17 oktober 2003
Land Rover Freelander

Land Rover Freelander

Nieuw gezicht voor Land Rover Freelander

Autozine
17 oktober 2003 | De belangrijkste wijzigingen aan de nieuwe Freelander 2004 zijn een nieuw interieur en ingrijpende stilistische veranderingen aan het front en de achterzijde van de auto. Ook is het programma uitgebreid met een compleet nieuwe uitvoering: de Freelander Sport - de best handelbare en sportiefste Land Rover ooit.
Profile
 

"De doelstelling voor de Freelander 2004 was om het 'premium' gevoel van de auto te verbeteren en om in navolging van de Range Rover en de Discovery het nieuwe Land Rover familiegezicht op de Freelander te introduceren", verklaart Matthew Taylor, Managing Director van Land Rover. De nieuwe twin-pocket koplampen van de Range Rover zijn hierbij nieuw voor de Freelander. De lampen zien er niet alleen zeer modern uit, maar bieden ook nog eens een aanzienlijk grotere lichtopbrengst - een toename van 70 %. Het licht is ook 'witter' en heeft een bredere lichtbundel en een grotere reikwijdte. Verder onderscheidt het front zich door een nieuwe grille met gaasrooster en door een compleet nieuwe voorbumpers in carrosseriekleur - deze was voorheen zwart - met geintegreerde mistlampen op bepaalde uitvoeringen. Het nieuwe frontontwerp heeft geen gevolgen voor de in zijn klasse beste aanloophoek bij off-road-rijden.

Land Rover Freelander

Net als voorheen is de techniek goed beschermd geintegreerd. Zo is bijvoorbeeld de tandheugelbesturing van de Freelander hoog op het schutbord geplaatst, dit in tegenstelling tot bij de meeste concurrenten, waardoor het ver verwijderd is van off-road-gevaren. De voorspatborden zijn gemaakt van deukbestendige, thermoplastische kunststof, zodat ze kleine 'stootjes' zonder blijvende schade kunnen doorstaan. Dit is eveneens een goed voorbeeld van Land Rover's uitstekende begrip van de speciale behoeften van de 4x4-markt. De Land Rover naam op de voorkant van de motorkap is eveneens nieuw, en is in overeenstemming met de stijl die op de Discovery en de Range Rover wordt toegepast. De achterbumper van de nieuwe Freelander 2004 is eveneens van een geheel nieuw ontwerp. Evenals de voorbumper is hij voortaan uitgevoerd in carrosseriekleur, in plaats van zwart, zoals bij de voorganger. De achterlichten zijn ook nieuw en zijn hoger in de achterbumper geplaatst. Dit verbetert de zichtbaarheid voor achterliggers en zorgt ervoor dat ze minder snel vervuilen door spatwater of stof. De logo's en badges op de achterdeur zijn eveneens vernieuwd. Net als voorheen heeft de nieuwe Freelander 2004 een elektrisch bedienbare achterruit, die via een toets op de afstandsbediening kan worden geopend; handig om spullen in te laden zonder de achterdeur te hoeven openen.

Op alle modellen wordt een nieuw model stoelen gebruikt die een betere ondersteuning bieden van zowel het lichaam als de bovenbenen. Ook het dashboard is nieuw, evenals de instrumenten. De schakelaars zijn verbeterd en de portierbekleding is vernieuwd - maar nog steeds praktisch, waarbij het grote portiervak met flessenhouder behouden is gebleven. De schakelaars voor de elektrische raambediening voor de vijfdeurs zijn nu in de portieren geintegreerd. In alle markten is de airbag voor de voorpassagier voortaan standaard. De middenconsole is nieuw, evenals de grotere bekerhouders in het midden van het dashboard. Het audiosysteem is sterk verbeterd. Een radio/CD-speler met zes luidsprekers is voortaan standaard. De top-uitvoering krijgt een 6 CD-wisselaar in het dashboard, in combinatie met een 'premium' Harman/Kardon soundsystem met negen luidsprekers. Een satellietnavigatiesysteem is als optie verkrijgbaar.

Land Rover Freelander

Net als voorheen wordt de 2004 Freelander aangeboden met drie motoren: de 2.5-liter V6 benzinemotor met vier nokkenassen en 24 kleppen, de 2.0-liter viercilinder common rail turbodiesel, en de 1.8-liter, geheel aluminium viercilinder benzinemotor met twee nokkenassen en 16 kleppen. De V6 en de Td4 turbodiesel behoorden tot de vernieuwingen voor het modeljaar 2001. Alle motoren worden, afhankelijk van de uitvoering, gecombineerd met een handgeschakelde vijfversnellingsbak en/of een elektronisch geregelde vijftraps automatische transmissie. De CommandShift-automaat kan ook handmatig worden geschakeld, zonder dat de bestuurder hoeft te koppelen, voor extra rijplezier, extra prestaties en betere controle in het terrein. Net als voorheen wordt de nieuwe Freelander 2004 aangeboden in twee carrosserievarianten: als driedeurs versie met een afneembare Hardback-kap - uniek in zijn klasse - of een neerklapbare Softback-kap, en als vijfdeurs Station Wagon. De elektronische vierwiel tractieregeling (Electronic Traction Control - ETC) werkt samen met de permanente vierwielaandrijving. Indien een wiel grip verliest en gaat doorslaan, wordt het aandrijfkoppel direct gestuurd naar een wiel dat nog wel grip heeft, zodat de Freelander toch blijft rijden.