9 januari 2007
Dodge Avenger

Dodge Avenger

Dodge toont Avenger in Detroit

Autozine
9 januari 2007 | Dodge laat op de North American International Auto Show in Detroit voor het eerst de productieversie van de Dodge Avenger zien. Deze sedan komt medio 2007 ook naar Europa.

Net als elke andere Dodge, maakt de Avenger vanaf het eerste moment een sterke indruk. De combinatie van de kenmerkende grille en de grote dubbele koplampen geeft hem een zelfverzekerde, bijna dreigende blik. In het profiel van de Avenger zijn (krachtige) trekken van de (niet bij ons leverbare) Charger te herkennen. Vooral dankzij de oplopende lijn ter hoogte van de achterste wielkasten, straalt de Avenger kracht uit. Dat wordt nog eens extra aangezet door de achterzijde met de grote blokvormige achterlichten, de in de achterklep geintegreerde spoiler en de dubbele uitlaat (afhankelijk van de uitvoering). Bovendien staat de Avenger vierkant op zijn wielen: hij heeft een riante wielbasis van 2,77 meter en een spoorbreedte van 1,57 meter. Zijn totale lengte bedraagt 4,85 meter, de breedte 1,82 meter en de Avenger is 1,50 meter hoog.

Dodge Avenger

Mede dankzij de forse wielbasis heeft de Avenger een interieur voor vijf. De zitpositie is relatief hoog. In het interieur valt de middenconsole direct op: hij heeft een V-vorm en daarmee symboliseert hij de horens van de ram uit het merklogo van Dodge. Een ander Dodge-detail is de Chill Zone rechts bovenin het dashboard. Dit is een koelkastje met plaats is voor maximaal vier blikjes (fris)drank. Voor wie twijfelt tussen warme en koude drankjes: een bekerhouder met zowel een verwarmings- als een koelfunctie is standaard. En omdat ook coole types het wel eens koud hebben, kan de Avenger worden voorzien van stoelverwarming (leverbaar in combinatie met zowel stoffen als lederen bekleding).

In Amerika is de Avenger leverbaar met keus uit drie motoren. De 2.4 16v viercilinder World Engine met 173 pk in combinatie met een automatische versnellingsbak vormt daarbij de basis. De Avenger 2.7 V6 voor de Amerikaanse markt is een Flex Fuel Vehicle (FFV). Deze 189 pk sterke motor is geschikt voor zowel benzine als ethanol of elke combinatie van beide. Deze V6 is standaard gekoppeld aan een nieuwe zestraps automaat met handschakelfunctie. De topmotorisering voor de Avenger is de 235 pk 3.5 24V V6. Ook deze motor wordt standaard geleverd met zestraps automaat. Speciaal voor de Europese markt, is ook een Avenger met dieselmotor in ontwikkeling. Meer informatie daarover wordt vrijgegeven ten tijde van de autotentoonstelling van Geneve waar de Avenger zijn Europese premiere beleeft.

De voorwielaangedreven Avenger dankt zijn weggedrag aan een onderstel met onafhankelijke voor- en achterwielophanging (achter multilink) en gasgevulde schokdempers. Afhankelijk van de uitvoering is een extra stevig afgestemd sportonderstel standaard of optioneel. In de standaarduitvoering is de Avenger voorzien van 16-inch wielen, het topmodel beschikt over 18-inch lichtmetaal. Uitsluitend voor de Amerikaanse markt is de

Dodge Avenger

De productie van de Avenger is inmiddels begonnen in de Sterling Heights-fabriek in Michigan, waar ook de nieuwe Chrysler Sebring en Sebring Convertible worden gemaakt. De Avenger komt in het eerste kwartaal van dit jaar in Amerika op de markt in de uitrustingsniveaus SE, SXT en R/T. Tijdens de autotentoonstelling van Geneve in maart zet hij officieel voet op Europese bodem. Naar verwachting begint de levering in ons land rond de zomer. Hoe het leveringsprogramma er dan precies uit ziet, wat de exacte specificaties en prijzen zijn, wordt voorafgaand aan de marktintroductie bekend gemaakt.

Dodge Avenger vanaf juni in NederlandDodge Avenger vanaf juni in Nederland
23 maart 2007
 

Info

Test

Techniek

Prijs

Forum