6 april 2011
Ford Focus (2011 - 2018)

Ford Focus (2011 - 2018)

Ford presenteert Focus ECOnetic

Autozine
6 april 2011 | Ford heeft een wereldprimeur op de AutoRAI 2011 met de extra zuinige Focus ECOnetic. Deze nieuwste uitvoering van de ECOnetic reeks heeft een gemiddelde CO2-uitstoot van minder dan 95 gram per kilometer en is daarom MRB- en BPM vrij. Daarnaast geldt voor deze zeer zuinige Ford Focus het voor zakelijke rijders lage fiscale bijtellingstarief van 14%. Deze nieuwe Ford Focus ECOnetic wordt in de eerste helft van 2012 geïntroduceerd in Nederland.

Op zoek naar een Ford Focus?
bynco heeft er 20 vanaf € 10.195,-

Ford Focus (2011 - 2018)

Deze zeer zuinige Ford wordt aangedreven door een compleet nieuwe 77kW/105 pk sterke 1.6 Duratorq TDCi-dieselmotor met een nieuw injectiesysteem en een nieuwe turbocompressor, voor een verbeterde luchtinlaatkoeling, en is voorzien van systemen die de interne wrijving verder verminderen. De Focus ECOnetic heeft dezelfde ECOnetic technologieën als de overige Focus modellen, zoals auto-start/stop, Active Grille Shutter, Smart Regenerative Charging, Eco Mode en een schakelindicator.

Ford Focus (2011 - 2018)

De Focus ECOnetic onderscheidt zich echter van de overige Focus modellen met zijn unieke aërodynamicapakket, banden met een zeer lage rolweerstand en een gewijzigde eindoverbrenging van de transmissie.

Het common-rail brandstofinjectiesysteem van de volledig nieuwe TDCi dieselmotor is voorzien van 8-gaats nano-sac injectoren die werken onder een inspuitdruk tot 1.600 bar, geregeld door een krachtiger motormanagementysteem. Het nieuwe injectiesysteem claimt een nauwkeuriger controle en een efficiëntere verbranding.

Ford Focus (2011 - 2018)

Voor een betere regeling van de inlaatluchttemperatuur en voor een koeler, compacter brandstofmengsel bevat het inlaatsysteem een watergekoelde intercooler in plaats van een standaard air-to-air-systeem.

De TDCi motor is tevens uitgerust met de volgende ECOnetic voorzieningen om een extra laag brandstofverbruik te realiseren:

Ford Focus (2011 - 2018)
 • Een nieuw ontworpen turbocompressor met variabele geometrie
 • Een wrijvingverminderende coating op de zuigerveren en een oliepomp met variabele regeling
 • Een nieuwe vacuümpomp met lage inertie en een asymmetrisch ontworpen krukastandwiel voor een verdere vermindering van energieverlies
 • Een nieuwe, NOx-reducerende dieselkatalysator met een cDPF-systeem (coated Diesel Particulate Filter)

De 1.6 TDCi dieselmotor is gekoppeld aan de Durashift handgeschakelde zesversnellingsbak. Deze transmissie heeft een totaal nieuw ultra-efficiënt ontwerp dat is geoptimaliseerd om verlies door wrijving te voorkomen, en waarin speciale wrijvingverlagende transmissieolie wordt gebruikt. Er is gekozen voor een vernieuwde eindoverbrenging om een extra laag brandstofverbruik bij het rijden in de hoogste versnelling te realiseren.

Hoewel de standaard Focus al kan bogen op een aërodynamische carrosserie (vijfdeurs CD = 0,295), is de ECOnetic uitgerust met een aantal extra voorzieningen om de weerstand te minimaliseren. De aërodynamische voorzieningen zijn voor het grootste deel gericht op het versnellen van de luchtstroom onder de auto. De Focus ECOnetic is uitgerust met extra onderschermen en deflectoren die het grootste gedeelte van de bodem tussen de voor- en achteras bedekken, en met een nieuw onderscherm bij de achteras.

Ford Focus (2011 - 2018)

De aërodynamica is verder verbeterd door het gebruik van stalen velgen met ECOnetic-wieldeksels. Deze ECOnetic wielen zijn gestroomlijnder dan conventionele wielen met als resultaat een lagere weerstand. De zuinigheid wordt verder verhoogd door het toepassen van de nieuwste generatie banden met een lage rolweerstand.

