28 september 2012

Bugatti Veyron

Bugatti onthult Veyron 16.4 Grand Sport Vitesse

28 september 2012 - Tijdens de Volkswagen Group Night aan de vooravond van de Autosalon in Parijs showde Bugatti een 'special edition' van de Veyron 16.4 Grand Sport Vitesse. De unieke kleurstelling 'Bianco' en 'New Light Blue' is een eerbetoon aan de legendarische Bugatti Type 37 A uit 1928, die tal van Grand Prix-races won en nu eigendom is van Jay Leno.

De Bugatti Veyron 16.4 Grand Sport Vitesse is voorzien van een 7,9 liter W16-motor die een maximum koppel van 1.500 Nm (bij 3.000-5.000 tpm) en een maximaal vermogen van 1.200 pk bij 6.400 tpm levert. Hiermee accelereert de auto in 2,6 seconden naar de 100 km/h.

Bugatti Veyron

Met zijn topsnelheid van 410 km/h is de (zoals alle Veyrons) vierwielaangedreven Vitesse de snelste roadster die ooit in serieproductie werd gebouwd.

Het extra dynamische karakter van de Grand Sport Vitesse komt door een serie maatregelen. De W16-motor levert 199 pk meer dan in de Grand Sport, met name door de montage van vier grote turbocompressors met nieuwe intercoolers. De zeventraps transmissie met dubbele koppeling is aangepast op dit extra vermogen en dat geldt ook voor het onderstel. Dankzij de snel reagerende dempers die uit de autosport stammen is de stabiliteit van de auto naar een hoger niveau getild.

Een nieuwe dakspoiler zorgt voor beduidend minder windgeruis en ongewenste wervelingen in het interieur. Ook is er een windschot leverbaar dat in het bagagecompartiment kan worden opgeborgen als hij niet wordt gebruikt.

Bugatti Veyron

Diverse aerodynamische elementen zijn overgenomen van de Super Sport. Zo is de voorzijde voorzien van grotere luchtinlaten en een meer geprononceerde voorspoiler. Ook zijn de verbeterde xenon-koplampen van de Super Sport toegepast, nu echter met een zwarte omlijsting. De achterkant kenmerkt zich door een dubbele diffusor en een centraal geplaatste dubbele uitlaat. Het nieuwe Park Distance Control waakt aan de voor- en achterzijde.

Elke Veyron en Grand Sport is uniek. Dat geldt ook voor het tentoongestelde model van de Grand Sport Vitesse. Voor de kleurstelling werd inspiratie opgedaan bij de Type 37 A uit 1928. De bovenzijde van de carrosserie is uitgevoerd in 'Bianco', inclusief het dak en de luchtinlaten. De lagere carrosseriegedeelten zoals de side skirts, de voorspoiler, de omlijsting van de grille en de onderzijde van de achterbumper zijn uitgevoerd in 'New Light Blue'. Het interieur is afgewerkt met chique leder in cognac-kleur, wat een fraai contrast met de opvallende exterieurkleuren vormt.

De speciale versie is direct verkocht voor 2,5 miljoen dollar, terwijl de basisprijs voor de Vitesse 1,69 miljoen euro (excl. belastingen en transport) bedraagt.

Bugatti Veyron