6 juni 2018
 

Audi

Audi wint Engine of the Year in categorie 2 tot 2.5 liter

Autozine
6 juni 2018 | Audi blijft winnen bij de 'International Engine of the Year Awards'. Voor de negende keer op rij heeft de jury de 2.5 TFSI van het merk verkozen tot beste motor in de categorie motoren met een cilinderinhoud tussen de 2 en 2,5 liter. Met zijn vermogen van 294 kW / 400 pk is het de krachtigste in serie geproduceerde vijfcilinder ter wereld.
 

Het jurypanel van de 'International Engine of the Year Awards 2018' prees vooral het koppel van 480 Nm, dat beschikbaar is bij een toerental net boven 1.700 tpm, alsmede het kenmerkende geluid van de turbomotor. Dit geluid ontstaat doordat de aangrenzende cilinders op een ander moment worden ontstoken dan cilinders die verder weg zijn geplaatst, wat voor een uniek ritme zorgt. "De vijfcilinder is al meer dan 40 jaar lang een icoon van ons merk", aldus Oliver Hoffmann, hoofd technische ontwikkeling bij Audi Sport GmbH. "Twee jaar geleden hebben we de 2.5 TFSI compleet doorontwikkeld en daarbij het carter vervangen door een aluminum versie."

Audi

De vijfcilinder vormt niet alleen het kloppende hart van de Audi TT RS Coupé en TT RS Roadster, hij drijft ook de Audi RS3 Limousine en RS3 Sportback aan. De 2.5 TFSI stuwt de TT RS en TT RS Roadster in respectievelijk 3,7 en 3,9 seconden van 0 naar 100 km/u, terwijl de RS3 Limousine en Sportback daarvoor 4,1 seconden nodig hebben. De topsnelheid van alle vier modellen is standaard begrensd op 250 km/u, optioneel kan dit worden verhoogd naar 280 km/u.

Een internationaal panel van 65 auto(sport)journalisten selecteert de beste motoren van het jaar in een aantal verschillende categorieën. Dit jaar is Audi voor de veertiende keer op rij winnaar van deze prijs, die wereldwijd veel aanzien heeft.