10 juni 2008
Mercedes-Benz B-Klasse (2005 - 2011)

Mercedes-Benz B-Klasse (2005 - 2011)

A keuze in de B klasse

Autotest | "B-Klasse", dat klinkt als tweede keuze. Maar niets is minder waar. De Mercedes-Benz B-Klasse combineert het slimme, ruimtelijke ontwerp van de A-Klasse met de luxe en het comfort van de C-Klasse. Sinds 2005 heeft Mercedes er 325.000 van verkocht, dus de B-Klasse was zeker geen slecht idee. Dankzij een facelift moet de B-Klasse voor nog meer mensen een eerste keuze worden.

Wat de B-Klasse de afgelopen jaren tot een succes heeft gemaakt is de bijzondere opzet. De auto houdt het midden tussen een sedan en een MPV. Van de MPV heeft de B-Klasse de hoge instap en het goede overzicht over het verkeer.

Facelift

Daarbij biedt de B-Klasse de ruimte van een MPV. Maar binnenin voelt de B-Klasse absoluut niet als een rijdende kraamkamer. Nog meer dan in de A-Klasse, ademt de B-Klasse de luxe en verfijning die kenmerkend is voor een Mercedes. Voor deze B-Klasse 2008 zijn hoogwaardigere materialen gebruikt en is het interieur afgewerkt met geborsteld aluminium.

Mercedes-Benz B-Klasse (2005 - 2011)
Mercedes-Benz B-Klasse (2005 - 2011)

Dankzij de recente facelift is ook de B-Klasse voorzien van het "Comand APS" navigatie-, communicatie- en audiosysteem. Het navigatiesysteem plant slimme routes en geeft duidelijke instructies. Het communicatiesysteem werkt probleemloos samen met Bluetooth telefoons. Het audiosysteem klinkt prima en weet bovendien raad met de iPod en andere MP3-spelers.

Op de optielijst staat nu ook een parkeerhulp die beduidend verder gaat dan de gebruikelijke "pieper". De B-Klasse kan dankzij "Active Parking Assist" namelijk zelf inparkeren! De bestuurder hoeft alleen maar gas te geven en te remmen, de B-Klasse neemt het stuur over. Dit werkt in de praktijk keurig en de computer bepaalt zelf of de beoogde parkeerplek ruim genoeg is.

Mercedes-Benz B-Klasse (2005 - 2011)

Blue Efficiency

Voor modeljaar 2008 is de B-Klasse te voorzien van "Blue Efficiency". Door een combinatie van banden met lage rolweerstand, een verbeterde stroomlijn en efficiëntere motoren is de auto zuiniger geworden.

De benzinemodellen B150 en B170 kunnen worden voorzien van een start/stop-systeem. Hiermee wordt de motor automatisch uitgeschakeld als de auto tot stilstand komt. Zodra de bestuurder de koppeling intrapt of de rem loslaat, start de motor weer. Dit kan volgens Mercedes een besparing opleveren van zo'n 9%.

Mercedes-Benz B-Klasse (2005 - 2011)

Alle "Blue Efficiency"-modellen zetten energie die tijdens remmen of uitrollen verloren zou zijn gegaan om in elektriciteit. De "gratis" elektriciteit wordt later gebruikt voor het start/stop-systeem of de andere elektrische systemen van de auto. Tijdens het rijden is niets van deze functies te merken, maar in het verbruik des te meer!

B180 CDI

Voor deze test is gereden met de B180 CDI. De tweeliter, viercilinder dieselmotor biedt precies voldoende vermogen om goed mee te komen met het verkeer en uiterst ontspannen te rijden. De B180 is bepaald geen snelle of sportieve auto, maar wel een hele stille, comfortabele kilometervreter. De verse B180 doet z'n werk 7% zuiniger dan z'n voorganger. De optionele zestraps automaat voelt de bestuurder goed aan en schakelt steeds op het juiste moment.

Mercedes-Benz B-Klasse (2005 - 2011)

Het weggedrag van de B-Klasse is het best te omschrijven als "gemoedelijk". Juist omdat de B-Klasse een mix is van personenauto en MPV, stuurt de B-Klasse scherper dan de gemiddelde familiebus.

De wegligging is prima, waarbij veiligheid merkbaar voorop staat. De B-Klasse laat zich ook bij wild sturen niet uit balans brengen. Deze auto leent zich best voor vlot bochtenwerk, maar is toch vooral gemaakt voor rust en comfort.

Conclusie

De Mercedes-Benz B-Klasse is bepaald geen tweede keuze! Dankzij de recente facelift is de auto zuiniger geworden en daarmee een nog beter alternatief voor de gebruikelijke MPV. Het comfort blijft onveranderd op een zeer hoog niveau staan. Nog steeds combineert de B-Klasse de luxe van een Mercedes-personenauto met de ruimte van een familiebus.

Dankzij nieuwe techniek parkeert de B-Klasse zichzelf in. Met "Comand APS" beschikt de B-Klasse nu over een eersteklas audio-, navigatie- en communicatiesysteem. Kortom: A-keuze in de B-Klasse!

plus
  • Moderne techniek
  • Extra zuinig met BlueEfficiency
  • Geslaagde mengvorm van personenauto en MPV
min
  • Alleen met optie-pakketten echt compleet
> De nieuwste tests en het laatste nieuws in je mailbox
Schrijf je nu in voor de gratis Autozine-nieuwsbrief!
Ford C-MaxFord C-Max
"Vorm voor functie"
Mitsubishi GrandisMitsubishi Grandis
"De grandeur van de Grandis"
Mercedes A-Klasse Mercedes A-Klasse
"Abacadabra"