4 december 2012

Bugatti Veyron

Bugatti bouwt snelste kunstwerk ter wereld

4 december 2012 - Bugatti en de Franse beeldhouwer Bernar Venet hebben de handen ineengeslagen. Het resultaat is een unieke uitvoering van de Veyron Grand Sport. In zowel ex- als interieur verwerkte Venet de technische formules die aan de basis staan van het unieke karakter van de Veyron Grand Sport. De auto wordt van 5 tot 9 december tentoongesteld in de Rubell Family Collection tijdens Art Basel Miami Beach.

Bernar Venet woont en werkt in New York en is niet de eerste kunstenaar die een auto als 'basismateriaal' gebruikt. Grote namen als Warhol, Lichtenstein en Rauschenberg creëerden ook al 'art-cars'. Wel is Venets benadering compleet anders dan die van zijn voorgangers. Hij verwerkte in het in- en exterieur van de Veyron Grand Sport de (mathematische) formules die de ingenieurs bij de ontwikkeling van de auto gebruikten.

Bugatti Veyron

Bernar Venet daarover: Een Bugatti is van zichzelf al een kunstwerk; elk model brengt zijn bestuurder en de passagier naar een nieuwe dimensie van de realiteit. Door de Veyron Grand Sport realiseerde ik me hoe ik mijn passie voor mathematische formules en wetenschappelijke verhandelingen naar een driedimensionale vorm kon vertalen".

De Bugatti Veyron Grand Sport Venet, is van 5 tot 9 december één van de topstukken van de toonaangevende kunstexpositie Art Basel Miami Beach. De auto wordt tentoongesteld in de Rubell Family Collection, één van de grootste privécollecties van moderne kunst ter wereld. Hierin zijn werk van onder meer Keith Haring, Damien Hirst, Jeff Koons, Neo Rauch, Andy Warhiol, Cindy Sherman en Kara Walker opgenomen.

Bugatti Veyron

Bernar Venet (1941) wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke moderne beeldhouwers. Zijn abstracte werken slaan een brug tussen wetenschap en kunst. Hij is één van de vijf hedendaagse kunstenaars die de bijzondere eer kreeg van een solo-expositie in het Kasteel van Versailles bij Parijs (2011). Venet woont en werkt sinds 1966 in New York. Sculpturen van Venet zijn te zien in onder meer The Museum of Modern Art in New York, The Solomon R. Guggenheim Museum in New York, Centre Pompidou in Parijs en The Museum of Contemporary Art in Los Angeles.