31 juli 2006
Alfa Romeo 159

Alfa Romeo 159

Q-Tronic automatische transmissie voor Alfa Romeo 159

Autozine
31 juli 2006 | De Alfa Romeo 159 wordt leverbaar met Q-Tronic, een nieuwe zestraps automatische transmissie. De compact geconstrueerde en lichtgewicht automatische zesversnellingsbak is uitgerust met een adaptief elektronisch besturingssysteem dat de schakelmomenten automatisch aanpast aan de rijstijl van de bestuurder.
AutoCoach

Tussen transmissie en motor bevindt zich een koppelomvormer die niet alleen als hydraulische koppeling fungeert, maar ook in staat is om bij acceleratie het door de motor geleverde koppel te vermenigvuldigen, wat de prestaties ten goede komt. Om bij een relatief constante snelheid van de auto het brandstofverbruik tot een minimum te beperken, kan de koppelomvormer door een inwendige koppeling worden overbrugd, zodat een directe mechanische verbinding tussen motor en transmissie ontstaat. Wanneer de auto stilstaat, bijvoorbeeld voor een verkeerslicht, schakelt de transmissie na enkele seconden automatisch naar neutraal, om zo brandstofverbruik en slijtage aan de transmissie te reduceren.

Alfa Romeo 159

De bestuurder kan kiezen uit vier verschillende schakelprogramma's:

  • Comfort
  • Sport
  • Winter
  • sequentiële handschakeling

Het Comfort-programma zorgt voor ontspannen rijden bij een minimaal brandstofverbruik. Wanneer sportievere prestaties worden verlangd, kan het programma Sport (alleen beschikbaar op de 2.4 JTDM 20V Q-Tronic) worden geactiveerd. In dit programma schakelt Q-Tronic bij hogere motortoerentallen over. Op glad wegdek kan de bestuurder het programma Winter (alleen beschikbaar op de 2.4 JTDM 20V Q-Tronic) selecteren, waarbij de transmissie steeds een relatief hoge versnelling kiest om het rijden niet alleen te vergemakkelijken maar tevens veiliger te maken. En dan biedt Q-Tronic nog de mogelijkheid van sequentiële handschakeling: hiermee kan de bestuurder sportief handmatig schakelen met de als een joystick uitgevoerde versnellingshendel. Kort naar voren bewegen om op te schakelen, naar achteren om terug te schakelen.

Verder kent het systeem diverse functies om het schakelen aan specifieke rij- en wegdekomstandigheden aan te passen. De belangrijkste zijn "Up & Down slope", een functie die de transmissie in staat stelt om hellingen en bochten te herkennen en automatisch de schakeltoerentallen hierop aan te passen, en "Braking assist", een functie die bij het afdalen van een helling de auto sterker op de motor laat afremmen.

Alfa Romeo 159

Q-Tronic is met onmiddellijke ingang leverbaar op de Alfa 159 en Alfa 159 Sportwagon in combinatie met de 1.9 JTDM 16V en 2.4 JTDM 20V dieselmotor. De meerprijs voor Q-Tronic bedraagt voor deze modellen € 2.520,. Later dit jaar wordt Q-Tronic eveneens leverbaar in combinatie met de 3.2 JTS Q4 benzinemotor.

XLLease
Alfa 159 betaalt extra bijtelling terugAlfa 159 betaalt extra bijtelling terug
6 februari 2009
Alfa 159 nu in Business-uitvoeringAlfa 159 nu in Business-uitvoering
5 december 2008
Alfa Romeo 159 tijdelijk met optiepakketAlfa Romeo 159 tijdelijk met optiepakket
8 oktober 2008
Alfa Romeo 159 nu ook met Blue & MeAlfa Romeo 159 nu ook met Blue & Me
19 oktober 2007
 

Info

Test

Techniek

Prijs

Forum