Publicatiedatum: 13 februari 2018
Lexus LC
Autotest

Lexus LC

Uit de hand gelopen experiment

Autotest - Met een nieuwe generatie van het topmodel van Lexus in aantocht, zochten de vormgevers een nieuwe huisstijl. Om niet al te veel te verraden, toonde Lexus die nieuwe ontwerpstijl in een fictieve coupé. Maar toen die coupé als concept tijdens de Autoshow van Detroit 2012 werd getoond, was de vraag naar de niet bestaande auto overweldigend. Er was daarom maar één logisch vervolg: de "LF-LC Concept" ging in productie.

Het is bijzonder om te merken hoe een auto de emotie van de bestuurder bepaalt. Wie met een kleine stadsauto de weg op draait, stelt zich bescheiden op. Wie een elektrische auto rijdt, voelt zich slimmer dan iedereen. Wie de Lexus LC rijdt, is er stellig van overtuigd de mooiste op de openbare weg te zijn. En als die overtuiging niet vanzelf komt, dan is het wel van de vele opgestoken duimen van andere weggebruikers!

Ruimte

De hernieuwde aandacht van Lexus voor vormgeving is te danken aan het nieuwe management. In plaats van een zakenman, staat sinds kort een ontwerper aan het hoofd van het merk. De LC is daarvan het eerste bewijs. De ontwerpstijl wordt gekenmerkt door bijna organische lijnen, gecombineerd met overduidelijke moderne techniek.

Lexus LC

Binnenin geeft de LC datzelfde gevoel. Het interieur is een cocon van natuurlijke, warme materialen afgewisseld met futuristische displays en glimmend metaal. Vorm ging overduidelijk voor functie, want lange bestuurders moeten nadrukkelijk onderuit zitten c.q. liggen om nog enige hoofdruimte te hebben. De achterbank is vooral bedoeld als bergruimte; de beenruimte achterin is nul.

Omwille van de stroomlijn en de schoonheid ligt de voorruit zeer vlak, maar dat beperkt het zicht. Bij verkeerslichten moet de bestuurder steevast uit de stoel komen om omhoog te kunnen kijken. Het zicht rondom is juist heel behoorlijk voor een coupé (houd er rekening mee dat de achterzijde breder is dan de voorzijde!).

Lexus LC
Lexus LC

Uitrusting

Ook op het gebied van ergonomie kiest Lexus voor schoonheid boven functionaliteit. Het karakter van de auto (comfortabel, sportief of economisch) wordt bijvoorbeeld ingesteld met draaiknoppen aan de behuizing van de klokken. Het display van de boordcomputer zit achter de snelheidsmeter en met een druk op de knop schuift de snelheidsmeter daarom opzij. Onnodig ingewikkeld allemaal, maar wel heel fraai!

Het infotainment-systeem laat zich bedienen met een "touchpad", zoals bij een laptop. Dat is bij een stilstaande auto snel en praktisch, maar al rijdende is het nauwelijks te bedienen. Het audiosysteem van Mark Levison klinkt, zoals gebruikelijk bij Lexus, afgewogen, helder, krachtig en muzikaal.

De LC biedt de laatste stand van techniek volgens Lexus. Dit topmodel is daarom compleet en bij de tijd, inclusief de nodige semi-zelfrijdende functies. Echter, voorheen stond het topmodel van Lexus garant voor vernieuwing en dat is deze keer niet het geval.

Aandrijving

Het uiterlijk van de LC is grotendeels trouw gebleven aan dat van de LF-LC Concept waarop de auto is gebaseerd. Die conceptcar werd later getoond met brandstofcel ("waterstof") en die techniek is niet in productie gegaan. In plaats daarvan is de Lexus LC leverbaar met een traditionele V8 benzinemotor of hybride-aandrijving.

„wat het ook is: de LC is een lust voor het oog, een streling voor het oor en feest om te rijden“

Die hybride-aandrijving verschilt echter van de hybride-aandrijving van andere Lexus-modellen. Het betreft hier een zogenaamde "Multi Stage Hybrid". Dat betekent dat er twee versnellingsbakken aanwezig zijn: een continu variabele transmissie (zoals bij iedere hybride van Toyota / Lexus) en een viertraps automaat. Hiermee kan de LC desgewenst de rauwe sensatie geven van een echte sportwagen met versnellingen, iets wat tot nu toe ontbrak in snelle hybrides.

