28 juni 2023

BMW X1

BMW introduceert X1 M35i

28 juni 2023 - BMW introduceert de X1 M35i. De viercilinder-in-lijn 2,0-liter benzinemotor is van de nieuwe modulaire generatie BMW Group Efficient Dynamics motoren en voorzien van M TwinPower Turbo technologie. De krachtbron is gekoppeld aan een 7-traps Steptronic transmissie met dubbele koppeling. Het maximale vermogen bedraagt 221 kW (300 pk) en een maximaal koppel van 400 Nm.
BMW X1 privé leasen?
Dat kan! Vanaf € 619,-
JustLease

Tot de kenmerken van de 2,0 litermotor behoren een nieuwe en extreem robuuste krukasgeleiding, een geoptimaliseerd systeem voor de olietoevoer met koelingskanalen naar de zuigers en gebruik van hoofdlagerschalen en -kappen zoals die ook zijn te vinden in de nieuwste generatie zescilinder-in-lijn benzinemotoren. De M TwinPower Turbo technologie is aangepast voor betere prestaties van de turbocompressoren en indirecte luchtkoeling. Tegelijkertijd zorgt dubbele brandstofinjectie per cilinder voor een optimaal brandstofmengsel. De motor is verder voorzien van VANOS variabele nokkenastiming met geoptimaliseerde olietoevoer en VALVETRONIC volledig variabele kleptiming. De motor levert zijn maximale vermogen van 221 kW (300 pk) tussen 5.750 en 6.500 t/min, terwijl het maximale koppel van 400 Nm beschikbaar is tussen 2.000 en 4.500 t/min.

BMW X1

Vanuit stilstand bereikt de nieuwe BMW X1 M35i in 5,4 seconden de 100 km/h en de topsnelheid is elektronisch begrensd op 250 km/h. De prestaties van de nieuwe viercilinder worden versterkt door het geluid uit het M specifieke uitlaatsysteem. Bij de X1 M35i worden de uitlaatgassen geleid door een kenmerkend uitlaatgassysteem van M GmbH met dubbele uitlaateindpijpen. De uitlaateindpijpen zijn links en rechts in de achterbumper gevormd en zijn kenmerkend voor de modellen van BMW M.

De 7-traps Steptronic transmissie van de nieuwe BMW X1 M35i onderscheidt zich met zeer snelle schakelacties. Schakelpaddles aan het stuurwiel maken het daarnaast mogelijk om handmatig te schakelen. De M Sport Boost functie zorgt voor een uitzonderlijk sterke acceleratie. Het inschakelen van deze meest sportieve stand voor aandrijflijn en onderstel gebeurt door de linker schakelpaddle ten minste 1 seconde ingetrokken te houden.

xDrive vierwielaandrijving en mechanisch limited-slip differentieel

De BMW xDrive vierwielaandrijving zorgt ervoor dat de aandrijfkracht op basis van de omstandigheden optimaal wordt verdeeld over de voor- en achterwielen. Het systeem werkt daarvoor continu samen met de andere onderstelsystemen. Een koppeling met elektro-hydraulische aansturing kan aandrijfkracht binnen milliseconden naar de achterwielen sturen, wat volgens BMW zorgt voor meer tractie, grip, stabiliteit en sportieve prestaties.

De vierwielaandrijving wordt bijgestaan door een mechanisch limited-slip differentieel, dat is geïntegreerd in de 7-traps Steptronic transmissie. Het differentieel beperkt het snelheidsverschil tussen beide voorwielen. Met een vergrendeling tot 26 procent zorgt het differentieel voor extra grip op losse ondergrond of op glad wegdek bij slecht weer, terwijl ook de wendbaarheid en dynamiek in bochten erop vooruit gaat.

M onderstel en Sport Steering

De X1 M35i is standaard voorzien van het adaptieve M onderstel met mechanisch aangestuurde, verstelbare en frequentie-selectieve dempers. Die beloven zowel extra dynamiek als comfort op lange afstanden. Het sportieve topmodel staat ook 15 millimeter lager boven het wegdek dan de andere X1 uitvoeringen. De eveneens standaard Sport Steering biedt snelheidsafhankelijke Servotronic stuurbekrachtiging met een directe overbrenging.

Remsysteem met M Compound-schijfremmen

De activering van de remmen, de rembekrachtiger en de bediening van de remmen is samengebracht in één compacte module, waarbij een elektrische aansturing zorgt voor de juiste remdruk.

