Kia Cee'd (2012 - 2018)
Kan niet waar zijn!
Nog een reden tot twijfel: het uiterlijk. De testauto is voorzien van een spoilerpakket met speciale bumpers, een dubbele uitlaat, brede banden en zogenaamde "ice cube" breedstralers bestaande uit vier losse LEDs. Dat zijn allemaal kenmerken van de snelste uitvoering van de Kia Cee'd, de GT, en niet van een instapmodel met 1.0 liter motor.
Tenminste, dat was het geval tot de facelift van 2015. Sinds 2015 is iedere Kia Cee'd, ongeacht de motor, leverbaar met de zogenaamde "GT-Line" waardoor de auto er sportiever uitziet. Sterker nog: als er een Duits of Italiaans logo op de neus had gezeten, was dit een uiterst begeerlijke auto!

Daarbij doet het oog voor detail vergeten dat Kia ooit een budgetmerk was. En kijk eens naar details zoals verlichting in de deurhendel en verlichting onder de buitenspiegels. Ook de tweekleurige bekleding van de stoelen en de welgemikte chromen accenten geven het interieur het nodige cachet. Daarbij is de afwerkingskwaliteit uitstekend en zijn de gebruikte materialen van hoge kwaliteit.
Uitrusting
De uitrusting is compleet en alles wat elektrisch verstelbaar zou moeten zijn is dat ook. Het audio-, communicatie- en navigatiesysteem functioneert prima. Bluetooth is beschikbaar, maar ondersteunt geen spraakherkenning. Met het oog op de toekomst voorziet Kia in een DAB+ tuner.
Op het gebied van actieve veiligheid (ongeluk voorkomen) stelt de Cee'd, ondanks de verjongingskuur voor modeljaar 2015, teleur. De Cee'd kijkt niet met de bestuurder mee, en waarschuwt of remt daarom niet voor gevaar. Ook dodehoekdetectie of rijstrook-controle zijn niet leverbaar en daarmee blijft de Cee'd echt achter op de concurrentie.
De ruimte voor- en achterin blijft heel behoortlijk voor een auto van deze omvang. Als het gaat om praktische mogelijkheden komt de Cee'd niets tekort.
Motor: 1.0 T-GDI
Terug naar het hoofdonderwerp en de reden om opnieuw met de Cee'd op pad te gaan: de 1.0 liter driecilinder motor. Tot nu toe was de Cee'd alleen leverbaar met een 135 pk sterke 1.6 GDI liter motor. Daar komt nu een 1.0 liter T-GDI ("T" staat voor "turbo") bij.

Deze levert, afhankelijk van de gekozen uitvoering, 100 of 120 pk. In beide gevallen bedraagt het maximum koppel 171 Nm en dat is meer dan de 164 Nm van de 1.6 liter motor! Nog belangrijker: de nieuwe motor levert zijn koppel al bij 1.500 toeren per minuut, terwijl de oude 1.6 liter motor pas bij 4.850 tpm op kracht is.

Daarbij heeft Kia de versnellingsbakverhoudingen zo gekozen dat de 1.0 T-GDI steeds zijn maximale koppel levert na het inleggen van een volgende versnelling. Het resultaat is dat de 1.0 T-GDI levendig is en na het schakelen steeds gretig accelereert. Er zijn sportieve modellen van andere merken die minder vlot op het gas reageren dan dit "instapmodel" van Kia!
Verbruik
Toch heeft de T-GDI motor een keerzijde. De eerste daarvan is dat het bij een levendig gevoel blijft. Wanneer het gaspedaal daadwerkelijk tot de vloer wordt ingetrapt, bijt de kleine motor niet door. Omdat Kia er voor kiest het beschikbare vermogen maximaal te benutten, is niet alleen verleidelijk om vlot te rijden maar is het ook knap lastig om zuinig te rijden.

Ondanks een uiterst kalme rijstijl was 6 liter per 100 km het best haalbare verbruik. En dat is heel wat meer dan de 4.9 liter per 100 km die Kia in de folder belooft. Sterker nog: dit is tot op de komma hetzelfde testverbruik als met de Cee'd 1.6 GDI! Ook in vergelijking met 1.0 liter motoren van andere merken (Ford Focus 1.0, Volkswagen Golf 1.0) verbruikt de Kia in de praktijk meer. Typische "driecilinderproblemen", zoals een onrustige loop of een roffelend geluid, heeft Kia minstens zo goed weten te ondervangen.
Weggedrag
De modelwijziging voor 2015 blijft beperkt tot een nieuw uitrustingsniveau en de komst van een nieuwe motor. Met andere woorden: het onderstel is ongewijzigd gebleven. Dat is een logische keuze, want nog steeds biedt de Cee'd een prima compromis tussen comfort en sportiviteit.

De nadruk ligt daarbij op dagelijkse bruikbaarheid. Dat wil zeggen: hard rijden en snel bochtjes sturen gaat prima met de Cee'd, maar de auto komt nooit tot leven waardoor echt rijplezier uitblijft. De goede wegligging dient vooral de veiligheid. Zelfs wanneer ronduit onhandig wordt gestuurd of wanneer het wegdek vervelende richels kent die andere auto's uit koers zouden brengen, volgt de Cee'd onverstoord de ingezette koers.
Conclusie
De Kia Cee'd is verbeterd voor modeljaar 2015. Daarmee lijkt de auto in eerste instantie te mooi om waar te zijn. Letterlijk, want dankzij de nieuwe "GT-Line" is iedere Cee'd te voorzien van een sportieve aankleding. Ondanks de facelift blijft de Cee'd achter bij de concurrentie op het gebied van actieve veiligheid.
Het grootste nieuws is de komst van een 1.0 liter driecilinder turbomotor. Kia heeft alle nadelen van een dergelijke motor weten op te lossen en zet daar louter voordelen tegenover: prima prestaties en, op papier, een laag verbruik. Echter, het daadwerkelijke verbruik ligt niet of nauwelijks lager dan dat van de oude 1.6 liter motor. Vergelijkbare auto's met soortgelijke motoren van andere merken zijn in de praktijk zuiniger. Daar staat tegenover dat de Cee'd een levendiger karakter heeft.
- Prima weggedrag
- Geslaagde vormgeving
- Levendige, sterke motor
- Niet zo zuinig als beloofd
- Weinig aandacht voor actieve veiligheid
- Panoramadak gaat ten koste van hoofdruimte