31 januari 2008
Lexus IS (2005 - 2013)

Lexus IS-F

Lexus IS-F nu bij de dealer

Autozine
31 januari 2008 | De Lexus IS F is de sportieve variant van de IS-serie. Het sportieve onderstel is ontwikkeld met het circuit als referentiekader. De IS F is uitgerust met een 5,0 liter V8 VVT-iE benzinemotor met een vermogen van 423 pk / 311 kW. Het koppel bedraagt 505 Nm bij 5.200 tpm. Het vermogen wordt door middel van Sport Direct Shift (SPDS) via de achterwielen naar het wegdek geleid.
AutoCoach

Om deze sportsedan van de benodigde prestaties te voorzien ontwikkelden de Lexus constructeurs een compacte 5-liter V8-motor met geavanceerde D-4S directe benzine-inspuiting, VVT-iE, holle bovenliggende nokkenassen en een elektronisch gaspedaal, die 423 pk levert. Om een constante vermogensafgifte te garanderen, zelfs bij hoge bochtsnelheden, is de auto voorzien van een bufferbrandstoftank en hooggeplaatste olieaanzuigpompen. Op andere plaatsen is eveneens racetechnologie toegepast zoals bij de gesmede krukas, gesinterde drijfstangen en het ultrastijf gegoten motorblok. De Lexus sprint van 0-100 km/h in 4,8 seconden. De acceleratie stopt bij een begrensde snelheid van 270 km/h.

Lexus IS (2005 - 2013)

Door een 8-traps Sport Direct Shift (SPDS) transmissie te ontwikkelen, die in 0,1 seconde schakelt, hebben de Lexus constructeurs de mate van directe respons geleverd die tot voor kort alleen in de autosport bestond. Bij zowel acceleratie als deceleratie in de 2e versnelling en hoger wordt volledige lock-up gebruikt, zonder de koppelomvormerfunctie. Dit maakt het mogelijk dat veranderingen in de vermogensafgifte direct worden overgebracht, net als bij een handgeschakelde transmissie. Als de motorsnelheid echter te laag is om lock-up mogelijk te maken, wordt de koppelomvormer ook gebruikt in de 2e versnelling en hoger.

De respons van en de benodigde kracht voor de besturing zijn eveneens gefinetuned voor een high performance rijstijl. Een nieuw type VDIM (Vehicle Dynamics Integrated Management) systeem, past automatisch de instelling van de stuurbekrachtiging aan als de VDIM Sport-stand wordt geselecteerd.

Lexus IS (2005 - 2013)

Verder zijn zowel de remmen als de wielophanging gemodificeerd. Het lichter maken en modificeren van de wielophanging, remmen, wielen en banden hebben het onafgeveerde gewicht teruggebracht, wat volgens Lexus resulteert in een scherpere, directere handling.

Het F-merk van Lexus is een eerbetoon aan de geboortegrond van de IS F, de Japanse Fuji Speedway en het Higashi Fuji Technical Centre dat gevestigd is aan de voet van Mount Fuji. Dit circuit kwam gereed in 1963, met name om NASCAR-races te houden. Daarnaast was het circuit de thuisbasis van de eerste twee Japanse F1 Grand Prix in 1976 en '77, tot veiligheidseisen ervoor zorgden dat de baan slechts nog gebruikt kon worden voor voornamelijk Japanse nationale race-evenementen. In 2000 werd de meerderheid van de aandelen in de baan overgenomen door Toyota die het geheel moderniseerde en in gebruik nam als testbaan voor eigen doeleinden en als volledig functionerende autosportbasis.

Lexus IS (2005 - 2013)
KwikFit

De Lexus IS F is vanaf 1 februari te bestellen bij de Lexus dealer en heeft een consumentenprijs van 101.600 euro.

Lexus onthult vernieuwde ISLexus onthult vernieuwde IS
26 augustus 2010
Lexus IS ondergaat faceliftLexus IS ondergaat facelift
6 juli 2010
Lexus IS250 in prijs verlaagdLexus IS250 in prijs verlaagd
11 mei 2010
Lexus IS 220d met korte eindoverbrengingLexus IS 220d met korte eindoverbrenging
28 februari 2007
 

Info

Test

Techniek

Prijs

Forum