7 december 2005
 

Lotus Europa

Lotus introduceert Europa S

Autozine
7 december 2005 | Lotus introduceert met de nieuwe Lotus Europa S een geheel nieuwe sportwagen met Grand Tourer kenmerken. Dat betekent dat de tweezits Europa S zich vanwege zijn praktische bruikbaarheid leent voor dagelijks gebruik. Dankzij die eigenschappen vormt de Lotus Europa S een perfecte aanvulling op de meer hard-core modellen van Lotus, de Elise en Exige.
 

Net als de Elise en Exige heeft Lotus ook de Europa S ontworpen volgens haar vaste filosofie: indrukwekkende prestaties dankzij een lichtgewicht concept. De Europa S weegt dan ook slechts 995 kilogram. Dat lage gewicht werd met name gerealiseerd dankzij het gebruik van hightech materialen, waaronder een gelijmd aluminium chassis, composiet carrosseriedelen en een energieabsorberende crashstructuur voor de voorzijde van de auto dankzij het gebruik van composietmaterialen.

Lotus Europa

Vergeleken met de Elise beschikt de Europa S over aanzienlijk meer bagageruimte en biedt hij een gemakkelijkere instap dankzij lager ontworpen dorpels en een hogere daklijn. Mede vanwege die designkenmerken en een luxueuze standaarduitrusting, met onder meer een volledig lederen interieur, airbags voor de bestuurder en passagier en vloerbekleding, heeft Lotus in de Europa S gezorgd voor een zakelijke ambiance. Dat geeft aan dat de Europa S niet van de Elise of Exige is afgeleid, maar geheel als individueel concept is ontworpen. Dat blijkt eveneens uit zijn eigen typeaanduiding: Type 121, in tegenstelling tot Type 111 voor de Elise en Exige.

De nieuwe coupe is voorzien van een 2.0 liter turbomotor met een vermogen van 149 kW/200 pk bij 5.400 tpm en een koppel van 263 Newtonmeter bij 4.200 toeren per minuut. 90% van dat koppel is vanaf 2.000 tpm beschikbaar, waarmee de Europa S ook bij lage toerentallen acceleratiewaarden noteert die vergelijkbaar zijn met die van de echte supersportwagens. Zo schiet de Lotus Europa S vanuit stilstand in 5,5 seconden naar 100 km/u en laat hij een sprint van nul naar 160 km/u binnen de 14 seconden noteren. Zijn topsnelheid bedraagt ongeveer 225 km/u. Zoals het een Lotus betaamt, beschikt de Europa S over een vermogen/gewicht verhouding van 201 pk per ton.

Lotus Europa

De Lotus Europa S zal net als de Elise en Exige geproduceerd gaan worden in de Lotus-fabriek in Hethel en wordt met uitzondering van de Verenigde Staten en Canada in alle landen leverbaar waar het merk momenteel vertegenwoordigd is. Direct na de Autosalon van Geneve maakt de Europa S in Nederland zijn opwachting in de showroom. De vanafprijs zal tussen de 65.000 en 69.000 euro liggen.