12 juni 2020
Citroen SpaceTourer

Citroen e-SpaceTourer

Citroen introduceert e-SpaceTourer

Autozine
12 juni 2020 | Citroën introduceert de 100% elektrisch ë-SpaceTourer. De nieuwe ë-SpaceTourer arriveert eind 2020 bij de Nederlandse dealers. De SpaceTourer is een compacte personenbus met vijf tot negen zitplaatsen. De SpaceTourer is gebaseerd op het modulaire EMP2-platform. De SpaceTourer is beschikbaar in de lengtevarianten XS (4,60 meter), M (4,95 meter) en XL (5,30 meter), waarbij de XS-versie bedoeld is voor lokale mobiliteit.
AutoCoach

De lithium-ion batterij is zodanig in de bodem verwerkt, dat de interieurruimte van de ë-SpaceTourer identiek is aan die van de brandstofversies. De batterij levert de energie aan de elektromotor, verwarming en airconditioning. De batterijlading is af te lezen via de meter op het instrumentenpaneel. De ë-SpaceTourer iwordt aangeboden met keuze uit twee batterijpakketten, zodat de klant kan kiezen voor het rijbereik dat het beste past bij de werkzaamheden en het budget:

Citroen SpaceTourer
 • 230 km actieradius volgens de WLTP-cyclus voor de versie met 50 kWh-batterij (18 modules), beschikbaar in de carrosserievarianten XS, M en XL.
 • 330 km actieradius volgens de WLTP-cyclus voor de versie met 75 kWh-batterij (27 modules), beschikbaar in de carrosserievarianten M en XL.

Citroën geeft de verplichte 8 jaar/160.000 km fabrieksgarantie op de batterij en garandeert dat de batterij na die tijd minimaal 70% van zijn maximumcapaciteit levert. De elektromotor laadt de batterij op tijdens het remmen of vertragen (gas los) en drijft het voertuig aan volgens de gekozen rijmodus.

 • De elektromotor levert een vermogen van 100 kW (136 pk) en 260 Nm koppel.
 • De topsnelheid bedraagt 130 km/u in alle rijmodi (Eco, Normal en Power).
 • De rijmodus wordt geselecteerd met de keuzeschakelaar:
 • Normal (80 kW/210 Nm): optimaliseert de actieradius bij normaal gebruik.
 • Eco (60 kW/190 Nm): optimaliseert het energieverbruik door de werking van verwarming en airconditioning aan te passen en het vermogen en koppel van de elektromotor te beperken.
 • Power (100 kW/260 Nm): optimaliseert de voertuigprestaties voor meer rijplezier.

De mate van vertraging bij gas los laten, kan worden versterkt om meer energie terug te winnen:

 • In Standard-modus is de vertraging zeer vergelijkbaar met die van een conventionele brandstofauto
 • In de Enhanced-modus die is in te schakelen via de Brake-knop op de transmissieschakelaar is de vertraging krachtiger, waardoor met name in stadsverkeer het rempedaal minder gebruikt hoeft te worden.

De laadaansluiting van de ë-SpaceTourer bevindt zich op het linker voorscherm. Laden kan op verschillende manieren. Via een 100 kW DC-laadstation (snellaadstation) is de 50 kWh-batterij in 30 minuten tot 80% opgeladen. Bij de 75 kWh-batterij duurt dat 45 minuten. Uiteraard kan ook thuis worden opgeladen via het stopcontact of via een publiek of privaat laadpunt (Wallbox). Een on-board lader van 11 kW (3-fase) is standaard.

Via de My Citroën-app kan de gebruiker het opladen beheren en op afstand de resterende laadtijd en actieradius controleren, evenals de verwarming of airconditioning activeren. Ook is het mogelijk om de batterij vertraagd op te laden (met uitzondering van snelladen). Dit kan worden geprogrammeerd via de My Citroën-app of via het 'Energy'-menu van het infotainmentsysteem in de auto. Eenmaal geprogrammeerd, hoeft alleen nog de laadkabel te worden aangesloten.

Om klanten extra van dienst te zijn, biedt Citroën laadoplossingen inclusief installatie van een laadpunt op de gewenste locatie. Citroën werkt hiervoor samen met gerenommeerde partner Engie, zowel voor particuliere als zakelijke klanten. De dienst omvat:

 • Door Citroën erkende laadoplossingen als accessoire
 • Eén aanspreekpunt voor alle klanten
 • De mogelijkheid om een online controle uit te voeren om de haalbaarheid van de installatie te bevestigen
 • Installatie van laadpunten door gekwalificeerde experts
 • Speciaal callcenter voor service na aanschaf
 • Administratieve afhandeling en subsidieaanvragen door de installatiepartner

De flexibel in te delen cabine biedt vijf tot maximaal negen zitplaatsen, met een ruime tweede en derde zitrij. Citroën levert de ë-SpaceTourer met keuze uit drie uitvoeringen:

