24 juni 2005
Citroen C3 (2002 - 2010)
Nieuws

Citroen C3 (2002 - 2010)

Citroen toont studiemodel C3 City Park

24 juni 2005 - Citroen toont een bijzonder studiemodel onder de naam C3 City Park. De auto beschikt over een systeem dat parkeermanoeuvres gemakkelijker maakt, met name het achteruit inparkeren in krappe ruimtes.

De C3 City Park is uitgerust met een geavanceerd hulpsysteem voor parkeermanoeuvres. De bestuurder wordt geholpen door een semi-automatisch systeem en begeleid via een centraal geplaatst beeldscherm en gesproken instructies.

Citroen C3 (2002 - 2010)

Het parkeersysteem is gebaseerd op twee hoofdfuncties:

  • Een plaats bepalen voor achteruit inparkeren: Het systeem meet de afstand tussen twee geparkeerde auto's en informeert de bestuurder over de mogelijkheden om te parkeren.
  • Semi-automatische parkeerhulp: De auto draait zijn wielen, waarbij rekening wordt gehouden met zijn eigen positie en de positie van de andere auto's, of de orientatiepunten die de beschikbare ruimte berekenen. Het systeem werkt als een navigator die de bestuurder instructies geeft om te assisteren bij het uitvoeren van de manoeuvre.

Met een druk op een knop op de middenconsole schakelt de bestuurder de meetfunctie in (standaard rechts van de auto, links indien de bestuurder dit met de richtingaanwijzer aangeeft). Deze functie werkt bij snelheden onder 25 km/h door middel van drie afstandssensoren in de voor- en achterbumper van de auto. Deze zijn in staat met grote precisie obstakels op korte afstand te lokaliseren. Een geluidssignaal geeft de bestuurder aan wanneer een parkeerplaats met voldoende ruimte is gevonden. De bestuurder stopt en schakelt de parkeerhulp in om de auto in te parkeren.

Citroen C3 (2002 - 2010)

De bestuurder hoeft tijdens de parkeermanoeuvre niet te sturen. Hij rijdt de auto vooruit of achteruit overeenkomstig het beeld en de geluidssignalen. De automatische draaiing van het stuurwiel gaat continu door, zolang de auto in beweging is. Indien gewenst kan de bestuurder op ieder moment de regie zelf weer in handen nemen door bijvoorbeeld het stuurwiel aan te raken.

Vandebron