Ford Mondeo
Wereldauto!
Een auto wereldwijd verkopen heeft voor- en nadelen. Het voordeel is dat de kosten kunnen worden verspreid over heel veel auto's, waardoor de prijs laag kan worden gehouden (of de winst hoger). Het nadeel is dat smaken verschillen.
Daarom heeft Ford met de nieuwe Mondeo voor een tussenoplossing gekozen. De Mondeo wordt per werelddeel aangepast aan de unieke eisen en wensen aldaar. Wat wereldwijd (vrijwel) gelijk is, is het stoere front dat lijkt te zijn geïnspireerd op de huisstijl van sportwagenfabrikant Aston Martin.

Het interieur is juist kenmerkend voor Ford. De Mondeo staat bol van de moderne techniek en om dat duidelijk te maken is het aantal knoppen, hendels en displays enorm. Bovendien is het dashboard rond de bestuurder en bijrijder gebouwd, waardoor de ruimte rondom de voorstoelen gering is (of dit prettig of onprettig is, is puur persoonlijk). Wanneer wordt gekozen voor getint glas achter, is het zicht in de binnenspiegel ook verduisterd (wederom: kwestie van smaak).
De ruimte voor- en achterin is gemiddeld voor een auto van deze omvang. De achterklep is gigantisch en biedt daarom een uitstekende toegang tot de bagageruimte. Maar... de achterklep komt tot een hoogte van ruim twee meter en raakt daarmee het plafond van veel (parkeer)garages. Wie klein van stuk is, kan bovendien niet meer bij de achterklep om deze te sluiten (een elektrisch bedienbaar exemplaar is optioneel beschikbaar).
De testauto is voorzien van een fraai panoramadak dat heel veel licht in het interieur doorlaat en zo bijdraagt aan het gevoel van ruimte. Het dak gaf echter op slecht wegdek krakende geluiden en dat is een minder goed teken voor een hagelnieuwe auto.
Uitrusting
Als het om de uitrusting gaat, heeft Ford een simpele keuze gemaakt: alles wat het merk aan techniek in huis heeft om een auto veiliger en comfortabeler te maken, is leverbaar op de Mondeo. Bijzonder zijn de "airbags" in de (achter)gordels, LED verlichting, massage-functie in de voorstoelen en programmeerbare sleutel (beperkingen opleggen aan bijvoorbeeld kinderen die de auto lenen).
Zoals bij de meeste moderne auto's, neemt het beeldscherm van het geïntegreerde audio-, navigatie- en communicatiesysteem een prominente plek in. Heel handig is het startscherm waarbij de vier hoofdfuncties samen in beeld verschijnen.
Alle functies zijn te bedienen via het touch-screen en middels gesproken commando's. Dit werkt prima, zolang de taal overeenkomt met het land waar gereden wordt. Met andere woorden: een bestemming in Nederland opgeven in het Nederlands werkt naar behoren. Maar zodra Engels als systeemtaal wordt gekozen weet de computer geen raad meer met Nederlandse plaatsnamen (zelfs niet wanneer ze gespeld worden). Ook jammer: de DAB+ tuner herkent geen van de Hilversumse zenders.

Ford boekt al enige jaren succes met zogenaamde "EcoBoost" motoren. Deze hebben een kleinere inhoud dan gebruikelijk, maar leveren desondanks het vermogen van een grote motor.
Zo is de testauto voorzien van een 1.5 liter benzinemotor die goed is voor 160 pk / 240 Nm. Ter vergelijking: bij de vorige Mondeo was een 2.3 liter motor nodig om tot een vergelijkbaar vermogen te komen.
In de praktijk is op geen enkele manier merkbaar dat Ford veel vermogen uit een kleine motor haalt. Ongeacht het toerental is voldoende reserve beschikbaar en nooit hoeft de bestuurder terug te schakelen omdat het motorvermogen tekort schiet. Ook het geluidsniveau blijft onder alle omstandigheden uiterst bescheiden. Dit is zeker geen kleine motor die te hard moet werken om de prestaties van een grote motor te kunnen leveren.

Hét grote verschil met conventionele motoren zit uiteraard in het verbruik. Ford stelt dat de "Mondeo 1.5 EcoBoost" gemiddeld 1 op 17.2 verbruikt. Het testverbruik kwam een stuk hoger uit met 1 op 14. Dit is vergelijkbaar met het praktijkverbruik van vergelijkbare auto's van andere merken in dit segment. En nog altijd is het veel zuiniger dan de eerdergenoemde 2.3 liter motor uit de vorige Mondeo; die kwam niet verder dan 1 op 10.
Weggedrag
Kenmerkend voor iedere Ford is een superieure wegligging. Van klein tot groot; iedere Ford stuurt beter dan de meeste concurrenten in hun segment. De Mondeo zou dankzij de nieuwe "Integral Link"-wielophanging en 115 kg gewichtsbesparing zelfs nog beter rijden.
Echter, daar is aanvankelijk weinig van te merken. Terwijl de kleinere modellen dynamisch en uitdagend zijn, voelt de Mondeo groot, zwaar en statig. Dit zorgt ervoor dat de auto uiterst comfortabel is op de lange afstand, maar erg spannend is het niet.
In zekere zin heeft Ford de Mondeo té comfortabel gemaakt, want alleen wanneer zo hard wordt gereden dat de gemiddelde andere auto al op zijn dak in een greppel zou liggen, komt de Mondeo tot leven. Slechts op zeer hoge snelheid is merkbaar dat de Mondeo nog meer grip heeft dan de andere Fords.
Het onderstel is tot nog meer in staat dan dat van de andere modellen van Ford en gaat in alle opzichten een flinke stap verder. In de Mondeo vertaalt dit zich vooral in actieve veiligheid.

Conclusie
Ford introduceert de nieuwe Mondeo. En net als bij de andere modellen van Ford ligt de nadruk op moderne techniek, relatief kleine motoren en een superieure wegligging.
Op technisch vlak kiest de Mondeo nooit voor of-of, maar altijd voor en-en. De Mondeo biedt alles wat de andere merken ook bieden en gaat op details zelfs verder. Ford volgt de trend van het verkleinen van motoren, maar doet dat met de Mondeo niet beter of slechter dan de concurrentie.
Als het om het weggedrag gaat, is de Mondeo wel degelijk superieur en gaat dit topmodel van Ford een stap verder dan de tegenstrevers. De Mondeo is zelfs tot veel meer in staat dan de auto in het dagelijks verkeer laat merken. In alle opzichten een wereldauto dus!
- Uitmuntende wegligging
- Moderne, bruikbare techniek
- Sterke, zuinige 1.5 EcoBoost motor
- Achterklep opent te hoog
- Donker beeld in binnenspiegel