Citroen SpaceTourer
 • De Combi is beschikbaar in alle lengtematen en is te configureren met twee tot negen zitplaatsen. Deze uitvoering is met name bedoeld voor grote (samengestelde) gezinnen en klanten die graag met vrienden op stap gaan. Het interieur is flexibel in te delen dankzij de verschuifbare zitplaatsen voor meer beenruimte of meer bagageruimte. Doordat alle rugleuningen volledig vlak zijn te leggen, laten ook grote voorwerpen zich in de ë-SpaceTourer vervoeren.
 • De SpaceTourer Business is ook beschikbaar in alle lengtematen en met vijf tot maximaal negen zitplaatsen naar keuze. Deze versie is met name bedoeld voor professioneel personenvervoer (shuttleservice, taxi's etc.) en is door de variabele stoelindeling naar eigen wens te configureren.
 • De SpaceTourer Business Lounge is ook bedoeld voor professionals. Deze versie is beschikbaar in de lengtematen M en XL met zes of zeven zitplaatsen. De cabine van de Business Lounge is als een rijdende woonkamer of mobiel kantoor. De met leder beklede stoelen van de tegenover elkaar geplaatste zitrijen, de uittrekbare en verschuifbare tafel en de extra donkergetinte achterruit voor extra privacy maken deze versie uitermate geschikt voor zakelijk gebruik, bijvoorbeeld voor VIP-vervoer.

Bij alle versies van de ë-SpaceTourer is de bestuurdersstoel in hoogte verstelbaar en voorzien van een arm- en lendesteun. Bij de ë-SpaceTourer Business Lounge zijn beide voorstoelen elektrisch verstelbaar met verwarming en massagefunctie. Tweede en derde zitrij: de in ongelijke delen (2/3-1/3) verstelbare driezitsbanken zijn verschuifbaar, neerklapbaar én uitneembaar, voor meer beenruimte of meer bagageruimte. De verstelbare rugleuningen met hoofdsteun en armsteunen bieden extra reiscomfort. Als de tweede en derde zitrij uit de auto worden verwijderd, ontstaat een vlakke laadvloer en maximale (bagage)ruimte.

De Citroën ë-SpaceTourer is leverbaar met keuze uit drie pakketten voor connectiviteit: Connect Assist, Connect Nav en Connect Play. Deze pakketten maken deel uit van het Citroën Advanced Comfort-programma, met als doel de toegang tot connected diensten snel en intuïtief te maken voor de klant, terwijl het voldoet aan drie belangrijke vereisten: optimale veiligheid, gemakkelijke navigatie en een optimale gebruikerservaring.

Het Connect Assist-pakket omvat Assistance & SOS voor de veiligheid van de bestuurder en passagiers. Door de 'Assistance'-knop handmatig in te drukken, wordt een telefoonverbinding gelegd met een callcenter. Als een licht ongeval heeft plaatsgevonden of iemand onwel geworden is, kan de bestuurder handmatig de rode 'SOS'-knop indrukken om hulpdiensten in te schakelen. Tevens wordt direct de exacte locatie van het voertuig doorgegeven. Indien als gevolg van een ongeval de airbags geactiveerd zijn, worden automatisch hulpdiensten ingeschakeld en de locatie van het voertuig doorgegeven.

Connect Nav omvat een infotainmentsysteem met 7 inch touchscreen en geïntegreerde TomTom-navigatie met real-time verkeersinformatie. Ook kunnen locaties en prijzen van parkeergarages worden opgehaald, evenals het weerbericht en lokale POI-zoekopdrachten. De functies voor navigatie, telefoon en radio kunnen bediend worden met behulp van spraakbediening. Verder profiteren gebruikers van drie jaar gratis visuele en akoestische waarschuwing van snelheidscontroles (afhankelijk van wetgeving per land). De instellingen van pre-conditioning kunnen eveneens via de touchscreen van het Connect Nav-systeem worden gewijzigd. Connect Play (MirrorLink) biedt smartphone-connectie via Apple CarPlay en Android Auto waarmee de belangrijkste functie van de smartphone via de touchscreen in de auto bediend kunnen worden.

Met de My Citroën-app kunnen abonnees op afstand het opladen beheren, de resterende laadtijd en actieradius controleren en pre-conditionering en vertraagd opladen programmeren. Tevens hebben gebruikers toegang tot specifieke Free2Move Services voor elektrische voertuigen, zoals het zoeken van laadpunten, kilometerregistratie, onderhoudswaarschuwingen en inplannen van service-afspraken. De Free2Move-app helpt bij het parkeren en opladen dankzij de Charge My Car-diensten met:

 • Toegang tot 160.000 laadpunten, het uitgebreidste Europese netwerk van openbare laadstations.
 • Locatie van laadpunten die geschikt zijn voor de ë-SpaceTourer.
 • Optimale routeplanning op basis van resterende actieradius, buitentemperatuur, topografie, rijstijl, etc.
 • Betaling met laadpas of direct via de app.
XLLease
Citroën toont SpaceTourer 4x4 E ConceptCitroën toont SpaceTourer 4x4 E Concept
14 februari 2017
 

Info

Test

Techniek

Prijs

KM-kosten

Forum