11 september 2013

Bugatti Veyron

Wereldprimeur voor Bugatti Legend Jean Bugatti

11 september 2013 - In navolging van de lancering van de 'Les L├ęgendes de Bugatti' (Bugatti Legends), enkele weken geleden op Pebble Beach, zorgt Bugatti tijdens de 65ste Internationale Automobil Ausstellung (IAA) in Frankfurt voor een wereldprimeur met de onthulling van het tweede model in deze exclusieve serie. Met deze Bugatti Grand Sport Vitesse 'Jean Bugatti' brengt de Franse fabrikant een ode aan de oudste zoon van Ettore Bugatti en diens meest beroemde creatie: de Type 57SC Atlantic.

De Bugatti Legend Edition 'Jean Bugatti' is gebaseerd op de Bugatti Veyron 16.4 Grand Sport Vitesse. De 8-liter W16-krachtbron levert een enorme 882 kW (1.200 pk) en een ongeëvenaard koppel van 1.500 Nm tussen 3.000-5.000 tpm. De acceleratie vanuit stilstand naar 100 km/u volbrengt hij in 2,6 seconden.

Bugatti Veyron

Voor de ontwikkeling van de Jean Bugatti Legend Edition diende het concept van zijn historische voorganger, de Type 57SC Atlantic La Voiture Noire, als voorbeeld. Het koetswerk bestaat geheel uit zwart, doorzichtig koolstofvezel. Het gebruik van platina verleent de auto een zweem van extravagantie. De elegante doch minimalistische verschijning wordt versterkt door de velgen met zwarte accenten. De handtekening van Jean Bugatti is met een laser gegrafeerd op de tankdop, om de oorsprong van deze speciale uitvoering te benadrukken.

Ook het interieur van de historische La Voiture Noire diende voor de vormgevers als inspiratie voor het ontwerp van de Vitesse Jean Bugatti Legend Edition. Leer overheerst daar als gevolg van die benadering, in dezelfde beige en bruine tinten als in de Type 57SC Atlantic. De stoelen, het instrumentarium, het stuurwiel, het dashboard, de middenconsole, de portierbekleding en de omlijsting van de voorruit zijn alle in een chocoladebruine kleur uitgevoerd.

In het oog springend is de borduring van het silhouet van de Type 57SC in de portierbekleding. Op het stuurwiel prijkt het bekende EB-embleem, dat net als de exterieurdetails uit platina is vervaardigd. De versnellingspook is opgetrokken uit kostbaar rozenhout en vormt nog zo'n opvallende verwijzing naar de oorspronkelijke Type 57SC. Andere herkenbare elementen die deze Legend Edition onderscheiden zijn de benaming 'Les Legendes de Bugatti' onder in het verlengde van de middenconsole en dorpellijsten met de beeltenis en handtekening van Jean Bugatti.

Bugatti Veyron

Net als de overige vijf modellen in de Legend-serie is de productie van de 'Jean Bugatti' beperkt tot slechts drie exemplaren. De prijs van de Limited Edition bedraagt 2,28 miljoen euro plus belastingen.