effecten die alle functies op een duidelijke en aantrekkelijke wijze presenteren. De Estate is aanvullend ook uitgerust met het Frontbass-systeem. Dit akoestische systeem maakt gebruik van de ruimten in de dwars- en langsbalken van de carrosseriestructuur als resonantiekamers voor de subwoofers. Een Burmester surround sound systeem is optioneel te bestellen.

Mercedes-Benz C-Klasse Estate (2014 - 2021)

Naast COMAND Online kunnen Mercedes-Benz Apps als Weather, Google Local Search with StreetView and Panoramio, het downloaden van bestemmingen/routes en Facebook worden gebruikt. Het afspelen van muziek en video kan via verschillende bronnen. Bijvoorbeeld via Bluetooth, via een Apple iPod of iPhone, vanaf een SD-kaart, een USB-stick of vanaf een CD/DVD (met Audio 20 CD of hoger en in combinatie met COMAND Online).

Met de nieuwe C-Klasse Estate gaat Mercedes-Benz in Europa een nieuw pakket aan diensten introduceren onder de noemer 'Mercedes connect me'. De 'Mercedes connect me' diensten kunnen worden gebruikt via een KOM-module met een eigen SIM-kaart die in de auto wordt geïntegreerd. Tot de services behoren bijvoorbeeld het melden van ongevallen, onderhoud en pech onderweg. Tegelijkertijd kunnen berijders vanaf elke locatie en op elk willekeurig moment via 'Mercedes connect me' verbinding maken met hun auto om, onder andere, het resterende brandstofniveau te raadplegen of het ventilatiesysteem in of uit te schakelen, of in te stellen.

Om als eerste kennis te kunnen maken met de C-Klasse Estate, organiseert Mercedes-Benz Nederland een exclusieve preview. Inschrijven voor meer informatie over dit evenement kan via de ‘houd mij op de hoogte'-module op Mercedes-benz.nl/c-estate

Wittebrug
 

Info

Test

Techniek

Prijs

Forum