De X1 M35i is het eerste model van BMW M GmbH dat optioneel leverbaar is met M Compound-schijfremmen, met vierzuiger vaste remklauwen en geperforeerde remschijven voor met een diameter van 385 mm en eenzuiger zwevende remklauwen achter met geïntegreerde handrem en remschijven met een diameter van 330 mm. De remklauwen zijn uitgevoerd in grijs en voorzien van het M logo.

19-inch lichtmetalen M wielen behoren tot de standaarduitrusting van de X1 M35i. De lichtmetalen wielen zijn voorzien van banden die 20 mm breder zijn dan bij het vorige model. Optioneel zijn 20-inch lichtmetalen M wielen in een exclusief dubbelspaak design en met sportbanden.

Design en uitrustingen: met de signatuur van M

De X1 M35i onderscheidt zich niet alleen met zijn prestaties van de andere X1 uitvoeringen, maar ook met zijn M specifieke design. Het interieur van de X1 M35i heeft standaard een sportieve uitstraling. Dat is te versterken met exclusieve opties zoals de M Sportstoelen. M specifieke weergaven op het BMW Curved Display.

De voorbumper met bijzonder grote luchtinlaten zorgt er voor dat de motor, transmissie en remmen altijd een optimale temperatuur hebben, zelfs bij hard remmen. Prominente dorpelverbreders, een modelspecifieke dakspoiler en een achterbumper met diffusorinzet maken het prestatiegerichte karakter van het nieuwe topmodel direct duidelijk.

BMW X1

De BMW M nierengrille is voorzien van het M logo en horizontale dubbele spijlen; een detail dat de modellen van BMW M GmbH kenmerkt. In het zijaanzicht vormen de zwarte M buitenspiegelkappen en de dubbele spiegelvoet een blikvanger. Eveneens heel herkenbaar zijn de vier uitlaateindpijpen, elk met een diameter van 80 mm, die uiterst links en rechts zijn geïntegreerd in de modelspecifieke achterbumper, als een visuele verwijzing naar de meest verfijnde motor van het modelaanbod.

M specifiek interieur, optioneel met M Sportstoelen

Kenmerken zijn het met Alcantara beklede dashboard, de Aluminium Hexacube Dark interieuraccenten, antracietkleurige hemelbekleding, M instaplijsten, M pedalen, de M specifieke weergaven op het BMW Curved Display, en optioneel ook het BMW Head-Up Display, en het met leder beklede M Sportstuurwiel met schakelpaddles.

Tot de standaarduitrusting van de X1 M35i behoren ook met zwart Veganza/Alcantara beklede sportstoelen met blauw contrasterend stiksel. Deze stoelen zijn optioneel leverbaar met Vernasca leder met speciaal diamantpatroon. M Sportstoelen zijn optioneel leverbaar.

Standaarduitrusting

De X1 M35i is standaard voorzien van automatische airconditioning, BMW Live Cockpit Plus met BMW Maps navigatie, M dakrails in hoogglans zwart, automatische bediening van de achterklep, een regensensor met automatische activering van de koplampen, vier USB-C aansluitingen en twee 12V aansluitingen.

Tot de standaarduitrusting behoren Front Collision Warning, Cruise Control met remfunctie en Parking Assistant met achteruitrijcamera en Reversing Assistant (achteruitrijassistent). Optioneel leverbaar zijn onder meer Steering and Lane Control, Active Cruise Control met Stop&Go functie, Active Navigation, Exit Warning, Surround View, Remote 3D View, de BMW Drive Recorder en de Remote Theft Recorder.

iDrive met QuickSelect en Operating System 9

De X1 M35i is een van de eerste modellen met de vernieuwde versie van het BMW iDrive bedieningssysteem, met QuickSelect en BMW Operating System 9. Om het selecteren en bedienen van verschillende functies en digitale services intuïtiever en gemakkelijker te maken, biedt de nieuwste generatie iDrive een nieuw ontworpen 'home' scherm en de QuickSelect functie. Het gaat om een andere menustructuur, die lijkt op die van mobiele apparaten zoals bij smartphones en tablets.

Het iDrive systeem met QuickSelect wordt ondersteund door Operating System 9. Deze technologie belooft een breder aanbod van digitale content voor informatie en entertainment. Er zijn vaker updates en de toegang tot verschillende specifieke online services is verbeterd.

Carsub
Vandebron