10 augustus 2015
Ford Transit Custom
Nieuws

Ford Transit Custom (2013 - 2023)

Ford Transit viert gouden jubileum

10 augustus 2015 - Afgelopen zondag bereikte de inmiddels wereldberoemde Ford Transit zijn vijftig jarig jubileum. Al vijf decennia lang is de Transit de drijvende kracht achter vele grote en kleine bedrijven. Deze mijlpaal markeert dan ook vijftig jaar loyale dienstverlening aan ondernemers sinds het moment dat het eerste exemplaar van de band rolde.

Op 9 augustus 1965 startte Ford de productie van een unieke bedrijfswagen in Langley (Engeland), de Transit. Deze Transit zat vol innovaties, zoals een printplaat in het dashboard, een optioneel stuurslot, een laaddeur aan de zijkant en bevestigingspunten voor veiligheidsgordels. Kort na de introductie werden er nog meer innovaties geïntroduceerd, zoals halogeenkoplampen, tubeless banden en gewichtsbesparende bladveren. De Transit kon worden uitgevoerd met twee achterportieren of een achterklep en met normale portieren of schuifdeuren voor de cabine.

Ford Transit Custom (2013 - 2023)

Inmiddels zijn er bijna 8 miljoen Transits gebouwd en maakt de Ford Transit in zijn vele honderden verschillende uitvoeringen een belangrijk deel uit van het straatbeeld. De historie van de Transit kent vele memorable gebeurtenissen. Enkele hoogtepunten en leuke feiten;

Ford Transit Custom (2013 - 2023)
  • De ontwikkeling van de eerste Transit werd geleid vanuit Groot-Brittannië. De Ford Boreham testbaan werd gebruikt voor het testen van de betrouwbaarheid, maar deze baan was niet ontworpen voor het testen op hoge snelheid. Dit testwerk werd dan ook op de openbare weg uitgevoerd. De laatste maanden van het testprogramma vonden plaats net voor er een 70 mph (113 km/h) snelheidslimiet in Groot-Brittannië werd geïntroduceerd. De lokale politie was vaak getuige van het testwerk waarbij de voertuigen 's nachts op topsnelheid getest werden. De ingenieurs van Ford werden regelmatig aan de kant gezet door de politie die wilde weten waar ze mee bezig waren.
  • Tijdens de Britse lancering in oktober 1965, kostte de goedkoopste Transit met korte wielbasis en benzinemotor £ 542. De duurste Transit was op dat moment een 15-zits personen uitvoering, die £ 997 kostte.
  • Enkele maanden na de lancering in 1965 is een vloot van Transit bussen ingezet op een aantal van 's werelds hoogste buslijnen die regelmatig de Peruaanse Andes overstaken op een hoogte van meer dan 4.000 meter. De Transit raakte ook snel populair onder muzikanten en 'roadies' die de betrouwbaarheid en snelheid van de Transit waardeerde om snel van optreden naar optreden te reizen.
  • De Londense politie zorgde in 1972 voor een kleine smet op de goede naam van de Transit door de Transit "de meest gezochte bestelauto van Groot-Brittannië" te noemen. Een woordvoerder van Scotland Yard destijds: "Ford Transits worden gebruikt in 95 procent van de bank overvallen. Door de prestaties en de ruimte voor bijna 2 ton aan buit blijkt de Transit het perfecte voertuig om in te vluchten..."

De Ford Transit is een van 's werelds populairste bedrijfswagens, waarvan er inmiddels bijna 8 miljoen van zijn gebouwd. Allemaal achter elkaar gezet, zouden die Transits de omtrek van de Aarde omspannen. Vandaag de dag biedt Ford het meest uitgebreide gamma bedrijfswagens ooit.

Ford Transit Custom (2013 - 2023)