21 september 2004
 

Chevrolet

Drietal showauto's zet de toon voor Chevrolet in Europa

Autozine
21 september 2004 | Chevrolet presenteert drie nieuwe modellen en concept cars op de Autosalon van Parijs, die de toekomstige richting van het merk in Europa aanduiden. "De uitbreiding van ons product-aanbod is een bewijs van ons streven om optimaal gebruik te maken van de groei-mogelijkheden die Chevrolet biedt", verklaart Erhard L. Spranger, de aangestelde Managing Director van Chevrolet Europe. "De sportieve driedeurs Kalos en de S3X en M3X conceptmodellen vormen een duidelijke boodschap van hetgeen Chevrolet-klanten de komende jaren van ons kunnen verwachten".
 

De Kalos vijfdeurs zal er spoedig een driedeurs broertje bij krijgen. De Autosalon van Parijs vormt het platform voor de wereldpremiere van het sportieve model, dat vanaf februari 2005 zijn opwachting maakt in de Europese showrooms. Het ontwerp van de nieuwe Kalos (lengte x breedte x hoogte: 3.880 / 1.670 / 1.495 mm) is dynamischer dan dat van de vijfdeurs. De sportieve uitstraling wordt door diverse details onderstreept, waaronder de aerodynamisch geoptimaliseerde accessoires aan de voor- en achterzijde, de gemodificeerde bumpers en de opvallende dorpels aan de zijkant. Het interieur heeft een moderne en frisse uitstraling. Extra opbergruimte en het duo-tone uiterlijk van het dashboard maken deel uit van de nieuwe voorzieningen.

Chevrolet

De driedeurs wordt leverbaar met een keuze uit drie viercilindermotoren, varierend van de 1.2-liter benzineversie met 53 kW/72 pk en de 1.4-liter variant met 61 kW/83 pk tot de 1.4 zestienklepper met 69 kW/94 pk. Hij accelereert in 11,1 seconden vanuit stilstand naar 100 km/u en bereikt een topsnelheid van 176 km/u.

Net zoals de Kalos twee jaar geleden de oprichting van GM Daewoo Auto & Technology Co. (GM DAT) kracht bijzette, vormt de Chevrolet S3X showauto het begin van een nieuw tijdperk voor Chevrolet in Europa, waarbij nieuwe producten worden ontworpen, ontwikkeld en geproduceerd in Zuid-Korea. De S3X, die is uitgerust met een milieu-vriendelijk hybride aandrijfsysteem, geeft een indruk van een mogelijke aandrijfopties voor toekomstige Chevrolet-modellen. Wanneer de productieversie in 2006 wordt geintroduceerd, zal het tevens de eerste dieselaangedreven Chevrolet in Europa zijn. Bovendien zal de S3X de eerste auto binnen het productaanbod zijn die geheel door GM DAT ontwikkeld is.

De S3X verschaft tevens inzicht in een mogelijke stylingrichting voor toekomstige Chevrolet-modellen. De opvallende SUV (lengte x breedte x hoogte: 4.639 / 1.848 / 1.722 mm) beschikt over forse wielkasten die worden gevuld door grote 20 inch wielen, opvallende metalen accenten in de voor- en achterbumper, horizontale ventilatie-openingen in de spatborden en juweelachtige koplampen waarin het licht wordt verspreidt dankzij cilindrische prismas. Zowel open als gesloten zorgt het grote, glazen jaloeziedak voor een lichte en ruimtelijke sfeer in de S3X. De achterruit kan afzonderlijk worden geopend om gemakkelijk toegang te krijgen tot de bagageruimte, zonder de grote achterklep te hoeven openen.

Chevrolet

Chevrolets M3X showauto biedt een korte blik op de volgende generatie van de Matiz mini, die in de lente van 2005 in Europa op de markt verschijnt. Een opvallende voorziening van de concept car is het ronde LED koplampontwerp, dat aan de achterkant wordt voortgezet door de ronde achterlichten. Het totale ontwerp van de M3X zorgt voor een dynamisch effect dankzij een combinatie van korte overhangen, een stijl oplopende schouderlijn en de naar een punt toelopende lijnen in de motorkap. Een dakspoiler onderstreept de sportieve uitstraling van de auto, evenals de dubbele, centraal gemonteerde uitlaatdempers en de grote 16 inch lichtmetalen wielen met hun dubbelspaaks ontwerp. De knipperlichten aan de zijkant zijn onder de kop-lampen geplaatst en voor extra veiligheid ook in de buitenspiegels. De 1,0-liter viercilinder-motor levert 47 kW/64 pk bij 5.400 toeren per minuut en is goed voor een topsnelheid boven de 150 km/u.

Chevrolet werd in 1911 opgericht, kwam in 1918 onder de hoede van General Motors en is vandaag de dag een van de grootste automerken ter wereld. In 2003 verkocht Chevrolet 3,6 miljoen autos in 70 landen. Het merk met het strikje-embleem stamt oorspronkelijk uit Europa. De monteur en coureur Louis Chevrolet (1878-1941) werd geboren in Zwitserland.