23 november 2011
Ford Focus (2011 - 2018)

Ford Focus (2011 - 2018)

Ford Focus ontvangt 4 EuroNCAP Advanced-onderscheidingen

Autozine
23 november 2011 | De nieuwe Ford Focus is de eerste auto die op het gebied van veiligheid vier EuroNCAP Advanced-onderscheidingen in de wacht heeft gesleept. Deze week werd bekend dat deze onderscheiding is toegekend aan de voorzieningen Driver Alert en Forward Alert. EuroNCAP Advanced-onderscheidingen worden sinds 2010 uitgereikt aan fabrikanten die nieuwe technologie├źn introduceren op het gebied van veiligheid.
 

Jaarlijks komen er in het Europese verkeer naar schatting 1300 mensen om als gevolg van oververmoeidheid bij bestuurders. Het bekroonde Ford Driver Alert-systeem signaleert door middel van cameratechnologie en boordsensoren gedrag bij de bestuurder dat op vermoeidheid duidt en evalueert de mate van alertheid. Met een voorwaarts gerichte camera die op de voorruit is gemonteerd, controleert het systeem de positie van de auto ten opzichte van de rijbaanmarkeringen. Ook communiceert het systeem met de sensor die onregelmatige bewegingen signaleert.

Ford Focus (2011 - 2018)

Aan de hand van deze informatie berekent het systeem continu het alertheidsniveau van de bestuurder en geeft dit weer op het instrumentencluster. Als er bij de bestuurder vermoeidheid wordt geconstateerd, ontvangt deze een waarschuwing dat het tijd is om te pauzeren. Het waarschuwingssignaal klinkt eerst zacht en vervolgens harder. Driver Alert is beschikbaar op de nieuwe Focus, de C-MAX, de Grand C-MAX, de Mondeo, de S-MAX en de Galaxy.

Ford Forward Alert scant met behulp van radartechnologie het voorliggende verkeer op snelheidsvermindering. Als het systeem een auto detecteert die afremt of net is gestopt en vaststelt dat een botsing waarschijnlijk is, klinkt er een waarschuwingssignaal en gaat er in het instrumentencluster een symbool knipperen. Remt de bestuurder niet onmiddellijk af, dan wordt de remondersteuning geactiveerd.

In het clustermenu kan de bestuurder Forward Alert aan- en uitzetten en uit drie gevoeligheidsniveaus kiezen. Remondersteuning is altijd geactiveerd. 'Uit een analyse van ongevallen in Europa blijkt dat er in ongeveer 15% van de aanrijdingen met lichamelijk letsel sprake is van een kop-staartbotsing,' vervolgt Nold. 'Forward Alert waarschuwt in eerste instantie de bestuurder, en beperkt daarna de impact van een mogelijke botsing.'

Forward Alert is nu leverbaar op de nieuwe Focus, de Mondeo, de S-MAX en de Galax