28 juni 2013
 

Audi

Audi introduceert Matrix LED-technologie

28 juni 2013 | Audi zet op het gebied van lichttechnologie nieuwe stappen met de introductie van de Audi Matrix LED-koplampen. Deze innovatieve vorm van verlichting debuteert eind dit jaar op de vernieuwde Audi A8.

Bij de Audi Matrix LED-technologie worden de LED-koplampen opgedeeld in een groot aantal individueel kleine diodes. Deze werken samen met lenzen of reflectoren. Een speciale aansturingsunit zorgt ervoor dat de diodes afhankelijk van de (rij)omstandigheden worden geactiveerd, gedimd of juist uitgeschakeld. Zo zorgt de Audi Matrix LED-technologie in elke situatie voor optimale verlichting. Bijkomend voordeel: voor de koplampen is geen draaimechanisme meer nodig.

Audi

In de vernieuwde Audi A8 beschikt elke lichtunit over 25 krachtige LEDs. Ze zijn per vijf gegroepeerd in een reflector. Met de lichtschakelaar op 'automatisch' en met ingeschakeld grootlicht, is het Matrix-systeem actief bij snelheden vanaf 30 km/h (snelweg) of 60 km/h (bebouwde kom). De koplampen zorgen dan voor een kristalheldere lichtopbrengst. Ook overdag is de Matrix LED-technologie zeer herkenbaar. Dat wordt versterkt door de nieuwe uitvoering van de LED-dagrijverlichting.

De Matrix LED-technologie maakt het mogelijk om met grootlicht te rijden zonder tegenliggers te verblinden. Een speciale camera ziet tegenliggers. Op basis daarvan wordt het gebied waarin die tegenligger zich bevindt minder sterk uitgelicht. Hoe dichter de tegenligger nadert, des te meer LEDs worden gedimd of uitgeschakeld. Het gebied rondom de tegenligger wordt wel volledig uitgelicht.

Audi

De Matrix LED-technologie biedt op vele fronten nieuwe mogelijkheden. Zo hebben de nieuwe koplampen een 'markeerfunctie' in combinatie met de optionele night vision-assistent. Dit assistentiesysteem is door middel van infraroodcamera's in staat voetgangers vóór de auto te herkennen. Als een voetganger zich te dicht bij de auto bevindt, wordt hij/zij door middel van LED-lichtflitsen (drie maal achter elkaar) duidelijk gemarkeerd. Op deze manier wordt zowel de voetganger als de bestuurder van de auto gewaarschuwd voor mogelijk gevaar.

Ook de afslagverlichting van het nieuwe Matrix LED-systeem is innovatief. Dankzij informatie van MMI-navigatie komt deze verlichting al in actie net voordat de bestuurder het stuur in de juiste richting draait. Ook wordt de nieuwe Audi A8 uitgevoerd met 'dynamische richtingaanwijzers'. Nadat de bestuurder richting heeft aangeven, lichten de LED-segmenten in de richtingaanwijzers beurtelings op. Dit gebeurt met intervallen van 150 milliseconden van binnen naar buiten in de richting die de auto op gaat.

Audi

Audi heeft meer innovaties op het gebied van lichttechnologie op zijn naam staan. Een overzicht:

  • 1994: tweede generatie xenon koplampen in de Audi A8
  • 2003: adaptieve verlichting in de Audi A8
  • 2004: LED dagrijverlichting in de Audi A8 W12
  • 2008: volledige LED-verlichting voor de Audi R8
  • 2010: koplampen werken samen met het navigatiesysteem (Audi A8)
  • 2011: homogeen LED achterlichtdesign in de Audi A6
  • 2012: dynamische LED-richtingaanwijzers voor de Audi R8
  • 2013: Audi A3 eerste compacte auto met volledige LED-verlichting
  • 2013: EU certificeert LED-technologie van Audi als een eco-innovatie. Audi is de eerste autofabrikant met deze certificering.
Audi Audi Audi
 
Websitewww.audi.nl
Deel via