2 oktober 2008
Audi A4 (2007 - 2015)

Audi A4 (2007 - 2015)

Audi toont A4 TDI Concept e

Autozine
2 oktober 2008 | Op de Parijse autotentoonstelling toont Audi de A4 TDI Concept e. Dit model dankt zijn zeer zuinige karakter aan de inzet van diverse innovatieve technologie├źn. Hij koppelt een gemiddeld verbruik van slechts 3,99 l/100 km aan de dynamische eigenschappen die klanten van een Audi A4 mogen verwachten.

Op zoek naar een Audi A4?
bynco heeft er 2 vanaf € 15.225,-

Audi A4 (2007 - 2015)

De Audi A4 TDI Concept e heeft een 2.0 TDI met 88 kW/120 pk en 290 Nm aan boord. Deze motor wordt ook in de productiemodellen van de Audi A4 gebruikt. Ten behoeve van een zo laag mogelijk verbruik is de commonrail dieselmotor op diverse punten voorzien van efficiënte technologieën. Zo kunnen de oliekoeler, de oliepomp en de waterpomp worden uitgeschakeld. Speciale zuigerringen zorgen voor verminderde weerstand en de veerspanning op de inlaatkleppen is iets teruggebracht. Samen met een gewijzigde aansturing van de vacuümpomp van de rembekrachtiging zorgen deze maatregelen samen al voor een CO2-reductie van 5 gram per kilometer. Naast deze aanpassingen is de interne weerstand van de motor verminderd en is de warmtehuishouding gedurende de opwarmfase aangepast.

Audi A4 (2007 - 2015)

Ook 'extern' is er winst geboekt. Zo verbruikt de airco-unit van de Audi A4 TDI Concept e net als die van de productiemodellen 20% minder energie dan zijn voorganger. Bovendien wordt bij dit studiemodel de aircocompressor automatisch uitgeschakeld zodra het kan.

De Audi A4 TDI Concept e beschikt over een systeem dat de energie die vrijkomt bij het afremmen/uitrollen omzet in elektrische energie. Deze energie wordt opgeslagen in een speciale accu met lange levensduur. Zodra de auto accelereert, wordt deze elektrische energie gebruikt om de dynamo te ontlasten. De Audi A4 TDI Concept e heeft een topsnelheid van 206 km/h, sprint in 10,7 seconden van 0-100 km/h en volbrengt de tussenacceleratie van 80-120 km/h in de vijfde versnelling in 10,9 seconden.

Audi A4 (2007 - 2015)

Ook de transmissie van de Audi A4 TDI Concept e zit vol efficiency. De interne weerstand is geminimaliseerd en de overbrengingen van de derde t/m de zesde versnelling zijn iets 'langer'. De behuizing van de versnellingsbak is grotendeels van magnesium. Dat zorgt voor een gewichtsbesparing van zo'n vijf kilo. Bovendien is de transmissie goed geïsoleerd. Zodoende warmt de olie in de versnellingsbak na de start sneller op. De transmissie is gekoppeld aan een start/stopsysteem. Zodra de auto tot stilstand komt met de versnellingsbak in 'neutraal' slaat de motor af. Op het moment dat de bestuurder de koppeling weer intrapt, start de motor dankzij een speciale startmotor binnen tweetiende van een seconde weer. Ook dit soepel werkende start/stopsysteem reduceert de CO2-uitstoot met 5 gram per kilometer. Bij woon-werkverkeer over korte afstanden en op trajecten met veel verkeerslichten kan deze besparing hoger uitvallen.

De Audi A4 TDI Concept e maakt gebruik van een elektromechanische stuurbekrachtiging in plaats van een elektrohydraulische variant. Het voordeel van de elektromechanische versie is dat er geen vloeistof rondgepompt hoeft te worden. De elektromotor van de bekrachtiging wordt alleen 'gevoed' als het nodig is - zodra de bestuurder een stuurbeweging maakt dus. Bovendien beschikt de Audi A4 TDI Concept e over elektrische remmen achter. Dit systeem voorkomt het zogenaamde 'restremmoment'. Dit ontstaat alleen als de voor het remgevoel én het voor snelle aangrijpen van de remmen noodzakelijke luchthoeveelheid resulteert in een lichte vervorming van de remschijf. Dit systeem is in iets gewijzigde vorm ook voor de voorwielen toepasbaar.

Audi A4 (2007 - 2015)

De Audi A4 TDI Concept e is gestroomlijnder dan het productiemodel. Dat komt mede door de achterspoiler, een gedeeltelijk gesloten grille en het verlaagde koetswerk. Door deze maatregelen daalt de toch al voorbeeldige Cw-waarde van 0,27 naar 0,25. De bodem van de auto is zo glad mogelijk uitgevoerd en de wielen zijn zo ontworpen dat ze de luchtstroom rond de wielkasten optimaliseren. De banden hebben een lage rolweerstand, maar bieden ook optimale grip. En de efficiency van de Audi TDI Concept e is zelfs in de achterlichten terug te vinden. Hier worden namelijk energiezuinige LED-lampjes in plaats van gloeilampen gebruikt.

Uiteindelijk is de bestuurder degene die het daadwerkelijke verbruik van een auto bepaalt - zelfs bij een efficiënte auto als de Audi TDI Concept e. Daarom is het studiemodel voorzien van hulpmiddelen voor die bestuurder. Op het dashboard is een efficiencyprogramma oproepbaar. Dit waarschuwt bijvoorbeeld voor open ramen en geeft schakeladviezen. Het navigatiesysteem biedt voor elke rit tevens een zo zuinig mogelijk alternatief.

Audi A4 (2007 - 2015)
AutoCoach
Audi A4 nu ook als 1.8 TFSIeAudi A4 nu ook als 1.8 TFSIe
13 juni 2013
Audi A4 nu ook als Business EditionAudi A4 nu ook als Business Edition
17 januari 2013
Vernieuwde Audi A4 vanaf februari 2012Vernieuwde Audi A4 vanaf februari 2012
26 oktober 2011
Audi introduceert A4 2.0 TDIeAudi introduceert A4 2.0 TDIe
25 oktober 2010
 

Info

Test

Techniek

Prijs

Occasions

Forum