Bovendien verloopt het samenspel tussen de benzinemotor en de elektromotor, mede dankzij de "Multi Stage"-techniek, net even anders dan gebruikelijk. Wanneer kalm wordt gereden, zorgt de elektromotor voor extra souplesse en daardoor ligt het toerental van de V6 ongekend laag. Bij 130 km/u draait de benzinemotor bijvoorbeeld slechts 1.100 toeren per minuut.

Lexus LC

Op snelheid blijkt dat achter het extravagante uiterlijk ook de nodige wetenschap schuil gaat, want dankzij de gunstige stroomlijn zijn geluiden van de rijwind minimaal. Wellicht juist daarom vallen de geluiden van de banden des te meer op.

Prestaties

Wanneer sportief wordt gereden, zorgt de elektromotor voor een extra snelle reactie op het gaspedaal. Immers: een verbrandingsmotor moet toeren opbouwen om vermogen te leveren, maar de elektromotor heeft altijd het maximale vermogen paraat. Daardoor kan de LC 500h veel gretiger accelereren dan vergelijkbare auto's met alleen een benzinemotor.

Lexus LC

De beide motoren leveren samen een vermogen van 359 pk / 348 Nm. Voor de nodige sensatie klinkt het spannende geluid van de zescilinder, staat de elektronica enige wielspin toe en is er een G-krachtmeter om de acceleratie ook nog eens visueel te maken.

De sprint vanuit stilstand naar 100 km/u kost precies 5.0 seconden (slechts twee tienden trager dan de variant met V8-motor). Wanneer de benzinemotor vervolgens buiten adem lijkt te raken, geeft de elektromotor een extra duw in de rug, schakelt de automaat en begint het feest weer opnieuw. Tot uiteindelijk de elektronisch begrensde topsnelheid van 250 km/u bereikt is.

Over de gehele testperiode kwam het gemiddelde verbruik uit op 7.6 liter per 100 km en dat is ongekend laag voor een auto als deze.

Weggedrag

Het weggedrag van de LC is het best te omschrijven als "lineair". Dat wil zeggen dat de auto ongeacht de snelheid hetzelfde gedrag vertoont. De kleinere Lexus RC heeft het omgekeerde karakter: die auto is bij een kalme rijstijl uitgesproken comfortabel en toont pas een agressieve kant bij een sportieve rijstijl.

Lexus LC

De LC daarentegen staat altijd op scherp. Het onderstel is stug, de veerwegen kort en de besturing direct. Daardoor heeft de bestuurder altijd het aangename gevoel precies te weten waartoe de auto in staat is en complete controle over de auto te hebben.

Op droog en schoon asfalt laat de LC zich zo maar wat graag met astronomische snelheden bochten door "slaan". Op nat wegdek toont de LC, indien geprovoceerd, de nodige gemene trekjes, want dan kan de achterzijde een stapje opzij zetten. Met die combinatie van comfort en venijn lijkt Lexus daarom zelf niet te weten wat de LC moet zijn: een luxe coupé of een sportwagen. Maar wat het ook is: de LC is een lust voor het oog, een streling voor het oor en feest om te rijden.

Lexus LC

Conclusie

Lexus is een nieuwe weg ingeslagen en dat begint met de LC. Voortaan legt Lexus meer nadruk op vormgeving en beleving. Tegelijkertijd behoudt Lexus de sterke punten: moderne techniek, hybride-aandrijving en een uitgesproken Aziatisch karakter. De LC voegt daar een sportief karakter en een extravagant uiterlijk aan toe.

De nieuwe huisstijl en nieuwe techniek hadden voor het eerst samen moeten komen in het topmodel van Lexus: de LS. Echter, er was zo veel vraag naar de conceptcar waarin die huisstijl werd getoond, dat Lexus er terecht voor heeft gekozen de LC in productie te nemen. Heerlijk, zo'n uit de hand gelopen experiment!

plus
  • Relatief zuinig
  • Geslaagde vormgeving
  • Comfortabel op de lange afstand
min
  • Veel bandengeluiden
  • Ruimte achterin nihil
  • Niet geschikt voor lange bestuurders