Publicatiedatum: 27 september 2009
Kia Sorento (2009 - 2015)
Autotest

Kia Sorento (2009 - 2015)

Slagschip of luxe kruiser?

Autotest - Het valt niet te ontkennen: Kia heeft lef. Midden in een financiƫle crisis en op het moment dat milieuvriendelijkheid belangrijker is dan ooit tevoren, durft Kia het aan om een nieuwe, grote SUV te introduceren. Kia noemt de geheel nieuwe Sorento dan ook geen SUV, maar een "highline cruizer". Is dat marketingpraat om wat krom is recht te praten? Of is dit een slagschip of in feite een luxe kruiser?

"Wie zich het beste aanpast aan de situatie van vandaag, is de winnaar van morgen", is een gevleugelde uitspraak onder managers. En één van de managers werkt ongetwijfeld bij Kia. Want voor de geheel nieuwe Sorento heeft het merk er alles aan gedaan om deze grote SUV zo weinig mogelijk van een terreinauto mee te geven.

Kia Sorento (2009 - 2015)

De Sorento is bedoeld als een royaal bemeten reisauto die dankzij de hoogte extra comfort biedt. De gladde lijnen en ingetogen vormen moeten er voor zorgen dat de nieuwe Sorento niet de negatieve gevoelens oproept die veel terreinauto's door hun stoere uiterlijk met zich meebrengen. Om alle schijn van een terreinauto te vermijden is vierwielaandrijving voortaan slechts een optie.

Interieur

SUV of niet, de bestuurder zit ook in deze moderne reïncarnatie van de Sorento lekker hoog. Dat geeft prima uitzicht over het verkeer, wat het rijden ontspannen maakt. Eenmaal onderweg voelt de Sorento meer als een uit de kluiten gewassen personenauto, dan als een geciviliseerde terreinauto.

Kia Sorento (2009 - 2015)
Kia Sorento (2009 - 2015)

Dat heeft onder andere te maken met de zit. De voorstoelen zijn zo ruim bemeten dat het meer fauteuils zijn dan autostoelen. Bovendien liggen de inzittenden iets onderuit als in een personenauto, terwijl de inzittenden van een traditionele terreinauto juist actief rechtop zitten.

De ruimte voorin is prima. Niet alleen de hoofd- en beenruimte is royaal, maar vooral de bewegingsruimte rondom de voorstoelen is enorm. Het optionele panoramische zonnedak vergroot het gevoel van ruimte, alhoewel het in feite ten koste gaat van de hoofdruimte.

De ruimte achterin is voldoende, maar niet zo overweldigend als bij andere auto's van dit formaat. De bagageruimte is juist enorm en daarom is de nieuwe Sorento ook leverbaar als zevenzitter.

Uitrusting

Het dashboard heeft de opzet en afwerkingskwaliteit van een luxe reisauto. Ook de gebruikte materialen hebben de verfijning die kenmerkend zijn voor een personenauto. Zoals mag worden verwacht van een auto in dit segment is de uitrusting meer dan compleet. Alles wat elektrisch bedienbaar moet zijn, is dat ook.

Het standaard gemonteerde audiosysteem heeft bepaald geen realistisch hifi-geluid, maar klinkt wel helder en sprankelend zonder ooit vermoeiend te worden. Geheel volgens de laatste trend voorziet Kia standaard in een AUX-ingang en USB-aansluiting. Die laatste ondersteunt ook de iPod.

Kia Sorento (2009 - 2015)

De Sorento is vanaf het basismodel voorzien van alle veiligheidsvoorzieningen die Kia in huis heeft. Als aanvulling op de elektronische antislip regeling, kan de Sorento de bestuurder actief helpen. Wanneer de auto onverhoopt in een slip raakt, wordt de besturing bij een verkeerde beweging zwaarder en bij de juiste correctie lichter.

Rijeigenschappen

Zoals in het intro al aangehaald, heeft Kia er alles aan gedaan om de Sorento aan te passen aan deze tijd. Milieuvriendelijkheid komt daarom voor prestaties. Alhoewel de nieuwe Sorento (nog) groter is dan de voorganger, weegt de auto 200 kg minder dan een gelijkwaardige uitvoering van het vorige model. De groeistuip heeft z'n prijs, want de auto past nauwelijks in een parkeervak en is te hoog voor sommige parkeergarages.

Kia Sorento (2009 - 2015)

Voor de nieuwe Sorento zijn twee nieuwe motoren ontwikkeld, die beter presteren dan de voorgangers en toch significant zuiniger zijn. De dieselmotor meet 2.2 liter en levert 197 pk / 430 Nm. Voor deze rijtest is gekozen voor de 2.4 liter viercilinder benzinemotor die 174 pk / 230 Nm levert.

