18 oktober 2007
Citroen C5
Nieuws

Citroen C5

Citroen onthult nieuwe C5

18 oktober 2007 - Citroen heeft de geheel nieuwe C5 onthuld. De auto zal direct als sedan en stationcar beschikbaar zijn. Op het programma staan drie benzine- en drie dieselmotoren.
YourLease

De C5 biedt de keuze uit twee veersystemen: Hydractive 3 Plus of een conventioneel systeem. Hydractive 3 Plus, bekend van de Citroen C6, moet vooral liefhebbers van de nieuwste generatie van de ondersteltechnologie van Citroen aanspreken. Het conventionele veersysteem zorgt voor een directer gevoel dat past bij een sportieve rijstijl.

Citroen C5

Met zijn afmetingen, 4,78 m x 1,86 m x 1,45 m (lxbxh), bevindt de nieuwe C5 zich in het segment van de grotere auto's. De nieuwe C5 Break meet 4,83 m x 1,86 m x 1,48 m (lxbxh). Het sterk onderscheidende karakter van de nieuwe C5 is vooral aan de achterkant te zien. De holle achterruit verraadt direct zijn verwantschap met andere grote Citroen-limousines uit heden en verleden. De kenmerkende tweedelige boemerangvormige achterlichten geven ook de achterzijde een sterk eigen karakter.

Citroen C5

Om te voldoen aan de verwachtingen van een brede groep consumenten in dit segment, biedt de C5 een groot aanbod van motoren en transmissies:

Citroen C5
Carsub
  • benzinemotoren: 1.8i 16V 127 pk (92 kW EEC) 2.0i 16V 143 pk (103 kW EEC) 3.0i V6 24V 215 pk (155 kW EEC)
  • dieselmotoren, alle standaard met roetfilter: 1.6 HDiF 110 pk (80 kW EEC) 2.0 HDiF 138 pk (100 kW EEC) 2.2 HDiF 173 pk (125 kW EEC) 2.7 HDiF V6 208 pk (150 kW EEC)
  • 1.8i 16V 127 pk (92 kW EEC)
  • 2.0i 16V 143 pk (103 kW EEC)
  • 3.0i V6 24V 215 pk (155 kW EEC)
  • 1.6 HDiF 110 pk (80 kW EEC)
  • 2.0 HDiF 138 pk (100 kW EEC)
  • 2.2 HDiF 173 pk (125 kW EEC)
  • 2.7 HDiF V6 208 pk (150 kW EEC)

Afhankelijk van de gekozen uitvoering en motorisering kan de C5 worden uitgerust met een handgeschakelde of automatische transmissie.

Citroen C5

De plaats van de bestuurder doet denken aan een cockpit en is volledig op de bestuurder gericht. Wat direct opvalt, is het stuur met vaste kern, waarin diverse bedieningselementen zijn geïntegreerd. Ritinformatie is af te lezen van drie klokken met wijzers, geïnspireerd op de luchtvaart.

Citroen C5

Afhankelijk van de uitvoering zijn twee type zitplaatsen beschikbaar: Harmonie voor comfort en welbevinden en Caractere voor liefhebbers van meer stevigheid die past bij een sportievere rijstijl. De elektrisch verstelbare voorstoelen (standaard in de Exclusive-uitvoeringen) bevatten voorzieningen die nieuw zijn in dit segment. Afhankelijk van de uitvoering kan de bestuurder zijn rugleuning in twee separate standen verstellen om ook zijn schouders optimaal te ondersteunen. Afhankelijk van de uitvoering kan de stoel ook een rugmassage-functie bevatten.

Citroen C5

Achterpassagiers profiteren van extra beenruimte als gevolg van het ontbreken van een verhoging in het midden van de vloer. De drie hoofdsteunen op de achterbank zijn in hoogte verstelbaar en, afhankelijk van uitrustingsniveau, de armsteun in het midden bevat een groot opbergvak, twee uitschuifbare bekerhouders en een skiluik. De achterbank kan in ongelijke delen 60/40 geheel vlak worden neergeklapt.

Citroen C5

Om parkeren te vereenvoudigen, kan de C5 geleverd worden met parkeersensoren voor en achter en een parkeerplaatsassistent die de bestuurder informeert of de parkeerplek ruim genoeg is om de auto te parkeren (plekken van minder dan drie en meer dan acht meter worden daarbij genegeerd). Ook optioneel is het Lane Departure Warning System (LDWS), dat de bestuurder alert houdt als hij onbedoeld buiten zijn rijbaan dreigt te raken. In combinatie met meedraaiende koplampen zorgt dit voor een betere verlichting door toevoeging van een extra lamp die al naar gelang de verdraaiing van het stuurwiel in een hoek van maximaal 75 graden kan draaien. Van dit systeem is ook een versie met extra meedraaiende koplampen beschikbaar: in dat geval kan bij lage snelheden een hoek van maximaal 105 graden worden gemaakt.

Op de versies met Hydractive 3 Plus zit een automatische, elektrische handrem. Bij deze voorziening is hill start assist inbegrepen: deze zorgt er voor dat de auto gedurende twee seconden stil blijft staan als de voet van de rem wordt genomen, zodat de bestuurder de tijd krijgt om zijn voet naar het gaspedaal te verzetten.

De nieuwe C5 wordt leverbaar met de nieuwste generatie NaviDrive. Dit systeem combineert een 16:9 scherm van 7 inch met ingebouwde GSM-telefoon, audio (radio/cd-speler die geschikt is voor MP3 en een jukebox-functie met harde schijf van 30G) en GPS-navigatie. Voor een betere routebegeleiding toont NaviDrive complexe situaties waar meerdere wegen samenkomen vanuit birdview: daarmee wordt de weg driedimensionaal zichtbaar als in een vogelvlucht met de horizon op de achtergrond. NaviDrive biedt aanvullende diensten als Citroen Urgence en Citroen Assistance. Door gebruik te maken van GPS-gegevens en de GSM-telefoon kan de auto worden gelokaliseerd ingeval van onwel worden van de chauffeur of een aanrijding en kan een call centre worden benaderd. De belangrijkste functies van NaviDrive kunnen vanaf het stuur worden bediend, maar ook via spraakherkenning.

Remschijf.nl
Remschijf.nl