De nieuwe Focus ECOnetic is voorzien van een groot aantal ECOnetic technologieën die het brandstofverbruik en de impact op het milieu verder terugdringen. Deze technologieën zijn ook te vinden in de overige Focus modellen. De belangrijkste ECOnetic voorzieningen zijn:

Ford Focus (2011 - 2018)
 • Auto-start/stop: Dit systeem zet de motor automatisch af wanneer die stationair loopt (voor een stoplicht bijvoorbeeld) en start de motor weer wanneer de bestuurder wil optrekken, zodat er geen brandstof verloren gaat terwijl de auto stilstaat. Dit systeem kan in het stadsverkeer het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot tot wel 10 procent verlagen.
 • De Active Grille Shutter van Ford is een systeem dat door middel van zelfdenkende ventilatieopeningen in de grille de toevoer van lucht naar het koelsysteem en het motorcompartiment regelt. Als de motor moet worden gekoeld, stroomt er lucht via de ventilatieopeningen naar binnen. Is er geen koeling nodig, dan gaan de ventilatieopeningen dicht en neemt de luchtweerstand aanzienlijk af. De actieve grillesluiting bevindt zich vóór de radiateur en bestaat uit horizontale, verstelbare panelen die 90 graden kunnen draaien om de luchtstroom te blokkeren. De panelen kunnen, afhankelijk van de benodigde hoeveelheid lucht, door het elektronische regelsysteem in 16 verschillende standen worden gezet, variërend van volledig open tot volledig gesloten. Bij volledige sluiting van de Active Grille Shutter neemt de luchtweerstand zoveel af dat de uitstoot van CO2 met 2 procent wordt verminderd.
 • De Focus ECOnetic is voorzien van een vernieuwde versie van het intelligente systeem, dat de dynamo meer stroom laat produceren wanneer de auto middels de remmen of op de motor afremt. De bewegingsenergie van de auto wordt omgezet in elektrische energie zonder daarvoor extra brandstof te gebruiken. Deze 'gratis' stroom wordt gebruikt om de accu bij te laden en is beschikbaar voor de aandrijving van een aantal elektrische systemen. Een geavanceerd accubeheersysteem bewaakt continu de laadstatus van de accu, zodat het intelligente oplaadsysteem de accu optimaal kan opladen.
 • Ford Eco Mode is een informatiesysteem dat bestuurders helpt bij het zo zuinig mogelijk autorijden. De meeste bestuurders kunnen volgens Ford, indien ze actief gebruik maken van dit systeem, het brandstofverbruik tot wel 10 procent verlagen. Het rijgedrag wordt bewaakt met software die is ontwikkeld in samenwerking met professionele instructeurs in milieuvriendelijk rijden. Deze software geeft de bestuurder niet alleen duidelijke feedback over zijn of haar rijgedrag, maar geeft ook brandstofbesparende tips. De bestuurder kan op een duidelijk diagram in het instrumentencluster zien of het rijgedrag erop vooruitgaat op de drie punten: schakelen, anticiperen en het rijden met de juiste snelheid.
 • De schakelindicator in het instrumentencluster waarschuwt de bestuurder wanneer er brandstof kan worden bespaard door naar een hogere versnelling te schakelen.

De Focus ECOnetic is tevens voorzien van een aantal andere technologieën die zorgen voor een extra lage CO2-uitstoot. De meeste van deze technologieën zijn ook terug te vinden in de meeste overige Focus uitvoeringen. Tot deze technologieën behoren bijvoorbeeld:

 • De elektrische stuurbekrachtiging
 • De wrijvingverlagende motor- en transmissieolie
 • FEAD (Front End Accessory Drive) met lage spanning
 • Meerdere warmtebeheersingsystemen voor een optimale opwarming van de motor

De nieuwe Ford Focus ECOnetic wordt in de eerste helft van 2012 in Nederland geïntroduceerd en is beschikbaar als vijfdeurs hatchback en Wagon. Deze efficiënte Focus zal worden geproduceerd in de Focus fabriek in het Duitse Saarlouis.

Ford Focus (2011 - 2018)
AutoCoach

De definitieve specificaties en prijzen van de nieuwe Focus ECOnetic zullen voorafgaand aan de introductie in 2012 bekend worden gemaakt.

XLLease
Ford brengt optiepakket Focus RS uitFord brengt optiepakket Focus RS uit
31 mei 2017
Ford Focus nu als ST-Line 182 LimitedFord Focus nu als ST-Line 182 Limited
22 maart 2017
Ford Focus nu ook als Lease EditionFord Focus nu ook als Lease Edition
12 januari 2017
Ford Focus nu ook als sportieve ST-LineFord Focus nu ook als sportieve ST-Line
19 september 2016
 

Info

Test

Techniek

Prijs

Occasions

Forum