31 maart 2008
Mercedes-Benz A-Klasse (2004 - 2012)

Mercedes-Benz A-Klasse (2004 - 2012)

Mercedes-Benz A-Klasse ondergaat facelift

Autozine
31 maart 2008 | Tijdens de beurs 'Auto Mobil International' (AMI) van 5 t/m 13 april in de Duitse stad Leipzig presenteert Mercedes-Benz de nieuwe generatie van de A-Klasse. De auto onderging een ingrijpende verjongingskuur en is schoner geworden. Voor de modellen A150 en A170 is voor het eerst een Eco Start-Stop-functie leverbaar. Voor de driedeurs A160 CDI is een extra BlueEfficiency-pakket ontwikkeld.

Aan de voorkant ziet de vernieuwde A-Klasse er jonger uit met zijn nieuw vormgegeven koplampen, die aan de zijkant doorlopen en zo een harmonieus beeld vormen. Dit wordt versterkt door de nieuw gevormde bumpers. De grotere luchtinlaat zorgt ervoor dat de auto breder lijkt.

Mercedes-Benz A-Klasse (2004 - 2012)

Stijlkenmerken aan de voorkant wijzen op de verschillende uitrustingsniveaus van de A-Klasse. Zo heeft het model Avantgarde een speciale voorbumper, die de wigvorm van het front meer benadrukt. Het basismodel is uitgevoerd met 15 inch wielen en wielkappen met zevenspaaks-ontwerp. De versies Elegance en Avantgarde zijn voorzien van 16 inch lichtmetalen velgen. Bij alle uitvoeringen zijn de behuizing van de buitenspiegels en de portiergrepen in de carrosseriekleur gespoten. Aan de achterkant vallen de gewijzigde achterbumper en de nieuw vormgegeven achterlichten op, die ver in de achterspatborden doorlopen.

In het interieur is er gekozen voor nieuwe bekledingsstoffen. De Avantgarde-uitvoeringen zijn voorzien van sierdelen van geborsteld aluminium, bij de Elegance-Modellen zijn er sierdelen van hout aangebracht. Alle modellen beschikken over een groot opbergvak in de middenconsole en een bekerhouder tussen de voorstoelen.

Mercedes-Benz A-Klasse (2004 - 2012)

Dankzij detailverbeteringen verbruiken de direct ingespoten dieselmotoren ruim acht procent of 0,5 liter per 100 km minder dan hun voorgangers. De handgeschakelde driedeurs A160 CDI wordt vanaf het najaar van dit jaar standaard geleverd met een BlueEfficiency-pakket, dat de effectiviteit van de motor, de aërodynamica, de rolweerstand, het energiemanagement en het gewicht verder verbetert. Dat leidt in totaal tot een besparing van 0,4 liter, zodat de A160 CDI BlueEfficiency volgens de gecombineerde NEDC-norm op 4,5 liter per 100 kilometer uitkomt. De CO2-uitstoot van de 60 kW / 82 pk sterke driedeurs uitvoering bedraagt 119 gram per kilometer.

Tot de BlueEfficiency-maatregelen behoren een gesloten grille en een tien millimeter verlaagde carrosserie met het oog op een betere luchtweerstand en een optimalisering van het energieverbruik aan boord, waarbij de krachten die vrijkomen bij het afremmen op de motor worden omgezet in elektrische energie.

Mercedes-Benz A-Klasse (2004 - 2012)
Wittebrug

Bij de benzinemotoren wordt een brandstofbesparing tot 0,4 liter per 100 km bereikt door een nieuw ontwikkelde Eco-start-stopfunctie. Dt systeem is vanaf het najaar leverbaar voor de A150 BlueEfficiency en A170 BlueEfficiency. De motor wordt automatisch uitgeschakeld wanneer de versnellingsbak in de neutrale stand gezet wordt en het rempedaal wordt ingedrukt. Zo gauw de koppeling wordt ingedrukt of het rempedaal wordt losgelaten, wordt de motor weer ingeschakeld. Dankzij de ECO-start-stop-functie wordt het verbruik volgens NEDC-norm met zo'n 6,5 procent verminderd. De A150 BlueEfficiency (70 kW / 95 pk) komt zo uit op een verbruik van 5,8 liter per 100 km.

Ook op het gebied van veiligheid en comfort is de A-Klasse verder ontwikkeld. Met het adaptieve remlicht wordt technologie uit hogere segmenten toegepast voor de compacte A-Klasse. Bij een noodstop vanaf snelheden boven de 50 km/u gaan de remlichten knipperen, waardoor achteropkomend verkeer beter wordt gewaarschuwd. De inzittenden worden beschermd door tweetraps airbags voorin, gordelspanners met gordelkrachtbegrenzers, actieve hoofdsteunen voor en hoofd-/thorax-zij-airbags. Nieuw is ook een crash-actieve ongevalverlichting van het interieur. De interieurverlichting wordt na een ongeval automatisch ingeschakeld voor een betere oriëntatie van de inzittenden en beter zicht voor hulpdiensten.

Mercedes-Benz A-Klasse (2004 - 2012)

Als optie wordt voor alle modellen een actieve parkeerassistent leverbaar. Met behulp van nieuw ontwikkelde sensoren aan de zijkant van de auto zoekt het systeem aan weerszijden van de straat naar passende parkeerplaatsen en informeert de bestuurder via het display. Door het kiezen van de achteruitversnelling, het bevestigen van de keuze en het indrukken van het gaspedaal wordt de actieve parkeerassistent in werking gesteld, waarbij deze het stuurwiel overneemt en de A-Klasse automatisch inparkeert. De bestuurder hoeft alleen maar gas te geven en te remmen, de sensoren van de Parktronic-functie helpen daarbij. Voor het automatisch inparkeren moet de parkeerplek 1,30 meter langer zijn dan de A-Klasse.

Zoals alle nieuwe Mercedes-modellen van de jaargang 2008 heeft ook de A-Klasse betere apparatuur voor informatie, communicatie, navigatie en entertainment. Het nieuwe Audio 50 APS is voorzien van kleurendisplay, pan-Europese DVD-navigatie en een DVD-speler, terwijl het topmodel Comand APS onder andere beschikt over harddisk-navigatie, een muziekregister, een aansluiting voor SD-geheugenkaarten en spraakbesturing. Een media-interface waarop desgewenst MP3-speler, USB-stick of andere externe geluidsbronnen kunnen worden aangesloten, biedt nog meer mogelijkheden voor mobiel muzikaal genot.

Mercedes-Benz A-Klasse (2004 - 2012)
AutoCoach
Mercedes A-Klasse als Edition 125Mercedes A-Klasse als Edition 125
2 mei 2011
Mercedes introduceert A-Klasse E-CellMercedes introduceert A-Klasse E-Cell
15 september 2010
Jubileummodel voor 10 jarige A-klasseJubileummodel voor 10 jarige A-klasse
26 september 2007
Mercedes A-Klasse nu als Polar StarMercedes A-Klasse nu als Polar Star
29 maart 2006
 

Info

Test

Techniek

Prijs

Forum