7 juli 2005
 

Citroen DS

Diverse evenementen rondom 50e verjaardag Citroen DS

Autozine
7 juli 2005 | Op 6 oktober 1955 onthulde Citroen de DS 19 tijdens de Parijse Autosalon, 50 jaar geleden. De auto was een ware sensatie. Dit was geen auto van de toekomst; met de DS werd de toekomst het heden.

De legendarische DS bleef 2 decennia lang voorpagina nieuws; in 1962 kwam de DS in de Franse geschiedenisboeken na de aanslag op Generaal Charles de Gaulle bij Petit Clamart. De presidentiele DS werd doorzeefd met kogels, maar bleef op de weg. Verder schitterde de DS in vele films en tijdens showbiz events lieten beroemdheden als Brigitte Bardot zich graag in een DS vervoeren.

Citroen DS

Vijftig jaar na de lancering wijdt het Parijse "Cite des Sciences et de lindustrie", aan de Avenue Corentin Cariou, ruim 600 m2 expositieruimte aan de DS. Tot 31 oktober zijn er bijzondere DS modellen te zien en vertellen daarnaast onder andere films, foto's en schetsen het verhaal van deze bijzondere Citroen van designers Flaminio Bertoni en Andre Lefebvre. Gedurende de produktietijd lanceerde Citroen meer dan 150 verschillende versies van de DS en die zijn eveneens te zien, maar dan in miniatuur.

Maar niet alleen deze expositie staat stil bij de 50e verjaardag van de deesse: van 6 tot 9 oktober vindt het DS Jubile 2005 plaats. In Parijs en omgeving worden diverse activiteiten georganiseerd voor en door liefhebbers. Op 6 oktober is er in Saint-Quentin-en-Yvelines, op 20 minuten buiten Parijs, een bijeenkomst met een verwacht aantal van 1500 auto's, waar tevens onderdelen en allerhande DS objecten aangeschaft kunnen worden. Op zondagochtend 9 oktober is er een verjaardagsoptocht op de Champs-Elysss met Citroens DS uit alle windstreken (zie: www.dsjubile2005.org).

Ook in Nederland zal 50 jaar Citroen DS worden gevierd. Op 10 en 11 september vindt op landgoed Nienoord te Leek het evenement "Objet de Culte" plaats. DS modellen, groot en klein, Franse tijdgenoten, filmfragmenten en techniek, het zijn een paar van de onderwerpen die daar aan bod zullen komen.

XLLease
Citroën DS bestaat 65 jaarCitroën DS bestaat 65 jaar
9 oktober 2020
 

Info

Techniek

Prijs

Forum