13 mei 2016
Audi A7 Sportback

Audi A7 Sportback

Audi geeft autonoom rijdende testauto 'Jack' menselijke trekjes

Autozine
13 mei 2016 | De jongste testauto van Audi, de A7 piloted driving concept, kortweg 'Jack' genaamd, heeft niet alleen geleerd om alle rijmanoeuvres op de snelweg geheel zelfstandig uit te voeren; hij reageert ook op welhaast menselijke wijze op andere weggebruikers. 'Jack' past zijn rijstijl automatisch aan de omstandigheden en het overige verkeer aan; het is een testauto met goede sociale vaardigheden.

Op zoek naar een Audi A7 Sportback?
DAS import heeft er 139 vanaf € 32.370,-

Audi A7 Sportback

Audi blijft  stappen zetten op het gebied van autonoom rijdende auto's. 'Jack', de interne koosnaam voor het testmodel Audi A7 piloted driving concept, rijdt nog natuurlijker. Dit wordt geïllustreerd door de wijze waarop hij op bijna menselijke wijze reageert op potentieel gevaarlijke situaties. Zo houdt 'Jack' nu meer tussenafstand bij het passeren van vrachtwagens. De A7 Sportback wijst andere weggebruikers er ook op dat hij gaat inhalen door de richtingaanwijzer in te schakelen en langzaam richting de rijbaanmarkering op te schuiven, net als menselijke bestuurders dagelijks doen.

Audi A7 Sportback

De coöperatieve houding van 'Jack' komt met name tot uiting als andere auto's naar de rijbaan willen wisselen waar hij op rijdt. De testauto beslist dan, aan de hand van het geselecteerde rijprofiel, of hij moet accelereren of remmen, afhankelijk van wat het meest handig is voor overige weggebruikers. Een andere nieuwe voorziening: desgewenst kan het navigatiesysteem een route selecteren die het hoogste percentage trajecten biedt waar autonoom gereden kan worden.

Het superbrein van Audi's autonoom rijdende auto wordt gevormd door de centrale rijassistentie-controller, zFas genaamd. Deze maakt gebruik van snelle processoren om de input van sensoren realtime te evalueren en een model van de omgeving van de auto te creëren. Dit model geeft een zo duidelijk mogelijk beeld van de actuele (verkeers)situatie. Daarmee kan het zFas-systeem van tevoren kijken welke manoeuvres er nodig zijn. Hij kan met andere woorden in de toekomst kijken.

Audi A7 Sportback

De toekomst is connected en dat geldt vooral voor autonoom rijden. Op termijn zullen auto's en infrastructuur intensiever met elkaar communiceren. Gezamenlijke informatie-interfaces zijn hier een belangrijke voorwaarde voor; die zorgen ervoor dat de voordelen van autonoom rijden beter benut kunnen worden op snelwegen. Het gedigitaliseerde testtraject op de Duitse A9, dat is aangekondigd door het Bundesministerium für Verkehr und digitale Infrastruktur, biedt perfecte omstandigheden om toekomstige functies en concepten te testen en door te ontwikkelen. Audi test hier de technische mogelijkheden van de Car-to-X communicatie, onder reële omstandigheden dus.

Audi A7 Sportback krijgt 1.8 TFSI motorAudi A7 Sportback krijgt 1.8 TFSI motor
29 mei 2015
Audi A7 rijdt zelfstandig naar LAAudi A7 rijdt zelfstandig naar LA
5 januari 2015
Audi A7 Sportback h-tron debuteert in LAAudi A7 Sportback h-tron debuteert in LA
20 november 2014
Vernieuwde Audi RS7 Sportback bestelbaarVernieuwde Audi RS7 Sportback bestelbaar
19 november 2014
 

Info

Test

Techniek

Prijs

Occasions

Forum