Ford Mondeo (2007 - 2014)
Nieuw gezicht of oudgediende?
De Ford Mondeo is een grote zakenauto en daarom staat luxe voorop. Om dat te bereiken heeft de Mondeo meer dan royale afmetingen. Zelfs drie jaar na introductie behoort de Mondeo nog steeds tot de grootste auto's in z'n segment. Dat vertaalt zich in volop binnenruimte, zowel voor- als achterin.
De cabine is voor modeljaar 2010 sterk aangepast. Het meest in het oog springend zijn de nieuwe materialen, die de Mondeo een (nog) hoogwaardigere uitstraling geven. Let daarbij wel op de kleur. De stoelen van de testauto zijn bekleed met zwart leder en alcantara en dat is uiterst chique. Het interieur is ook uit te voeren in de nieuwe kleur "Micastone", wat het midden houdt tussen crème en olijf-groen. Ook als het nieuw is, lijkt de bekleding in "Micastone" al verkleurd. Het interieur van de testauto is daarom uitgevoerd in vertrouwd zwart.
Het dashboard, en met name de middenconsole, is opnieuw getekend en straalt nu meer rust uit. Tegelijkertijd is de Mondeo voorzien van alle gangbare luxe. Een aantal voorzieningen is normaal gesproken zelfs alleen voorbehouden aan auto's uit het topsegment. Denk daarbij aan "Lane Departure Warning" (waarschuwing als de auto een doorgetrokken streep op het wegdek overschrijdt) en "Driver Alert" (analyseert het rijgedrag en waarschuwt als dit te veel wijzigt als gevolg van vermoeidheid).
Benzine / diesel
Een zakenauto moet behalve luxueus ook efficiënt zijn. Dit was tot voor kort een zwak punt van de Mondeo: de meeste motoren leverden minder vermogen dan gemiddeld en verbruikten juist meer. Voor modeljaar 2010 zijn alle motoren sterker en tegelijkertijd zuiniger gemaakt. Alle uitvoeringen hebben daarom voortaan een groen energielabel.

Eerst is gereden met de 2.2 liter diesel (200 pk / 420 Nm). Vooral in de derde en vierde versnelling kan deze sterkste diesel op de prijslijst ronduit giftig accelereren. Net zo makkelijk leent de "2.2 TDCi" zich voor lage toerentallen, waarbij de Mondeo juist een ontspannen reisauto is. Dan valt ook de stille loop op. Geluiden van zowel de motor als de banden of wind zijn allemaal minimaal.
Als het puur om prestaties draait, is de nieuwe "2.0 EcoBoost" een aanrader. Deze benzinemotor levert dankzij de assistentie van een turbo 240 pk / 340 Nm. Wanneer kalm met de verkeersstroom wordt meegereden, is weinig merkbaar van dat forse vermogen. Door het gaspedaal een fractie dieper in te trappen, kan de Mondeo heerlijk "op koppel rijden", dat wil zeggen dat de auto moeiteloos blijft versnellen zonder te schakelen. Zelfs snelheden tot 170 km/u worden met zoveel gemak neergezet dat het wandeltempo lijkt! Wanneer het gaspedaal geheel wordt ingetrapt, bewijst de "EcoBoost" zich overtuigend als de snelste Mondeo van dit moment.

Verbruik
Belangrijker dan de verbeterde prestaties, is het verlaagde verbruik. Dat is niet alleen te danken aan slim motormanagement, maar ook aan diverse brandstofbesparende voorzieningen. Heel bijzonder is de "Active grille shutter": afhankelijk van de snelheid worden de lamellen van de grille automatisch geopend of gesloten. Met gesloten grille verbetert de stroomlijn en dat zou volgens Ford 6% brandstofbesparing opleveren. Een bijkomend voordeel is dat ook een extra zuinige Mondeo een aanhanger mag trekken; iets wat lang niet voor alle eco-auto's geldt.
Nog effectiever is "Eco Mode". Dit onderdeel van de boordcomputer beoordeelt het rijgedrag van de bestuurder. In het display verschijnt een plant waarvan de bladeren groen worden als beloning voor een zuinige rijstijl. De rijstijl wordt beoordeeld op snelheid, gelijkmatig bedienen van het gaspedaal en anticiperen. In de praktijk werkt het beloningssysteem absoluut niet kleinerend maar spoort het daadwerkelijk aan tot zuiniger rijden.
Met een uiterst kalme rijstijl kwam het gemiddelde verbruik met de "2.2 TDCi" uit op 6,9 liter per 100 km. De snelle "2.0 EcoBoost" verbruikte tijdens de testrit 8.2 liter per 100 km. Helaas zijn beide waarden (veel) minder gunstig dan door Ford beloofd, maar wel degelijk lager dan van de modellen voor 2010.
Weggedrag
De Ford Mondeo heeft zich altijd onderscheiden door goede rijeigenschappen. Voor modeljaar 2010 zijn deze niet aangepast. Desondanks doorstaat de Mondeo op het gebied van wegligging ook nu nog iedere vergelijking met de concurrentie met glans. Bovendien kan met een druk op de knop worden gekozen voor een comfortabel of meer sportief onderstel. In tegenstelling tot de meeste andere auto's met een dergelijke keuzemogelijkheid, is bij de Mondeo daadwerkelijk verschil merkbaar tussen de diverse modi.
De wegligging is in alle gevallen uitstekend. Ter illustratie: de testrit werd verreden in de regen en zelfs dan kan het stuurwiel bij 50 km/u straffeloos worden omgegooid zonder dat de auto ook maar een krimp geeft. Er zijn sportwagens die een minder veilige wegligging hebben! Geheel terecht heeft Ford niets gewijzigd aan het onderstel, want deze oudgediende had alleen een fris gezicht nodig.
Conclusie
Is het anno 2010 verstandig om een auto te kopen die al drie jaar op de markt is? Dankzij een recente facelift is de Ford Mondeo weer helemaal bij de tijd en dus luidt het antwoord op die vraag: "ja". De vormgeving is aangepast, waardoor de auto minder kolossaal lijkt en een vriendelijker aangezicht heeft gekregen. Het comfort is vergroot dankzij nieuwe materialen en moderne elektronica. Op dit laatste punt kan de Mondeo zich voortaan niet alleen meten met andere auto's in dit segment, maar zelfs met auto's uit een hogere klasse!
Zowel de vernieuwde dieselmotor als de benzinemotor presteren prima, maar het beloofde lage verbruik is in de praktijk lastig te realiseren. Gelukkig voorziet Ford in een slimme "Eco Mode" die de bestuurder helpt de rijstijl te verbeteren en daarmee het verbruik te verlagen. Het enige wat niet is gewijzigd is het weggedrag, dat was niet voor verbetering vatbaar!
- Uitmuntende wegligging
- Moderne en uitgebreide uitrusting
- Stille, sterke en relatief zuinige motor
- Te kleine buitenspiegels
- Onhandig groot in stadsverkeer