16 mei 2003
Lexus RX (2003 - 2009)

Lexus RX (2003 - 2009)

Nieuwe Lexus RX300 bij de dealers

Autozine
16 mei 2003 | De compleet vernieuwde Lexus RX300 beleeft op 26 mei zijn Nederlandse introductie bij de Lexus dealer. Vijf jaar geleden stond de Lexus RX300 aan de basis van het segment van luxueuze SUV's. Met wereldwijd 500.000 verkochte exemplaren is het model enorm succesvol. De tweede generatie belooft nog meer luxe dan zijn voorganger.

Door verbeteringen aan in- en uitlaatsystemen neemt het vermogen van de dwarsgeplaatste 3.0 liter V6-motor toe tot 150 kW (204 pk). De krachtbron voldoet nu reeds aan de emissie eisen volgens de strenge Euro IV norm. Voor de overbrenging van het vermogen naar de voor- en achterwielen zorgt een nieuwe vijftraps automatische transmissie met sequentiële schakelmogelijkheid, in combinatie met een nieuwe elektronische Traction Control (TRC). Het maximum koppel van de zescilinder bedraagt 283 Nm bij 4.500 tpm. De krachtigere motor, de betere stroomlijn en high performance banden zorgen ervoor dat de topsnelheid is verhoogd van 180 tot 200 km/h, terwijl het gecombineerde brandstofverbruik met zes procent daalde. De gestroomlijnde carrosserie van de Lexus RX300 zorgt voor de beste Cw-waarde in zijn klasse met een waarde van 0,33 (voor de versies met luchtvering). Mede dankzij deze aërodynamische efficiency ligt het geluidsniveau 5 dB lager dan van zijn voorganger.

Lexus RX (2003 - 2009)

De RX300 deelt een aantal typerende eigenschappen met andere modellen van Lexus, zoals de specifiek vormgegeven grille, de geprononceerde wielkasten, de oplopende raamlijn en de duidelijk aanwezige C-stijl. Met een totale lengte van 4.740 mm is de nieuwe Lexus RX300 160 mm langer en 30 mm breder dan zijn voorganger. De 100 mm langere wielbasis zorgt voor extra bagageruimte. Ondanks de toegenomen lengte, is de draaicirkel beperkt gebleven tot 11,4 meter. In het dashboard springt het 7-inch scherm voor het DVD satellietnavigatiesysteem in het oog (standaard op President en optioneel op Executive). Het scherm doet tevens dienst als monitor tijdens het achteruitrijden (Lexus Parking Assist Monitor). De bestuurder en voorpassagier hebben de beschikking over een links/rechts gescheiden klimaatregeling. Vanaf de Executive versie beschikt het interieur over verlichting van de voetenruimte en dorpellijsten. Voor extra gemak zorgt de elektrisch bedienbare achterklep, die met een druk op de knop automatisch geheel naar boven of naar beneden schamiert. De klep kan ook met de contactsleutel op afstand worden bediend. Om een veilige werking te garanderen, is het systeem voorzien van een elektronische beveiliging. Wanneer de deur tijdens het openen of sluiten een obstakel tegenkomt, klinkt een waarschuwingssignaal en wordt de beweging automatisch gestopt, en direct in tegengestelde richting voortgezet.

De nieuwe luchtvering (standaard op President) belooft betere prestaties en rijeigenschappen. Hiermee zou de bestuurder een betere controle over het voertuig hebben. Bovendien beschikt de nieuwe RX300 over automatische niveauregeling en is de rijhoogte over een bereik van 45 mm variabel instelbaar. Vanaf een snelheid van 100 km/h wordt de hoogte automatisch met 15 mm verlaagd, voor meer stabiliteit, betere aërodynamica en een lager brandstofverbruik. In onverhard tenrein kan het voertuig 30 mm worden verhoogd. Om in- en uitstappen te vergemakkelijken, wordt de auto met 25 mm verlaagd zodra de motor wordt uitgeschakeld. Een primeur in het segment van de luxe SUV's is het Intelligent AFS (Adaptive Front Lighting System), dat in het donker zorgt voor betere verlichting in de bocht. In tegenstelling tot andere systemen die gebruik maken van extra lampen of die direct aan de besturing van de auto zijn gekoppeld, berekent de AFS microprocessor de ideale lichtbundel aan de hand van de snelheid en de stuurhoek. De standaard H.l.D. koplampen met automatische hoogteregeling en koplampsproeiers beloven onder alle omstandigheden optimaal zicht.

Lexus RX (2003 - 2009)

De nieuwe Lexus RX300 staat vanaf maandag 26 mei bij; de Lexus dealers. De prijslijst begint bij 57.700 Euro voor de RX300, welke onder meer standaard is voorzien van 9 airbags, 17 inch 6-spaaks lichtmetalen velgen en H.l.D. koplampen met sproeiers. De RX300 Executive komt op 63.900 Euro en beschikt onder meer over een lederen interieur, een achterklep die geheel elektronisch open en dicht beweegt, 18 inch lichtmetalen 5-spaaks velgen, elektronische verstelbare en verwarmbare voorstoelen en geheugenstanden voor bestuurdersstoel, stuurwiel en spiegels (Memory Pack). De meest prestigieuze versie heet RX300 President en beschikt naast voornoemde zaken onder meer over luchtvering, een Mark Levinson audiosysteem, Intelligent Adaptive Front Lighting System (AFS) en een Full Map DVD navigatiesysteem met achteruitrijcamera; dat alles weergegeven op een 7 inch kleurenmonitor. De prijs van de RX300 President komt op 74.700 Euro.

IkWilVanMijnAutoAf
Lexus RX350 vervangt RX300Lexus RX350 vervangt RX300
7 april 2006
Lexus introduceert hybride SUVLexus introduceert hybride SUV
3 juni 2005
Lexus RX400h op Europees congresLexus RX400h op Europees congres
20 oktober 2004
Conceptcar is voorbode van Lexus RXConceptcar is voorbode van Lexus RX
18 oktober 2003
 

Info

Test

Techniek

Prijs

Forum