14 september 2002
 

Ford Fiesta (2002 - 2008)

Ford Fiesta 3-deurs leverbaar vanaf begin 2003

Autozine
14 september 2002 | Fords nieuwe generatie compacte auto's is met nog een familielid uitgebreid: de driedeurs Fiesta. Tegelijkertijd worden nieuwe technologieen op de Fiesta-serie geintroduceerd om de aantrekkingskracht van het model te vergroten en de rijkwaliteiten te verbeteren.
 

De introductie van het driedeurs Fiesta-model markeert de volgende fase in het vernieuwingsproces van Fords productgamma van compacte auto´s in Europa. Ford heeft al het vijfdeurs Fiesta-model gelanceerd, terwijl in het najaar de publieksintroductie van de Fusion UAV (Urban Activity Vehicle) zal plaatsvinden. De nieuwe driedeurs Fiesta is vooral voor jongere automobilisten bedoeld, vaak nog zonder gezin, en het model zal nog voor het einde van het jaar in de showrooms van de Ford-dealers kunnen worden bewonderd. Maar dat is niet alles. Gelijktijdig met de driedeurs Fiesta zullen twee technische innovaties hun debuut maken binnen het gehele Fiesta-gamma:

Ford Fiesta (2002 - 2008)
  1. Een nieuwe transmissie van het type Durashift EST (Electronic Shift Technology). Deze geautomatiseerde versnellingsbak laat Fiesta-klanten profiteren van de voordelen van een automatische transmissie. De nieuwe transmissie biedt de mogelijkheid van handschakeling, echter zonder gebruik van een koppelingspedaal. Durashift EST wordt leverbaar op de Fiesta-modellen met de 1,4-liter Duratec 16V-benzinemotor en de 1,4-liter Duratorq TDCi common-rail turbodiesel.
  2. Een Elektronisch Stabiliteits Programma (ESP) als aanvulling op het pakket voorzieningen om het rijden in de Fiesta zo veilig en plezierig mogelijk te maken. Dit systeem registreert de reactie van de auto op de stuurcommandos en grijpt automatisch in zodra de koers van de auto afwijkt van hetgeen de bestuurder heeft bedoeld. ESP is vooral nuttig om in onverwachte wegsituaties de bestuurder te helpen de controle over zijn auto te behouden. ESP zal vanaf begin 2003 leverbaar zijn op Fiesta-modellen voorzien van de Duratorq TDCi-turbodiesel en de 1,6-liter Duratec 16V-benzinemotor.

De nieuwe driedeurs Fiesta bezit een uitstraling die hem van het vijfdeurs model onderscheidt. Het driedeurs model ziet er compact uit en toont sportiever en dynamischer. Achter het geheel eigen uiterlijk dat door de Ford-ontwerpers voor het driedeurs-model werd gecreeerd, bezit deze nieuwe versie echter hetzelfde genetische profiel als de Fiesta vijfdeurs en zijn ook veel afmetingen gelijk. Beide carrosserieversies hebben hetzelfde front en zijn onder de taillelijn nagenoeg gelijk. Het profiel met de aflopende daklijn en de sterk hellende achterruit geeft de Fiesta driedeurs echter een geheel eigen karakter.

De Fiesta in driedeurs uitvoering wordt begin 2003 leverbaar in Nederland.