„De nieuwe Kia Sorento is geen machtige SUV, maar een luxe reisauto die dankzij de omvang nog meer comfort biedt“

Deze is gekoppeld aan een geheel nieuw ontwikkelde automatische versnellingsbak. Ook deze versnellingsbak is lichter van gewicht dan voorheen en werkt efficiënter (met 6 in plaats van 4 versnellingen). Wanneer nodig laat de automaat zich sequentueel bedienen. Terwijl bemoeizuchtige elektronica remmen op de motor vaak tegen gaat bij andere auto's, laat de Sorento zich ook met automaat daadwerkelijk op de motor remmen.

Met de benzinemotor onder de kap heeft de Sorento 2.4 een uitgesproken ontspannen karakter. De auto is bepaald niet snel, maar voelt ook niet traag. Wanneer maar even meer vermogen wordt gevraagd, schakelt de automatische versnellingsbak direct een tandje terug om de bestuurder op zijn of haar wenken te bedienen. Dit is prettig op de openbare weg, maar in het terrein kan de plotselinge vermogenstoename er voor zorgen dat de (voor)wielen zich spontaan ingraven.

Kia Sorento (2009 - 2015)

Ondanks het alerte karakter van de motor nodigt de Sorento uit tot een uiterst kalme rijstijl. Dat is mede te danken aan de hoge mate van comfort. De motor is zo stil dat deze binnen (en buiten!) de auto zo goed als onhoorbaar is. In de stad dringt alleen het geruis van de banden door tot het interieur; op de snelweg komt daar iets rijwind bij.

Weggedrag

Hoe zeer Kia de schijn ook wil vermijden dat de Sorento een SUV is, door de enorme hoogte helt de Sorento over in de bochten. De indirecte besturing zorgt er voor dat de auto niet zomaar uit balans is te brengen. Er zijn veel stuuromwentelingen nodig om een scherpe bocht te maken. Dit is absoluut geen wendbaar gooi-en-smijt autootje, maar juist een goedmoedige lobbes die zelfs in drukke situaties gelaten reageert.

Alhoewel de Sorento over de gehele wereld verkocht wordt, wordt het onderstel aangepast aan iedere markt. De Europese variant stuurt daarom niet te licht en niet te zwaar, maar precies goed. De Sorento biedt volop veercomfort op slechte wegen, maar is bijna nooit zweverig. Op bruggen of drempels kan de auto wel gaan deinen.

Kia Sorento (2009 - 2015)

Vooral bij hard remmen is merkbaar dat de Sorento, ondanks alle maskeringen, een onvervalste mastodont is. Bij een noodstop is de auto ruim binnen de wettelijke grenzen tot stilstand te brengen, maar de gemiddelde personenauto staat beduidend eerder stil.

Het draagt er allemaal toe bij dat de Sorento geen traditionele SUV is die een enorm gevoel van macht en superioriteit geeft. Dit is geen auto die er met het geringste tikje op het gaspedaal vandoor schiet, zich vastbijt in de bochten en een moment later een modderpoel te lijf gaat. Mede daarom kost de Sorento ook beduidend minder dan de meer traditionele, overgedimensioneerde concurrenten.

In Kia's luxe cocon van leder en chroom maakt een gevoel van rust zich meester van de bestuurder (m/v) en hoeft het allemaal niet zo hard. Mede daarom is het beloofde verbruik van 1 op 11.8 in de praktijk redelijk haalbaar. Op een testroute met voornamelijk snelwegen en binnenwegen verbruikte de testauto precies 1 op 11.

Kia Sorento (2009 - 2015)

Conclusie

Wat bezielt Kia om anno 2009 een grote terreinauto op de markt te brengen? Helemaal niets! Kia heeft het concept van weleer namelijk perfect aangepast aan deze tijd. De nieuwe Kia Sorento is geen machtige SUV, maar een luxe reisauto die dankzij de omvang nog meer comfort biedt.

De prestaties en het weggedrag zijn vergelijkbaar met die van een gemiddelde personenauto. Alleen voor wie dat echt nodig heeft, is de Sorento leverbaar met vierwielaandrijving, maar dit is slechts een optie.

Is dit een slagschip of een luxe kruiser? Het is een slagschip dat zich prima heeft aangepast aan de tijd en nu succesvol dienst doet als luxe kruiser.

plus
  • Zeer ruim
  • Scherpe prijs
  • Uiterst comfortabel
min
  • Merkbaar zwaar bij noodstop
  • Onhandig groot bij parkeren / past niet in vakken