18 juli 2002
 

Mercedes-Benz A-Klasse (1997 - 2004)

lange afstandtest voor mercedes a-klasse met brandstofcel

Autozine
18 juli 2002 | Technici van DaimlerChrysler zijn onlangs met de NECAR 5 van San Francisco naar Washington D.C. gereden. Deze 3.263 mijl (5.250 kilometer) lange tocht van de Amerikaanse westkust naar de oostkust nam dertien rijdagen in beslag en bewijst dat auto's met een brandstofcel als aandrijftechniek een grote sprong voorwaarts hebben gemaakt. Het is voor het eerst dat met deze aandrijftechniek, onder sterk wisselende klimatologische omstandigheden, een dergelijke lange afstand is afgelegd.
AutoCoach

Het DaimlerChrysler-team is van San Francisco door de Sierra Nevada en de Rocky Mountains gereden. Daarna zijn de staten Michigan, Ohio, Pennsylvania en Maryland doorkruist, waarna het Capitool in Washington de eindbestemming was. De langste rit die DaimlerChrysler tot dan toe met een brandstofcelauto had verreden was er een van 600 mijl (965 km), in 2001 in Californie. De NECAR 5 is een Mercedes-Benz A-Klasse voorzien van een Ballard brandstofcelsysteem. Dit systeem past in de sandwichbodem van de A-Klasse, waardoor het interieur net zo ruim is als dat van een A-Klasse met benzine- of dieselmotor. De NECAR 5 heeft een topsnelheid van bijna 150 km/h en heeft een actieradius bereik van bijna 500 kilometer. Het testvoertuig maakt gebruik van methanol als brandstof.

Mercedes-Benz A-Klasse (1997 - 2004)

Het is nog onbekend hoe duurzaam brandstofcelaandrijving is. Dr. Ferdinand Panik, hoofd van de DaimlerChrysler brandstofcelprojectgroep: "Ons doel was om in relatief korte tijd naar de hoofdstad Washington te rijden, zodat we de boodschap konden overbrengen dat brandstofceltechnologie vooruitgang heeft geboekt. Er is echter nog veel werk te verrichten. In elk geval is het belangrijk voor nieuwe ontwikkelingen dat we deze lange reis hebben gemaakt." Ook Bernard Robertson, bij DaimlerChrysler verantwoordelijk voor onder andere technische ontwikkeling, wijst erop dat reeds veel werk is verricht, maar dat nog veel onderzoek zal volgen. "De afmetingen van brandstofcellen zijn verder geslonken en nu werken we aan het uithoudingsvermogen. Van commerciele toepassingen kan nog nauwelijks sprake zijn. De grootste uitdagingen zijn de betaalbaarheid en de infrastructuur voor de brandstofvoorziening."

DaimlerChrysler investeert meer dan 1 miljard dollar (1,03 miljard euro) in het ontwikkelen en op de markt brengen van brandstofceltechnologie voor auto's en bussen.

XLLease
Mercedes A-klasse als CityMercedes A-klasse als City
6 oktober 2003
Facelift voor Mercedes A-klasseFacelift voor Mercedes A-klasse
10 februari 2003
Eerste brandstofcel auto in praktijktestEerste brandstofcel auto in praktijktest
29 oktober 2002
Mercedes A als Art Nouveau leverbaarMercedes A als Art Nouveau leverbaar
29 mei 2002
 

Info

Techniek

Prijs

Forum